Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

5 Tips voor winterkamperen in Nederland

Wandelen is een activiteit die je het hele jaar kunt ondernemen. Kamperen ook! Maar dat vraagt wel een andere voorbereiding en ander materiaal dan kamperen in de zomer. Met deze tips maak je van je winterse kampeertrip een succes!

Ook in de winter kun je kamperen

Bepaal je soort kampeertrip

Wil je geheel zelfvoorzienend zijn en met je tentje er op uit trekken? Of kies je er voor om op een camping of park een tent of huisje te huren? Dat bepaalt al veel voor de vervolgstappen in je voorbereiding.

1. Met je eigen tentje op pad

Als je er voor kiest om er met de tent op uit te trekken, houd er dan rekening mee dat in de winter veel kampeerplekken gesloten zijn en wildkamperen in Nederland verboden is. Ook de paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer zijn sinds juni 2020 gesloten, omdat er te veel afval door gebruikers werd achtergelaten. ‘Echt’ wildkamperen is in Nederland dus niet meer mogelijk. Maar er zijn nog mogelijkheden om in de buurt van de beleving van wildkamperen te komen.
Zo zijn er nog mooie kampeerterreinen die zich midden in de natuur bevinden en ’s winters geopend zijn. Staatsbosbeheercampings De Veenhof in Bant en De Vlagberg in Sint Antonis bijvoorbeeld. Ook Nivon heeft een aantal opties in mooie natuurrijke gebieden.

/winterkamperen1

Daarnaast kun je je tentje opzetten bij menig particulier in de ‘tuin’. Veel landeigenaren vinden het geen probleem als je op hun grond (bijvoorbeeld erf, bos of weide) wilt kamperen, maar regel wel even toestemming. Maak ook duidelijke afspraken over toiletgang, gebruik van vuur en water, et cetera. Ook handig als het weer je overvalt en je met geen mogelijkheid je tent opgezet krijgt in een storm: die boerenschuur, dat is een beschut alternatief.
Geen idee waar je zulke plekjes kunt vinden? Kijk dan eens op Campspace. Dit is een platform voor micro-campings met verrassende kampeerplekjes bij particulieren of kleine campings, met of zonder faciliteiten.

Wil je echt wildkamperen, dan zul je daarvoor de grens over moeten. In landen als Schotland, Zweden, Noorwegen en Finland is wildkamperen, onder voorwaarden, toegestaan.

Een boomhut
Een boomhut

2. Boek een accommodatie

Vind je het slepen met een eigen tent teveel van het goede, dan kun je er ook voor kiezen een accommodatie te boeken. Vanwege de openstelling in de winter ben je hiervoor wat meer beperkt dan in de zomer en zul je je wandeltrektocht wellicht aan moeten passen aan de beschikbaarheid. Maar er zijn opties genoeg voor mooie kampeertrips. En de keuze is bijzonder: van een simpel tentje tot aan een luxe glampingbeleving in een volledig ingerichte tipi met boxspringbed of een compleet ingerichte lodge.

Gezien de beschikbaarheid en de populariteit van kamperen in eigen land is het aan te raden tijdig te boeken.

3. Het juiste materiaal

Wie gaat kamperen in de winter heeft daarvoor wel het juiste materiaal nodig. De tempraturen kunnen ’s winters enorm variëren evenals de weersomstandigheden. Zonder het juiste materiaal wordt je kampeerbeleving meer een overleving. Deze materialen kunnen jouw kampeergenot een stuk fijner maken.

  • Tent en haringen: Kies een tent en de juiste haringen, die ook in winterse omstandigheden gebruikt kunnen worden, zodat je ook comfortabel in je tent kunt slapen tijdens een sneeuw- of regenbui of tijdens een fikse wind.
  • Grondzeil: Dit houdt vocht en kou tegen die vanuit de grond omhoog trekt.
  • Slaapzak: Voor winterkamperen is het aan te raden om voor een goed isolerende mummyslaapzak met capuchon te kiezen. Let op de comforttemperatuur bij de aanschaf van je slaapzak en de omstandigheden waarin je de slaapzak wilt gebruiken.
  • Lakenzak: Houd je slaapzak schoon door een lakenzak te gebruiken in de slaapzak.
  • Slaapmatje: Het is makkelijker om een slaapmatje mee te nemen dan een zwaar luchtbed. Daarnaast isoleren matjes beter. Let bij je matje op de R-waarde (isolatiewaarde) van het matje. Hoe hoger het getal, hoe beter deze beschermt tegen kou (en hoe comfortabeler het ligt). Slaapmatten met een waarde tussen de 2,5 en 4,5 zijn geschikt tot -11 graden Celsius.
  • Kooktoestel en kook-, eet- en drinkgerei: Als je de hele dag in de kou bent is het noodzakelijk om op te kunnen warmen met een warme maaltijd. Een kooktoestel en toebehoren is dan onmisbaar. Kies bij vrieskou voor een kookstel op benzine of spiritusbrander. Gasbranders werken namelijk niet goed in de kou.
  • Voeding en drinken: Wandelen en kamperen in de winter kost veel energie. Je lichaam heeft namelijk brandstof nodig om warm te blijven, naast de fysieke inspanning van het wandelen zelf. Zorg daarom dat je meer dan genoeg calorieën aan voeding meeneemt en uiteraard voldoende te drinken.
  • Kleding: Maak slim gebruik van kleding. Het dragen van verschillende lagen kleding zorgt voor een betere isolatie en vasthouden van lichaamswarmte. Draag uiteraard kleding die geschikt is voor winterse en natte omstandigheden. Handschoenen en een muts zijn ook geen overbodige luxe.

4. Kies je kampeerplek tactisch

In de natuur kamperen is hartstikke mooi, maar je dient, niet alleen in de winter, wel te letten op de weersomstandigheden en de kenmerken van het terrein waar je kampeert. Je wilt je tent niet onder bomen opzetten als het flink waait of in een laagte als het gedurende de nacht hard gaat regenen. ‘Lees’ het terrein voordat je bepaalt waar je je slaapplek gaat neerzetten. Heb je je plek gevonden, bepaal dan de hoek waaruit de wind (overwegend) waait. De ingang van de tent plaats je in de luwte van de wind, zodat de wind niet op de ingang van je tent waait.
Voordat je je tent opzet maak je eerst de plek zo nodig sneeuwvrij, of veeg een berg bladeren bij elkaar. Dat werkt namelijk isolerend. Leg een zeil neer en zet deze vast met grondpennen voordat je je tent opzet. Gebruik in je tent een isolerende deken om optrekkende kou tegen te gaan.

/winterkamperen4

5. Slaap een nachtje in je tuin

Ben je nieuw met winterkamperen, heb je nieuwe materialen die je nog niet getest hebt of waar je nog niet handig mee bent in het gebruik, of vind je het toch wel spannend? Kampeer eerst eens een nachtje in de tuin, of bij een boer op het erf. Zo kun je op een gemakkelijke en veilige manier wennen en kennismaken met kamperen onder andere omstandigheden. En bevalt het niet, dan ben je ook zo weer binnen in het comfort van je eigen huis.