Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelen met een smartwatch

Met een smartwatch, een slim horloge, kan de smartphone in de broekzak of rugzak blijven. En dat is best handig als je gaat wandelen of hardlopen.

Wandelen met een smartwatch

Wandelen is tegenwoordig meer dan alleen een stukje lopen. Dankzij moderne technologieën komen we alles te weten over de plaatsen die we passeren en weten we hoeveel calorieën we onderweg verbranden. De smartwatch maakt dat allemaal nog gemakkelijker: alle gevevens lees je onderweg meteen af op je pols, de telefoon blijft in rugzak, binnenzak of zelfs thuis. Smartwatches worden steeds populairder, en de ontwikkelingen gaan razendsnel.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een ‘slim’ horloge dat in verbinding staat met jouw eigen smartphone. Smartwatches behoren tot de groep 'wearables': draagbare apparaten op en om het lichaam. Zoals je van een horloge mag verwachten, kun je op een smartwatch zien hoe laat het is, maar daarnaast kan het ook informatie ontvangen van en/of versturen naar een smartphone.

Het grote nut van een smartwatch is dat je niet steeds je grote telefoon uit broekzak of rugzak moet halen. Vooral tijdens wandelen of tijdens andere activiteiten kan dat een groot voordeel zijn. Bij sommige smartwatches kun je de smartphone zelfs thuis laten en toch gegevens over route en hartslag onderweg opslaan.

Combinatie met smartphone

Om alle voordelen uit een smartwatch te halen, moet je hem dus gebruiken in combinatie met een smartphone. Het is dan ook erg belangrijk dat de gekozen smartwatch goed samenwerkt met jouw smartphone. Sommige smartwatches werken alleen met Android telefoons (het door Google ontwikkelde besturingssysteem), voor iPhones bezitters is het slim om te kiezen voor een Apple Watch, maar er zijn ook merken die voor zowel iPhone als Android geschikt zijn.

Vorm en bediening

Veel smartwatches hebben een vierkant scherm, maar er zijn ook ronde modellen die meer lijken op traditionele horloges. Die vallen daardoor dus minder op, maar op de grotere vierkante schermen kun je beter navigeren. Een smartwatch bedien je vaak via een touchscreen, soms met druk- of draaiknoppen aan de zijkant.

De bekende Apple Watch, model Sport

Een paar voorbeelden:

De bekende Apple Watch, model Sport. Deze smartwatch communiceert uiteraard alleen met (nieuwere) iPhones. De Apple Watch bezit een hartslagmeter en veel sportieve functies. Op het nieuwe model later in 2016 komt ook een gps-functie.

De vívoactive HR van gps-merk Garmin

De vívoactive HR van gps-merk Garmin. Deze smartwatch is te combineren met zowel Android telefoons als iPhones. Uiteraard voorzien van GPS, maar ook van een hartslagmeter en veel andere sportieve extra's.

De Pebble Time Round

De Pebble Time Round. Een voorbeeld van een smartwatch die lijkt op een traditioneel rond horloge. Deze Pebble is voorzien van stappenteller, maar bezit geen gps of hartslagmeter. Te combineren met zowel iPhone als Android.

Wanneer geschikt voor de wandelaar?

De smartwatch wordt de laatste jaren steeds populairder en ook wandelaars biedt het dragen van dit slimme horloge voordelen. Tijdens het wandelen kun je allerlei berichten op je pols binnenkrijgen, maar vooral leuk is dat je met een smartwatch kunt meten welke afstand je hebt gelopen en analyseren hoeveel calorieën je onderweg verbrandt. Dankzij een ingebouwde gps kun je bovendien, als je thuis bent, nog eens rustig de gelopen route terugkijken en analyseren. 

Belangrijk om als wandelaar op te letten bij aanschaf:

  • Heeft de smartwatch een gps-ontvanger? Dan kun je ook navigeren en routes opslaan als je de smartphone thuis laat. Vooral handig voor wandelaars zonder broek- of rugzak.
  • Heeft de smartwatch een hartslagmeter? Als je gegevens over caloriegebruik wilt weten is dat uiteraard onmisbaar.
  • Heeft de smartphone een stappenteller? Zonder gps-functie kun je dan wel de afgelegde afstand meten.
  • Heeft de smartwatch een hoogtemeter en een kompas? Vooral als je de bergen in gaat wordt het navigeren dan eenvoudiger en nauwkeuriger. Een gps-functie meet ook hoogte, maar minder nauwkeurig.

Wandelroutes lopen, opslaan en delen

Bovendien kun je allerlei apps installeren die helpen tijdens de wandeling. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale wandelapps voor leuke routes. Dan wijst het horloge je als het ware de weg dankzij de gps-functie. En vind je een route heel erg leuk, dan is het met een smartwatch heel eenvoudig om die te bewaren voor later of te delen met vrienden. Daarnaast beschikken de meeste smartwatches tegenwoordig ook over een camera, de mogelijkheid muziek voor onderweg op te slaan en verschillende meetinstrumenten. 

Sommige smartwatches zijn speciaal uitgerust als sportwatch. Deze ‘sporthorloges’ hebben nog meer functies en sensoren dan 'normale' smartwatches. Denk bijvoorbeeld aan trainingsprogramma's, snelheidsmeting, tijdregistratie en een hartslagmonitor.

De informatie die je verzamelt met je smartwatch kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je prestaties. Het wordt zo wel heel gemakkelijk om je vorderingen bij te houden, te zien hoeveel calorieën je verbrandt, de hoogte van je hartslag te monitoren en je vooruitgang bij te houden. En natuurlijk is een smartwatch ook gewoon nog eens heel leuk om te dragen. Ook je prestaties delen via sociale media is met een smartwatch vaak een fluitje van een cent.