Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Voordelen van wandelen voor mensen met reuma: tips dr. Jasmijn Holla

Voor mensen met reuma is bewegen of sporten vaak lastig door de klachten. Toch heeft wandelen een positieve invloed op die symptomen. Wandel.nl sprak met dr. Jasmijn Holla. Zij doet onderzoek naar sporten en bewegen als je reuma hebt.

Wandelaar in bos

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan je ‘bewegingsapparaat’. Dat zijn je spieren, pezen, botten en gewrichten. Mensen met reuma hebben bijvoorbeeld vaak last van pijn, vermoeidheid en stijve gewrichten. Dit kan het dagelijkse leven op z’n kop zetten. Veel klachten worden behandeld, maar reuma zelf is niet te genezen.

Belangrijk om in beweging te blijven

Wandelen kan helpen om reumaklachten te verminderen. Dr. Jasmijn Holla legt uit hoe het zit. Zij is lector Kracht van Sport aan de Hogeschool Inholland en Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie.

"Reumapatiënten ervaren vaak hinder bij het bewegen. Toch is het juist voor deze groep belangrijk om in beweging te blijven", zegt dr. Jasmijn Holla. Zij onderzoekt de voordelen van bewegen en een gezonde leefstijl voor mensen met een chronische beperking, zoals reuma.

Wandelen kent alleen maar voordelen

"Wandelen is bij uitstek een activiteit die geschikt is voor mensen met reumatische klachten. Het kent alleen maar voordelen. Daarnaast is het een activiteit waar je makkelijk mee kunt starten. Niet alleen verlaagt het de kans op allerlei aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en vormen van kanker. Het heeft ook een positief effect op de lichamelijke klachten van reumapatiënten."

"Er is een verband te zien tussen (beginnen met) wandelen en bewegen, en het ervaren van minder vermoeidheid, pijn en stijfheid. De lichaamssamenstelling (spiermassa ten opzichte van vetmassa) bij reumapatiënten is door de aandoening vaak ongunstiger. Dit verbetert door te wandelen en spierversterkende oefeningen te doen. Hierdoor kunnen reumatische klachten verminderen. Gewrichten worden namelijk beschermd door spieren. Sterkere spieren zorgen voor schokdemping en vergroten de belastbaarheid van de gewrichten."

Vrouw
dr. Jasmijn Holla

Ook de mentale effecten zijn volgens dr. Jasmijn Holla positief. "Je voelt je fitter, ervaart minder depressieve gevoelens, hebt meer vertrouwen in het eigen lichaam, en ervaart minder beperkingen in het dagelijks leven. De gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven neemt daardoor toe. Wandelen is een matig intensieve activiteit met een lage gewrichtsbelasting. Het heeft over het algemeen geen negatief effect op de klachten van reuma. Als je de intensiteit en duur rustig opbouwt en goed naar je lichaam luistert, worden klachten door wandelen niet verergerd.”

Lees meer over de voordelen

Elke beweging telt

Veel mensen met reuma vinden het lastig om te beginnen met bewegen. Dr. Jasmijn Holla: "Dit resulteert in een vicieuze cirkel. Klachten worden niet minder door niet te bewegen. In beweging komen is één, volhouden is twee."

"Wil je beginnen met bewegen? Doe het. Zoek een activiteit die bij je past en ga het proberen. Elke beweging telt. Je hoeft niet meteen kilometers aan een stuk te lopen. Het kan ook helpen om met anderen te gaan bewegen. Voor de gezelligheid, een stok achter de deur of juist om met lotgenoten in contact te zijn."

Wandelend stel
Wandelend stel
Zwin

Ontdek reumavriendelijke wandelroutes

Lees verder

Bouw rustig op

De drempel om te starten met bewegen komt vaak door onzekerheid. En omdat mensen niet weten welk speciaal aanbod er is. Dr. Jasmijn Holla: "Wie wil beginnen met bewegen en reumatische klachten heeft, doet er goed aan om de activiteit rustig op te bouwen en goed naar het lichaam te luisteren. De ene dag gaat het makkelijker dan de andere dag. Houd daarom niet strak vast aan een schema. Accepteer dat er ook mindere dagen of weken zijn. Dat het soms even niet gaat zoals je zou willen. Daarnaast is een goede uitrusting belangrijk voor de (beginnende) wandelaar. Denk aan goede wandelschoenen, waar eventueel ook podologische zooltjes in passen."

Benen van wandelaar
Wandelaar

Professionele begeleiding is belangrijk

"Professionele begeleiding is belangrijk. Zeker voor mensen die nog zoekende zijn naar hun eigen capaciteiten in het bewegen", vindt Holla. "Daar zie ik kansen voor verbetering. Er is veel aanbod, de structuren zijn er, alleen is de zichtbaarheid niet optimaal. Zorgverleners en artsen hebben vaak niet de tijd om iemand te adviseren in passend beweegaanbod."

"In veel revalidatiecentra en een aantal ziekenhuizen is een sportloket opgezet. Daar kan men helpen om een passende beweegactiviteit of wandelgroep te vinden. Op gemeentelijk niveau is hier een rol weggelegd voor de buurtsportcoach. Die weet, afhankelijk van de rol binnen de betreffende gemeente, de weg te vinden binnen het lokale sportnetwerk. Of creëert zelf aanbod."

"Heb je vragen over het sportaanbod voor mensen met reuma, en weet je niet waar je terecht kunt? Informeer bij jouw behandelaar, fysiotherapeut of huisarts. Of een sportloket van de gemeente, een revalidatiecentrum of ziekenhuis."

Ontdek mogelijkheden in jouw buurt op reuma.nl