Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen en (andere mensen) ontmoeten

Wandelen is een prima manier om andere mensen te ontmoeten. Op deze pagina vertellen we je meer over de sociale aspecten van wandelen en geven we je tips.

Header | /wandelen-en-andere-mensen-ontmoeten

Ontmoeten. Het lijkt een vanzelfsprekendheid voor menigeen, maar toch bleek in 2019 één op de tien Nederlanders van 15 jaar en ouder zich sterk eenzaam te voelen en voelde 26 procent zich enigszins eenzaam. De coronapandemie heeft in 2020 en 2021 daar niet positief in bijgedragen. Waar corona wél een positieve bijdrage aan leverde is het aantal mensen dat is gaan wandelen. Door de sluiting van sportscholen en -verenigingen is het wandelen door velen (opnieuw) ontdekt.

Eenzaamheid

Uit het onderzoek van het CBS uit 2019 blijkt dat alleenstaanden en alleenstaande ouders zich vaker eenzaam voelen dan paren en thuiswonende kinderen. Het gaat hier om één op de vijf alleenstaanden die een groot gemis ervaart aan sociale contacten. Bij de 75-plussers voelt één op de tien zich sterk eenzaam en maar liefst een derde van deze doelgroep voelt zich enigszins eenzaam. Gevoelens van eenzaamheid hebben invloed op hoe je gesteldheid en kunnen de oorzaak zijn van psychische klachten of aanwezige psychische klachten versterken. Wat deze cijfers met wandelen te maken hebben? Alles! Want wandelen kan letterlijk de eerste stap zijn om uit een sociaal isolement te komen.

/wandelen-en-andere-mensen-ontmoeten1

Beren op de weg

Voor veel mensen is die eerste stap een drempel. Vaak is het het onbekende wat iemand tegenhoudt om contacten te leggen met vreemden of de onbekendheid van de verschillende mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Ook de fysieke gezondheid of het hebben van ‘ geen tijd’ kan een belemmerende factor zijn om daadwerkelijk de (wandel)schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan voor een wandeling. Het probleem: we denken te veel na. We zien al beren op de weg voordat we ergens aan beginnen. ‘Dat zal wel niets voor mij zijn’, of ‘ik kan niet zo ver lopen, dus ik ben een last voor een ander’ zijn gedachten die niet bepaald bijdragen aan een positief

Win-win

Om een verandering in het denken en in gedrag teweeg te brengen is moed nodig. Een gezonde dosis moed, die iedereen bezit. Het vraagt enkel een andere manier van denken. In plaats van denken in problemen vragen we je om te denken in kansen en mogelijkheden. Je zult zien dat de zon dan vanzelf gaat schijnen. Want buiten wachten de sociale contacten, de rust van de natuur, kleuren en geuren, het in contact komen met jezelf, ontdekken en het avontuur. Voor ieder wat wils. Wandelen is bovendien ook nog eens hartstikke gezond. Wie beweegt werkt niet alleen aan de fysieke gezondheid, het maakt ook een geluksstofje aan in de hersenen, waar je je fijn van gaat voelen.

Gelukkig weten al heel veel mensen dat wandelen de ideale manier is om sociale contacten op te doen. Want wandelen kost over het algemeen niet al te veel inspanning, waardoor je gemakkelijk met elkaar in gesprek kunt blijven. Woorden waaien niet weg in de wind op de fiets of worden half ingeslikt tijdens een hijgend rondje hardlopen. Bovendien kan wandelen altijd en overal. Je stapt de deur uit en bent al op weg. Of je nu een blokje om gaat, of een lange tocht gaat maken.
Wandelen is win-win!

Sociaal aspect

Op verschillende manieren kun je door te wandelen met andere mensen, maar ook met jezelf, in contact komen. Laat je verrassen, of je nu al een fervent wandelaar bent of nog twijfelt om de deur open te trekken. Wandel je alleen, dan zul je vaak voorbijgangers treffen. Een vriendelijke groet heeft al een positieve invloed op je gemoedstoestand. Of wandel je juist alleen om helemaal op te gaan in de natuur en meer met jezelf in contact te komen? Even tijd voor jezelf en je hoofd leeg lopen.

Daarentegen biedt samen wandelen met een wandelmaatje juist weer de mogelijkheid om gesprekken te voeren, gedachten met elkaar uit te wisselen en lastige kwesties in het leven te bespreken. Maar gesprekken hoeven niet meteen diep te gaan. Misschien ben je meer een toehoorder dan een prater en voel je je fijn in een groep? Dan is een wandelgroep voor jou bij uitstek geschikt.

/wandelen-en-andere-mensen-ontmoeten2