Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Tips om de mooiste winterfoto’s te maken

De winter is niet alleen een prachtig seizoen om in te wandelen, maar ook om in te fotograferen. Wandel.nl geeft je tips, onder meer rond de instellingen van je camera of smartphone en de juiste belichting en compositie.

Headwer | Tips om de mooiste winterfotos te maken

Wandelen in de natuur kan de mooiste beelden op het netvlies opleveren. Maar als je dit wilt delen met familie, vrienden of op social media zul je die beelden toch moeten vastleggen. Wie denkt dat de prachtigste foto’s alleen gemaakt kunnen worden met een fotocamera, statief en belichting heeft het mis. Tegenwoordig hebben mobiele telefoons ook een goede camera en nog een voordeel: een telefoon is een stuk lichter om met je mee te dragen. Wandel.nl schakelde de professionele hulp in van natuur- en landschapsfotografe Charly van den Braak. Met haar tips maak jij de mooiste foto’s met je fotocamera of je telefoon.

Tip 1: Instellingen

“Fotograferen met een telefoon of een fotocamera is een wezenlijk verschil, maar de basis draait om de juiste instellingen”, aldus Charly en ze vervolgt: “Let er bij je telefoon op dat de resolutie van de foto’s niet te laag is. Een lage resolutie is voor gebruik op social media meestal geen probleem, maar wil je de foto afdrukken, dan wordt de foto bij een lage resolutie korrelig. De meeste moderne telefoons staan standaard ingesteld op JPG-formaat, maar hebben ook de mogelijkheid om in RAW-formaat te fotograferen. Dit is een groter bestandsformaat wat meer kleur opneemt. Dit betekent niet direct dat je meer kleuren op je beeld ziet, maar wel dat je in de nabewerking meer mogelijkheden hebt. Een afbeelding is op deze manier bovendien ook meestal groter af te drukken. Voor een alledaagse foto op je telefoon is JPG prima. Ook met een fotocamera schiet je je beelden het liefst op RAW-formaat.”

Nog een belangrijke instelling is de ISO, de lichtgevoeligheid van de camera. Charly heeft hier ook een handige tip: “Stel je ISO overdag zo laag mogelijk in. Hoe hoger je het ISO-getal hebt, des te lichtgevoeliger je camera is waardoor je camera minder licht nodig heeft. In de avond is het beter om het getal iets omhoog te brengen zodat je minder licht (want het is donker) nodig hebt om toch een mooie foto te kunnen maken. Tegenwoordig is het ISO-getal ook op veel telefoons in te stellen.”

Apps

Goede camera-apps voor de telefoon zijn onder andere:
- Manual (betaald)
- A Better Camera (gratis)

Foto maken met mobiel

Tip 2: Let op de details

Een camerabeeld kan lang niet alles in beeld brengen wat jij in één oogopslag ziet. Daarnaast mis je in de foto vaak de diepte en kan een landschap op een foto plat ogen. Probeer niet te veel tegelijk in beeld te brengen, maar richt je op details die je om je heen ziet. De winter leent zich bij uitstek om prachtige foto’s van details te maken: een opvallende steen, reflectie in een plas water, een ijsster op een raam, ijshaar op een tak, een ijspegel. En als je geluk hebt zie je tussen de kale bomen en struiken makkelijker wild rondscharrelen, op zoek naar eten.

Charly geeft een leuke tip om mee te oefenen. “Focus ook eens op een specifiek object door je groothoeklens op je fotocamera te gebruiken. Sommige telefoons hebben deze functie ook. Zorg dan dat je dicht op een object op de voorgrond zit, bijvoorbeeld een paddenstoel. Zo krijg je een mooi duidelijk object op de voorgrond en zie je ook de omgeving er omheen. Overigens kun je met je telefoon beter niet inzoomen. De resolutie gaat direct met sprongen achteruit en dat is zonde als je je foto wilt afdrukken. Wil je dichterbij of van verder af een foto maken, doe dan een stap naar voren of achteren.”

Tip 3: Scherpte-diepte

“Je kunt diepte in je foto creëren door met scherpte-diepte te werken,” is een volgende tip van Charly. “Zowel met een camera als met je telefoon stel je scherp op een voorwerp op de voorgrond, zodat de achtergrond wat wazig wordt. Andersom kan uiteraard ook. Hoe meer afstand er tussen het object en de achtergrond is, hoe waziger de achtergrond wordt. Foto’s gemaakt met een camera leveren hier wel een beter resultaat op dan beelden van een telefoon. Tegenwoordig zijn er voor mobiele telefoons losse lensjes te koop om bijvoorbeeld macro (insecten, druppels, etc) te fotograferen of om juist in te zoomen.”

man met fotocamera

Tip 4: Belichting

Met je camera op de juiste manier ingesteld kun je op pad gaan om jouw mooiste plaatjes te schieten. De zon voorziet je vaak van mooi licht maar kan tegelijkertijd de grootste valkuil zijn. Ook hiervoor heeft Charly een handige tip: “Probeer zo min mogelijk tegen de zon in te fotograferen. Hierdoor worden je objecten onderbelicht en zie je op het beeld een zwart vlak of je krijgt een overbelicht beeld. Het beste is om de zon op het object te laten schijnen dat je wilt fotograferen, waarbij je zelf de zon in de rug hebt. In de ochtend vlak nadat de zon opkomt en vlak voordat de zon in de avond ondergaat heb je mooi warm en zacht licht, ook wel het gouden uurtje genoemd. Maak daar gebruik van. Midden op de dag staat de zon vaak hoog in de lucht en dat zorgt voor harde schaduwen.”

“Gebruik nooit je flits. Ook niet in de avond. De flits op een mobiele telefoon is hard koud licht en haalt iedere vorm van diepte uit je beeld. In het donker is dit lastiger, maar door je ISO omhoog te doen, je telefoon op een tripod te zetten en geduld te hebben maak je zonder flits veel mooiere en sfeervollere foto’s. De tripod is een mini-statief op drie poten en zorgt ervoor dat je de camera niet beweegt en je een scherp beeld krijgt, ” vult Charly nog aan.

Tip 5: Selfies

Pics or it didn’t happen. Maar hoe zet je jezelf nu op de foto als niemand anders een foto van je kan maken? Met diverse tools kun je je fotocamera (op statief) of telefoon neerzetten. Een telefoon in een flipcase kan prima op een paaltje of boom geplaatst worden en de afstand voor een selfie met je telefoon kun je vergroten met een selfie stick. Nog handiger is een tripod, die ook op een hoge standaard verkrijgbaar is. Klik je telefoon in de houder, zet de zelfontspanner aan, loop naar de plek, 3..2..1.. klik!

Met je fotocamera of telefoon kun je een timer instellen, maar nog makkelijker is het om gebruik te maken van een burst-functie, waarbij meerdere foto’s achter elkaar gemaakt worden. Zo kun je voor de camera langs wandelen of poseren, de camera maakt een serie foto’s en je kunt zelf de beste foto uitkiezen. Bij een burst gaat de resolutie van de foto wel wat achteruit.

Apps

Naast de eerder genoemde camera apps is deze app ook voorzien van een goede burstfunctie:
- Open camera

Vos in de sneeuw

Tip 6: Nabewerken

Na een wandeling thuiskomen en er dan achter komen dat je foto’s toch wel erg donker of overbelicht zijn. Dan is er geen man overboord, want je kunt de foto’s op de computer nog nabewerken met programma’s als Lightroom en Photoshop.

Voor de telefoon zijn meerdere apps, waarmee je je foto’s kunt verbeteren: wat meer contrast erin, schaduw eruit, kleuren wat levendiger maken, tot retoucheren aan toe.