Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Een wandelmaatje zoeken: tips

Wandelen met een wandelmaatje heeft veel voordelen: het is gezellig en je hebt een stok achter de deur om naar buiten te gaan. Maar hoe vind je een geschikt wandelmaatje. Wandel.nl geeft je tips en een succesverhaal.

Duo aan het wandelen

Wandelen kan je helpen om uit een sociaal isolement te komen. De coronapandemie heeft voor veel mensen negatieve gevolgen gehad. Sportscholen en -verenigingen moesten de deuren sluiten en de drempel om weer met sport te beginnen is voor veel mensen best hoog. Niet alleen om het sporten weer opnieuw op te pakken; het niet-sporten heeft ook invloed op de eigen conditie, waardoor het niveau te hoog kan liggen. Wandelen is een uitstekende manier om het sporten weer op te pakken èn (nieuwe) sociale contacten op te doen.

Voordelen van samen wandelen

Veel mensen die samen wandelen geven aan het sociale contact heel belangrijk te vinden. Of je nu gezellig keuvelt, of diepere onderwerpen bespreekt; wandelen is bij uitstek een activiteit om gesprekken te kunnen voeren. Daarmee is wandelen voor veel mensen een moment van ontmoeting en verbinding en bewezen is dat sociaal contact het gevoel van geluk ten goede komt en tegelijkertijd het gevoel van eenzaamheid vermindert.

Met iemand samen wandelen is meteen een stok achter de deur om ook daadwerkelijk naar buiten te gaan voor een frisse neus. Als je een afspraak hebt met iemand ben je minder snel geneigd die af te zeggen. Je wandelmaatje fungeert zo eigenlijk als motivator. En dat geldt omgekeerd ook!

Samen wandelen kan ook het gevoel van veiligheid vergroten en vertrouwen geven. Als je zelf kampioen in verdwalen bent en je wandelmaatje heeft een ingebouwd kompas, weet je dat je altijd weer veilig thuis komt. Daarnaast ben je met z’n tweeën weerbaarder dan alleen en is de kans kleiner dat je lastig gevallen wordt. Zeker voor veel vrouwen geeft wandelen met een maatje dan ook een veilig gevoel. Maar ook als je gezondheid niet optimaal is en je niet helemaal op je lichaam kunt of durft te vertrouwen is het fijn om iemand bij je te hebben.

Twee wandelaars tot de knie gefotografeerd

Gezocht: wandelmaatje

Ben je op zoek naar een wandelmaatje? Bedenk dan eerst wat jouw doel van wandelen is, zodat je een maatje kunt zoeken dat aansluit bij jouw behoeften. Staat voor jou gezelligheid voorop en vind je het heerlijk om een hele dag op pad te gaan? Of wandel je liever korte stukjes op een pittig tempo? Ben je bereid te reizen om samen met je wandelmaatje nieuwe routes te ontdekken?
Als je in beeld hebt wat voor wandelmaatje je zoekt, kun je daadwerkelijk op zoek gaan. Dit kan op verschillende manieren:

Tip 1: Plaats een advertentie in de supermarkt of het lokale huis-aan-huis blad voor een wandelmaatje bij jou in de buurt.

Tip 2: Vind je het niet erg om een stukje te reizen voor een mooie wandeling met een wandelmaatje, dan is internet een prima middel om op zoek te gaan. Er zijn diverse sites waar je terecht kunt. Voor alleenstaanden is zelfs de mogelijkheid om te daten.


Tip 3: Ben je actief op sociale media, zoals instagram of facebook? Plaats eens een oproepje op je profiel. Wellicht is er iemand in jouw vriendenlijst die het leuk vindt om samen te wandelen. Op Facebook vind je ook diverse groepen, zoals
Lekker wandelen en Wandelmaatje gezocht.

Tip 4: Word lid van een vereniging. Dit kan een lokale atletiekvereniging zijn met een wandelgroep, een wandelvereniging of -club. Ook leefstijlcoaches bieden vaak wandeltrainingen aan. Om er achter te komen of er een wandelgroep bij jou in de buurt is kun je zoeken op internet, maar wellicht wonen er mensen in je omgeving die ook de weg naar een wandelgroep weten. Zo ontmoet je mogelijk wel iemand met wie je vaker op pad kunt gaan.
Smartphone en laptop op de achtergrond
Jeannette en Elisabeth met hond Wendy
Jeannette en Elisabeth met hond Wendy

Succesverhalen

Dat sociale media kunnen leiden tot vriendschappen en het vergroten van de belevingswereld kunnen Jeannette en Elisabeth, beiden woonachtig in Drenthe, beamen. Via een Facebookgroep kwamen ze met elkaar in contact. Elisabeth is blind en wandelt met haar blindengeleidenhond Wendy. Ze zocht een wandelmaatje om lange afstanden te gaan wandelen. Beide dames komen bij elkaar uit de buurt en een afspraak was snel gemaakt.
"Het klikte zo goed tussen ons dat het niet bij één keer wandelen bleef", vertelt Jeannette. "We lopen gemiddeld één keer per maand samen een afstand van 15 tot 20 kilometer. Het liefst trekken we de natuur van Drenthe in. De hond vindt het fantastisch als ze me aan ziet komen, want dan weet ze dat we op pad gaan. Ons contact is uitgegroeid tot een waardevolle vriendschap. Naast wandelen houden we regelmatig contact via telefoon of mail. De wereld van Elisabeth is door corona een heel stuk kleiner geworden. Ik ben blij dat ik haar wereld een stukje groter heb kunnen maken."

Maureen uit Harderwijk was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een wandelmaatje, maar via haar huisarts werd ze doorverwezen naar een leefstijlcoach voor een traject onder de noemer ‘gecombineerde leefstijl interventie’. Naast aandacht voor voeding werd bekeken op welke manieren de deelnemers aan dit traject beweging in hun leefstijl op konden nemen.
"Zo ontstonden er binnen de groep kleine wandelgroepjes. Olga en ik wandelen nu al ruim een jaar iedere week samen en dat bevalt ons beiden heel erg goed. Meestal wandelen we tussen de vijf en tien kilometer. We hebben allebei te maken met gezondheidsklachten door ziekte en de herkenning en erkenning zorgden er voor dat we al heel snel een klik hadden. Door het wandelen leerden we elkaar steeds beter kennen en zagen we steeds meer raakvlakken. We motiveren elkaar om te wandelen, maar als één van ons zich niet lekker voelt dan slaan we over. Volgende keer beter. We hebben geleerd naar ons lichaam te luisteren en niet krampachtig aan een schema vast te houden. Olga is echt mijn wandelmaatje geworden. Alleen wandelen doe ik niet. Ik vind het een fijn gevoel iemand bij me te hebben en wandelen met z’n tweeën is bovendien veel gezelliger."

Maureen en Olga op de Groevenbeekse heide (
Maureen en Olga op de Groevenbeekse heide (afbeelding: Mirjam Dieterman)