Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug: 10 tips

De Utrechtse Heuvelrug biedt een paar honderd kilometer aan wandelpaden. Wat zijn mooie wandelgebieden in dit bosrijke gebied? Wandel.nl geeft je 10 routetips.

Austerlitz

De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit uitgestrekte bossen, historische buitenplaatsen en grenst aan vogelrijke uiterwaarden. Mede dankzij de centrale ligging is het een geliefd gebied bij wandelaars. Met een paar honderd kilometer aan wandelpaden is het echter lastig kiezen. Wat zijn mooie wandelgebieden op de Utrechtse Heuvelrug? Wandel.nl geeft je 10 wandeltips.

De Kaapse bossen

Wandelroute tip 1: Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen bij Doorn liggen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In dit gevarieerde en uitgestrekte wandelbos met kronkelige bospaden en statige beukenlanen liggen vier verschillende routes.

Vanaf de 'Groene Entree Kaapse Bossen' (Maarsbergseweg 1 in Doorn) start de wandelroute 'Hoogtepunten Kaapse bossen' van 9 km en de kortere wandelroute 'Kaapse bossen' van 5 km. Voor de lange route volg je de blauwe paaltjes en voor de korte route de rode. Beide routes komen langs uitzichttoren De Kaap. Vanaf 26 meter hoogte kun je bij helder weer zelfs De Dom in Utrecht zien.

Parkeerplaats Het Doornse Gat aan de Leersumseweg in Doorn vormt het vertrekpunt van de Wandelroute 'Landgoed Ruiterberg' (5,2 km). Op dit landgoed bevinden zich een paar bijzondere blikvangers: het poortgebouw in Delftse schoolstijl, landhuis De Ruiterberg en de restanten van een tennisbaan. In de Kaapse Bossen ligt tevens een rolstoelpad van 1,8 km. Deze route begint vanaf de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel aan de Sint Helenalaan 2 in Doorn. Hier kun je na je wandeling lunchen of een kop koffie drinken.  

Meer info over dit wandelgebied

Wandelroute tip 2: Plantage Willem III

Als je over Plantage Willem III wandelt, waan je je in het buitenland. In het glooiende gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug bevinden zich dalen die tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan door smeltend sneeuw. Het gebied ontleent zijn naam aan de tabaksplantage die er in 1853 werd gesticht. De plantage werd genoemd naar koning Willem III. Op sommige plaatsen zie je nog de schuren waarin de tabaksbladeren werden gedroogd.

Je kunt hier de route 'Tussen Rug en Rijk' (3,5 km) lopen. De route start op de parkeerplaats aan de Rijksstraatweg (N225) aan de oostzijde van Elst (Utr) en wordt gemarkeerd met blauwe palen. Vanaf deze plaats start ook een GPS-route van IVN (4 km). Deze tocht brengt je onder meer langs grafheuvels, wildwissels en een uitzichtpunt op 50 meter hoogte. Bij helder weer kun je vanaf dit punt in de verte de Willem Alexanderbrug over de Waal zien. Bekijk deze GPS-wandeling hier.  

Meer info over dit wandelgebied
Plantage Willem III
Plantage Willem III
Afbeelding 3 | Wandelroutes Op De Utrechtse Heuvelrug 10 Leuke Tips

Wandelroute tip 3: Landgoed Moersbergen

Landgoed Moersbergen bij Doorn hoorde vroeger bij Kasteel Moersbergen. Tegenwoordig is het landgoed toegankelijk voor publiek. De variatie van bos, akkers en weiden maakt het gebied zeer geschikt voor een afwisselende wandeling.

De Wandelroute 'Moersbergen' van 3,4 km (gele paaltjes) start vanaf de parkeerplaats aan de Moersbergselaan in Doorn. Je wandelt langs diverse elementen uit de vroegere kasteeltuin, zoals een hoofdlaan en restanten van een buitengracht. Op het landgoed leven veel reeën en ook kleinere zoogdieren als hazen en eekhoorns. 

Meer info over dit wandelgebied

Wandelroute tip 4: Amerongse Bos

Het Amerongse bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bestaat uit loof- en naaldbomen. Sommige bomen zijn al 230 jaar oud. In deze oude bomen zitten holen van onder meer spechten en vleermuizen. Letterlijk hoogtepunt in dit gebied is de 69 meter hoge Amerongse Berg.

Goed vertrekpunt van je wandeling is het infocentrum van Utrechts Landschap in een monumentale tabaksschuur (Veenseweg 8, Amerongen). Vanaf hier heb je de keuze uit meerdere wandelroutes. De route 'Hoog en Laag' van 6 km (volg de blauwe palen) gaat over de top van de Amerongse berg, maar ook door de veel lager gelegen Bovenpolder. Dit gebied vormt de overgang tussen de heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn. Hier is bovendien een uitkijkplatform dat een prachtig uitzicht biedt. In de verte kun je het eeuwenoude Kasteel Amerongen zien liggen. Wie liever iets korter wandelt, kan de wandelroute 'Over de Top' kiezen. Deze route van 3,4 km voert over de top van de Amerongse berg. Deze route is gemarkeerd met rode palen.

Meer info over dit wandelgebied
Uitzicht vanaf de Amerongse berg
Uitzicht vanaf de Amerongse berg
Uitzicht op de top van de Grebbeberg
Uitzicht op de top van de Grebbeberg

Wandelroute tip 5: Grebbeberg

De Grebbeberg bij Rhenen vormt in het zuiden het einde van de Utrechtse Heuvelrug. Een wandeling door dit gebied geeft daarom een prachtig uitzicht over de 50 meter lager gelegen Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Het bos op de Grebbeberg bestaat vooral uit eikenbomen.

De Wandelroute 'Grebbeberg' is 4 km lang en start vanaf de parkeerplaats van het militair ereveld Grebbeberg aan de Grebbeweg 123 in Rhenen. Op deze begraafplaats zijn 800 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. In het gebied rond de Grebbeberg is tijdens de oorlog zwaar gevochten. De wandelroute Grebberg wordt gemarkeerd met witte palen. Door de aanwezige galloways en konikpaarden zijn honden niet toegestaan in dit gebied.

Vanaf de parkeerplaats bij het militair ereveld start tevens de wandelroute Laarsenberg (4,6 km). Dit gebied bestaat uit loof- en naaldbos en graanakkers. Volg voor deze route de rode paaltjes. In dit gebied zijn honden wél toegestaan.

Meer info over dit gebied

Wandelroute tip 6: Austerlitz

Het bosrijke gebied rond Austerlitz is vooral bekend om de 36 meter hoge pyramide van aarde, die in 1804 gebouwd is door napoleontische soldaten. Op deze pyramide staat een obelisk van steen. Deze is te bereiken via een lange trap (hiervoor moet je entree betalen).

De pyramide is het startpunt van vijf wandelroutes door de bossen. Deze routes zijn gemarkeerd met vierkante blauwe paaltjes met daaronder de kleur van de route. De kortste route 'Pyramide' duurt ongeveer drie kwartier, bij de langste wandelroute 'Quatre Bras' ben je ongeveer drie uur en drie kwartier onderweg. Bij de pyramide is ook een bezoekerscentrum, een speeltuin en een café-restaurant aanwezig.

Voor wie een grotere afstand wil wandelen in de omgeving van Austerlitz is er de 'Bos- en Heidewandeling' van 10 km. Je loopt bij deze GPS-route door bos, maar komt ook over een stuifzandvlakte en over heidevelden. De route is hier te downloaden. Ook kun je de 9 km lange 'Boswandeling Austerlitz' downloaden. Deze route vertrekt vanaf restaurant De Jonckvrouw in Austerlitz en gaat dwars door de boswachterij Austerlitz. Download deze route hier. Beide routes zijn aan elkaar te koppelen tot een route van 19 km.  

Meer info over dit wandelgebied
De pyramide van Austerlitz
De pyramide van Austerlitz
Afbeelding 7 | Wandelroutes Op De Utrechtse Heuvelrug 10 Leuke Tips

Wandelroute tip 7: Zeisterbos

Het Zeisterbos is een eeuwenoud bos met bomen van meer dan 200 jaar oud. De oudste bomen, grove dennen, staan hier al sinds 1795. De meeste bossen in Nederland zijn hooguit zeventig jaar oud, dus dan begrijp je wel waarom dit zo'n bijzonder gebied is. De bodem van het Zeisterbos is begroeid met planten als de blauwe bosbes en de lijsterbes. Dit maakt het een populair gebied voor allerlei vogelsoorten. Tijdens je wandeling heb je een goede kans om bijvoorbeeld een bosuil of goudhaantje te zien. De beschutting van de oude bomen maakt het Zeisterbos tevens een geschikt leefgebied van de ree.

Al wandelend door dit gebied, waan je je een klein beetje in Zwitserland. Je wandelt over stuifheuveltjes, slingerende paadjes en langs een watervalletje. Ook staat er in dit gebied zelfs een Zwitsers chalet. Al in de negentiende eeuw noemde men dit deel van het Zeisterbos al Klein Zwitserland.

In het Zeisterbos liggen twee gemarkeerde wandelroutes: de blauwe Wandelroute Kozakkenput (12 kilometer) en de rode Wandelroute Zeisterbos (6 kilometer). Daarnaast is er de Sprengenroute, een beschreven route van 6 kilometer. Deze laatste route kun je lopen met een routebeschrijving die je hier kunt downloaden.

Meer info over dit wandelgebied

Wandelroute tip 8: Blauwe Kamer

Natuurgebied de Blauwe Kamer is het perfecte gebied voor wandelaars die onderweg graag vogels kijken. In dit rivieroeverreservaat langs de Nederrijn leven lepelaars, zilverreigers en diverse andere watervogels. Vanuit een vogelkijkhut heb je uitzicht over een vogelrustgebied. Vergeet dus vooral je verrekijker niet mee te nemen. Het infocentrum aan de Blauwe Kamer 14 in Wageningen vormt het vertrekpunt van twee aantrekkelijke wandelroutes. In het infocentrum zijn toiletten en kun je een kop koffie/thee kopen. Ook kun je er informatie krijgen over de natuur in het gebied.

De wandelroute Blauwe Kamer (rode paaltjes) van 3 km gaat over het terrein van een voormalig steenfabriek. Je ziet nog restanten van de oude bakovens. In het gebied lopen galloways en koniks los. Honden zijn daarom niet toegestaan in het gebied. De wandelroute Rivieroeverreservaat heeft een lengte van 1,2 km en is te herkennen aan blauwe paaltjes. Bij de GPS-route Blauwe Kamer loop je met behulp van GPS-punten een route van 4 km. Bij elf punten wordt een vraag gesteld die je moet beantwoorden door goed naar de omgeving te kijken. Via deze antwoorden kun je naar het volgende punt wandelen.

 

Meer info over dit gebied
De Blauwe Kamer
De Blauwe Kamer
Vliegbasis Soesterberg
Vliegbasis Soesterberg

Wandelroute tip 9: Park Vliegbasis Soesterberg

Altijd al eens over de landingsbaan van een militaire vliegbasis willen wandelen? Dit kan op voormalig vliegbasis Soesterberg. Waar tot 2008 straaljagers landden, ligt nu een park waarin je kunt wandelen. In het natuurgebied liggen diverse wandelpaden. Een gemarkeerde wandelroute van 5 km gaat over het munitiepark. Tussen de bomen door zie je de oude betonnen munitiebunkers liggen. Vroeger lagen hier duizenden kilo’s aan munitie. Tegenwoordig is de voormalig vliegbasis het leefgebied van vele soorten vogels, insecten en bijzondere planten.

De wandelroute begint bij het Nationaal Militair Museum (NMM) aan de Verlengde Paltzerweg 1 in Soest. Honden zijn in dit gebied niet toegestaan. De landingsbaan is in het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus) niet toegankelijk. Buiten deze periode kun je hier de 'Landingsbaanroute' van 2 km lopen.

Meer info over dit wandelgebied

Wandelroute tip 10: Lage Vuursche

Bij het dorp Lage Vuursche ligt ruim 1100 hectare aan aaneengesloten bos en het gebied kent daarom uitstekende wandelmogelijkheden. Staatsbosbeheer heeft in het gebied meerdere wandelroutes uitgezet.

Vanaf het NS-station in Baarn start de Baarnse boswandeling (rode paaltjes) van 4 km lengte. Je loopt bij deze wandeling door een park in Franse landschapsstijl met beuken en vijvers. De Hoge Erfwandeling (gele stippen op bomen) is ook 4 km lang. Deze start bij de parkeerplaats Pijnenburg aan de Hoge Vuurscheweg in Baarn. De route voert naar het hoogste punt van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug.

Wie wat korter wil wandelen, kan voor de 'Kasteeltuinwandeling' van 2 km kiezen. Deze route begint bij de parkeerplaats van recreatieterrein Drakensteyn (Stulpselaan in Lage Vuursche) en is gemarkeerd door rode stippen op bomen. Bij deze route loop je rond het koninklijk kasteel Drakensteyn. Vanaf dezelfde parkeerplaats begint ook de 'Stulpwandeling' (4 km), een route door een bijzonder stuk natuur. Je loopt over een 40 hectare groot heideterrein waar Charolais koeien grazen. In de bossen rondom de heide liggen duizenden jaren oude grafheuvels. De Stulp is een geliefd leefgebied van allerlei diersoorten. De diverse pannenkoekenrestaurants in het dorp Lage Vuursche zijn een goede plek om je wandeldag af te sluiten.

Meer info over dit wandelgebied
Lage Vuursche
Lage Vuursche