Mooie winterwandelingen in eigen land: 5 tips
Op welke wandelroutes in Nederland kun je een mooie winterwandeling maken? Wandel.nl geeft je 5 tips.
Op welke wandelroutes in Nederland kun je een mooie winterwandeling maken? Wandel.nl geeft je 5 tips.
Rijp of sneeuw op de bomen, knisperend gras of verse sneeuw onder je schoenzolen, rode wangen. De winter is een prachtig seizoen om in te wandelen. Voor een winterwandeling hoef je niet per se op wintersport te gaan. Op deze 5 wandelroutes in eigen land kun je een mooie winterwandeling maken. Ook als er geen sneeuw ligt trouwens. Muts op, handschoenen aan en lopen maar.
Wil je met uitzichten over witte dalen het gevoel krijgen op wintersport te zijn? Dan is deze wandelroute in Zuid-Limburg een aanrader. Je komt onder meer langs het achttiende-eeuwse fort Sint Pieter. In de winter houden hier vleermuizen hun winterslaap. Onderweg heb je een mooi uitzicht over het Jekerdal. De Sint-Pietersberg is onder meer bekend vanwege de oude mergelgroeve, die sinds 2020 is omgetoverd tot een natuurgebied. In het voorjaar en de zomer zie je hier volop bloemen en vlinders, maar ook in de winter heeft dit gebied zijn charme. Geniet van de rust en de frisse wind die om je oren blaast. Wandelroute Sint-Pietersberg is bijna 11 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats Oog van Sint Pieter. Volg vanaf deze plek de rode pijltjes.
Altijd al eens het gevoel willen hebben dat je op de Noordpool loopt? Dan moet je in de winter, zeker als er sneeuw ligt, beslist eens naar het Kootwijkerzand. Dit is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Je hebt al prachtige vergezichten terwijl je aan het wandelen bent, maar vanaf een ruim 13 meter hoge uitkijktoren is het uitzicht helemaal indrukwekkend. De dennenbossen rondom de vlakte, zeker als de boomtoppen besneeuwd zijn, geven het gebied helemaal een winters tintje. In het gebied ligt een 3 kilometer lange wandelroute. Volg vanaf Parkeerplaats Houtvester aan de Van ’t Hoffweg in Kootwijk de oranje markeringen.
Deze route met de toepasselijke naam ‘Vries tot op de bodem’ ligt in Geopark De Hondsrug in Drenthe. Vanuit het dorpje Vries loop je 13,5 kilometer langs de geschiedenis van het landschap. Verschillende informatieborden langs de route vertellen je over de ijstijd, toen de bodem hier bedekt was met een dikke laag ijs. Mocht je deze route lopen terwijl het vriest, bedenk je dan dat het hier ooit nog veel kouder was. In de ijstijd ontstonden de stuwwallen waar je overheen wandelt. Ook kom je langs sporen van de allereerste bewoners van dit gebied, zoals hunebedden. Startpunt van de route 'Vries tot op de bodem' is de kerk in Vries aan de Brink. Deze 12e-eeuwse kerk is trouwens een bezoekje waard, want het is één van de oudste kerken van Drenthe (met in de kelder een klein museum). Via de button hieronder kun je een routebeschrijving downloaden.
Bij Friesland en de winter denk je waarschijnlijk meteen aan de Elfstedentocht, maar deze provincie heeft in de wintermaanden nog veel meer te bieden. De Rottige Meente is zeker bij vorst een prachtig natuurgebied. Door het gebied gaat het 16 kilometer lange Boswachterspad. Wandel voor een bevroren landschap met bevroren water en rietkragen. De route brengt je over onverhard terrein als een schelpenpad, grasland en ribben en is daarmee behoorlijk pittig. Neem dus voldoende te eten en te drinken mee. De route start aan de Pieter Stuyvesantweg in Nijetrijne en is gemarkeerd met rode pijlen.
Zoek in de winterse kou wat beschutting tussen de bomen op de bosrijke buitenplaats Leyduin. Op deze buitenplaats bij Vogelenzang in Noord-Holland liggen drie wandelroutes (4, 6 en 10 kilometer). Je wandelt langs eeuwenoude bomen en imposante huizen. De buitenplaatsen werden een paar eeuwen geleden aangelegd door welvarende lieden uit de stad, die op zoek waren naar rust. Ze lieten grote huizen bouwen met daaromheen nog grotere parken. Het Buitenplaatsenpad start vanaf Gasterij Leyduin aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang.