Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vijf herfstwandelingen door de Utrechtse natuur

Voor afwisselende herfstwandelingen is de provincie Utrecht dé place to be. Het mag dan wel een kleine provincie zijn, maar de natuur is er heel afwisselend en divers. Van uiterwaarden tot kleurrijke bossen. Wij tippen je vijf natuurwandelingen in Utrecht – mooi om te lopen in de herfst.

Wandelaar herfst

In samenwerking met Routebureau Utrecht

Zeg je herfstwandelen, dan denken veel mensen aan bos met kleurrijke bomen, paddenstoelen en beukennootjes. Dat klopt natuurlijk helemaal, maar herfstwandelen in uiterwaarden, door weilanden en over boerenerven is minstens zo leuk. Voor afwisselende herfstwandelingen moet je in de provincie Utrecht zijn. Het mag dan wel een kleine provincie zijn, maar de natuur is er heel afwisselend en divers. Er zijn vochtige én droge bossen, heide, stuifzand, graslanden, rietlanden en plassen. Utrecht herbergt verschillende landschappen met elk hun eigen natuur. Zo is er het weidse Eemland, de agrarische Gelderse Vallei, de bosrijke Utrechtse Heuvelrug, het gevarieerde Rivierengebied en het open Groene Hart. Dwars door deze landschappen lopen bovendien de Grebbelinie en de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie met ook hun unieke natuur.

Wil je Utrecht deze herfst verkennen? Wij tippen je (in willekeurige volgorde) vijf natuurwandelingen door de Utrechtse natuur. 

Tip 1: Het Hollandse IJsselpad in het Groene Hart

Deze prachtige wandelroute langs de Hollandse IJssel voert je door de polders van het Groene Hart, afgewisseld met de middeleeuwse steden IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda. Je wandelt grotendeels over een oud jaagpad langs de Hollandse IJssel. Daar waar de route afwijkt van de rivier, wandel je door het vogelrijke natuurgebied Willeskop en door authentieke boeren landschappen. Met 37 kilometer is dit een flinke wandeling. De route is opgedeeld in meerdere etappes en daarom ook erg leuk voor een wandelvakantie. Wandel elke dag een etappe en laat je aan het eind van de dag welverdiend vallen in een behaaglijk bed.

De route start bij Het Klaphek in IJsselstein, daar waar de Hollandse IJssel aan de Lek ontspringt, en loopt door tot in Gouda. Met een eigen bewegwijzering, losse etappes en duidelijke overzichtskaarten bij begin- en eindpunten, is het Hollandse IJsselpad met recht een Utrechtse icoonroute.

Het Hollandse IJsselpad
Het Hollandse IJsselpad
Het Hollandse IJsselpad (Afbeelding: © Anne Hamers)
Fort Honswijk
Fort Honswijk (Afbeelding: © Manja Herrebrugh)

Tip 2: Lint- en Liniepad in de Kromme Rijnstreek

Het rivierengebied in Utrecht ligt ongeveer tussen de Lek en de Kromme Rijn in. Het Klompenpad Lint- en Liniepad voert dwars door dit gebied en langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit Klompenpad heeft het zo’n beetje allemaal: uitwaaien in de uiterwaarden, mooie uitzichten over de weilanden en bijzondere natuur bij de forten van de Hollandse Waterlinie. De route begint en eindigt bij het Toeristisch Overstappunt TOP Eiland van Schalkwijk, waar je makkelijk kunt parkeren en waar horeca aanwezig is. Vervolgens wandel je door de Kromme Rijnstreek, langs onder andere het fort Werk aan de Groeneweg. Hier kom je via een beleefroute alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere fort. Daarnaast voert de wandelroute door de uiterwaarden van de Lek, langs een lint van boerderijen.

Het Klompenpad is 9,7 kilometer lang en heeft een eigen bewegwijzering in de vorm van een oranje klomp. Ook is de route opgenomen in het wandelnetwerk van de Kromme Rijnstreek en te wandelen via wandelknooppunten. Honden zijn niet welkom op Klompenpaden.

Klompenpad Lint- en Liniepad

Tip 3: Wandelroute Eemland

Weids, weidser, weidst. Als we het Eemland, dat deels in Utrecht ligt, moeten omschrijven, dan is dat het. Eemland is ook 'vogelland', want ook die vind je er genoeg. De wandelroute Eemland van Natuurmonumenten voert je over middeleeuwse dijken, onverharde wandelpaden en oude klinkers. Je wandelt bovendien naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer waar je de vele watervogels kunt bespieden. De Wandelroute Eemland is dan ook zeker de moeite waard voor vogelliefhebbers. Elk seizoen zijn er weer andere vogels te zien. 

De wandelroute is 8 kilometer lang en is eventueel te verlengen naar 10 kilometer. Start- en eindpunt van de route is de TOP Theetuin Eemnes, waar ook horeca aanwezig is. De route heeft een eigen markering en honden zijn niet welkom. 

Wandelroute Eemland
Eempolder
Kaapse Bossen

Tip 4: Hoogtepuntenroute Kaapse Bossen

Een boswandeling kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. In Utrecht vind je de eeuwenoude bossen en imposante landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. De hoogtepuntenroute van de Kaapse Bossen is met recht een wandelroute met geweldige hoogtepunten. Via diverse klimmetjes wandel je in 9,4 kilometer langs de mooiste plekken van de Kaapse Bossen, maar ook bijzondere plekken zoals de Doornse Kei en de Stenen Tafel. Een bezoekje aan Uitkijktoren de Kaap is ook de moeite waard. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

De Kaapse Bossen kunnen op een mooie herfstdag best druk zijn. Raadpleeg daarom voor vertrek de Utrechtse druktemonitor. Mocht het druk zijn bij het startpunt, dan vind je hier alternatieve parkeerplaatsen waarvandaan je de route ook kunt starten. De route volgt het wandelnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug en is makkelijk te volgen via de blauwe markering. Ook je trouwe viervoeter is welkom in de Kaapse Bossen.

Hoogtepuntenroute Kaapse Bossen

Tip 5: Het Oudenhorsterpad in de Gelderse Vallei

De Gelderse Vallei, op de grens van Utrecht en Gelderland, kenmerkt zich door het agrarische landschap. Hoeveel beter dan via een Klompenpad over boerenerven, landpaden en langs beken en landgoederen kun je dit gebied verkennen? Het Klompenpad Oudenhorsterpad, door het mooie buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel, is zo’n prachtige wandelroute. In de herfst misschien wel wat winderig, aangezien je een stuk over de Grebbeliniedijk wandelt. Tegelijkertijd ontdek je dus ook een deel van de Grebbelinie met de kazematten en loopgraven.

Deze wandelroute is 8 kilometer lang en heeft een eigen bewegwijzering in de vorm van een gele klomp. De route start en eindigt bij partycentrum Schimmel in Woudenberg. Honden zijn niet welkom op Klompenpaden.

Klompenpad Oudenhorsterpad
Gelderse Vallei

Wandelen in Utrecht

In de provincie Utrechts kun je wandelen via verschillende wandelnetwerken. Stippel je eigen route uit via wandelknooppunten of kies een van de vooraf uitgezette routes. Hier vind je de mooiste wandelroutes in Utrecht. De routenetwerken worden beheerd en onderhouden door Routebureau Utrecht. Wanneer een routebordje kapot is of ontbreekt, kun je daar melding van maken via het Meldpunt Routes. Deze melding wordt dan zo snel mogelijk opgepakt.

TOP's

In de provincie Utrecht liggen meerdere Toeristische Overstappunten (TOP's). Deze TOP's sluiten aan op de fiets-, wandel- en vaarnetwerken in de provincie en zijn een uitstekend vertrekpunt voor je wandelingen. Goed bereikbaar met de auto en fiets, voldoende parkeergelegenheid en vaak ook gelegen bij horeca. Kijk hier voor een overzicht van alle TOP’s.