Wandelen met een chronische aandoening of beperking? Doen!
Wandelen is gezond, ook voor mensen met een chronische aandoening of een beperking. Wandelen biedt ontspanning, voorkomt complicaties en bevordert contact.
Wandelen is gezond, ook voor mensen met een chronische aandoening of een beperking. Wandelen biedt ontspanning, voorkomt complicaties en bevordert contact.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat wandelen gezond is. En dat geldt voor iedereen. Onze botten blijven sterker, kraakbeen blijft mooi dik en stevig, spieren blijven sterk, de bloeddruk daalt, de conditie van het hart stijgt, de stofwisseling wordt gestimuleerd, we zijn in de buitenlucht en bovenal krijgen we er een goed humeur van. En wandelen is echt niet alleen weggelegd voor valide mensen. Steeds meer patiëntenorganisaties, zoals het Longfonds en het Revalidatiefonds, stimuleren mensen met een beperking of chronische aandoening te gaan sporten. Wandelen is dan een prima optie en met wat aanpassingen voor bijna iedereen mogelijk.
Sport je al of weet je niet zo goed wat bij jou past? Over het algemeen kan ieder mens op zijn/haar eigen manier wel wandelen. Een goede optie dus. Wandel je al en wil je een andere sport beoefenen naast het wandelen? Op www.sportiefbewegen.nl zie je precies welke sportmogelijkheden er zijn bij diverse chronische aandoeningen en beperkingen.
Ook als je astma hebt, is wandelen gezond. Door voldoende te bewegen, verbeter je de conditie van je longen en daardoor word je fitter. Vijf dagen per week een half uur bewegen (zoals wandelen), kan al goede resultaten opleveren.
Ook bij inspanningsastma is het belangrijk om voldoende te bewegen. Als je inspanningsastma hebt, is het belangrijk om je inspanning langzaam op te voeren. Begin altijd in een rustig tempo. Het kan helpen om van te voren een luchtwegverwijdend medicijn in te nemen. Overleg dit met je (huis)arts.
Zeker als het buiten koud is, kun je meer last krijgen van astma. Zorg er daarom voor dat je tijdens het wandelen zoveel mogelijk door je neus ademt. De lucht die je in je longen krijgt, is dan al warm, vochtig en gefilterd. Hierdoor worden je longen minder gevoelig.
Kijk voor meer informatie over sporten met astma op deze site van het Longfonds.
We kennen de typische wandelaars: mensen die kunnen lopen. Maar ook als je je benen niet kunt gebruiken, kun je wandelen: rolstoelwandelen. Er zijn een paar aspecten van de sport die voor rolstoelwandelaars wel wat anders zijn dan voor de lopende wandelaars. Die hebben te maken met de routes, samen lopen, je uitrusting en het blessurerisico.
In de loop der jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor rolstoelwandelaars. Zo zijn diverse wandelpaden voor rolstoelen geschikt gemaakt. Via websites als www.natuurzonderdrempels.nl en www.staatsbosbeheer.nl vind je een overzicht van rolstoelvriendelijke gebieden. Een belangrijke en bekende rolstoelvriendelijke route is de ‘Koninklijke Weg’: een langeafstandspad tussen Den Haag en Apeldoorn dat is verdeeld in etappes en beschikt over accommodaties op de route, zodat je de route in meerdere dagen kunt afleggen. Meer weten? Kijk op www.koninklijkeweg.nl.
Wat is er nu gezelliger dan samen sporten? Er zijn dan ook steeds meer wandelsportverenigingen die zich richten op activiteiten die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Schroom niet een wandelsportvereniging te vragen naar de mogelijkheden. Sport verbroedert, (rolstoel)wandelen dus ook! Ben je op zoek naar een wandelclub? Google dan eens op 'wandelclub' of 'wandelvereniging' in combinatie met een plaatsnaam.
Je kunt met alle typen rolstoelen wandelen, maar je kunt er ook voor kiezen een speciale rolstoel te gebruiken bij het sporten. Zo gebruiken rolstoelwandelaars voor wandelingen op het strand en moeilijk begaanbare terreinen vaak de ‘all-terrain rolstoel’. Een rolstoel met brede, grote banden in zes variaties. Welk type rolstoel je ook gebruikt, de rolstoel moet altijd een eenheid vormen met je lichaam. Je kunt je bijvoorbeeld met een band vastmaken aan de rolstoel als je geen sterke rompspieren hebt. Dit voorkomt blessures aan de rug- en buikspieren. Laat je informeren over de mogelijkheden.
Net als ieder ander kun je ook als rolstoelwandelaar blessures oplopen. Zo hebben rolstoelwandelaars vaak overbelastingsblessures, voornamelijk aan het bovenlichaam, het rug- en borstgebied en de handen/armen. Wat zijn typische blessures en lichamelijke klachten bij rolstoelwandelaars?
- Schouderklachten;
- klachten aan hand en pols (onder andere blaren, carpaletunnelsyndroom);
- armklachten (tenniselleboog);
- blessures aan de romp (buik- en rugspierblessures);
- huidproblemen (blaren en drukplekken);
- blaasontsteking (voornamelijk bij rolstoelwandelaars met neurologische aandoeningen);
- hitteaandoeningen.
Veel van de blessures kun je zelf voorkomen of verminderen. Bijvoorbeeld door spieroefeningen te doen bij klachten aan het bewegingsapparaat, je rolstoel beter af te stellen en/of goed te drinken. Specifieke tips en tricks bij blessures/lichamelijke klachten vind je in het praktische handboek over de wandelsport Gezond wandelen (van Stef Blijboom, Eric Bos, Ed Hendriks, Ben Heijnen en Hannie Huber). Bij twijfel of aanhoudende klachten, raadpleeg altijd een (sport)arts of (sport)fysiotherapeut.
Wandelen is met wat aanpassingen en voorzorgsmaatregelen voor (bijna) iedereen mogelijk. Laat je dan ook niet weerhouden door je beperking of chronische aandoening. Er is veel mogelijk. Neem bij vragen contact op met de Koninklijke Wandelbond Nederland, je (sport)arts en/of (sport)fysiotherapeut en/of lees het boek Gezond wandelen voor praktische informatie over wandelen in het algemeen en wandelen met een beperking in het bijzonder.