Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Welke stappenteller-app voor wandelaars?

Een stappenteller kan je helpen bij het behalen van je doel. Daar heb je geen duur sporthorloge voor nodig, want er zijn ook handige stappenteller-apps voor op je smartphone. Wandel.nl vertelt je wat handige apps zijn.

Persoon kijkt op iPhone stappenteller app

Voldoende bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Er worden door gezondheidsexperts verschillende richtlijnen gehanteerd, zoals 2,5 uur matig intensieve beweging per week, of 10.000 stappen lopen per dag. Wie niet meteen een duur sporthorloge met ingebouwde stappenteller wil aanschaffen, kan ook heel makkelijk een app op de telefoon downloaden. Wandel.nl zet voor jou de handigste stappenteller-apps op een rijtje.

Persoon wandelt in het bos

Wat doet een stappenteller?

Een stappenteller houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet. Tegenwoordig hebben de meeste stappenteller-apps ook andere functies en kun je zien welke route je gelopen hebt, hoe snel je gelopen hebt en hoeveel calorieën je verbrand hebt. Er zijn apps voor zowel Android-toestellen als voor Iphones. De stappen worden gemeten via een bewegingsdetector in de telefoon en/of via de GPS-functie.

De voordelen van een stappenteller

Een stappenteller geeft je inzicht in hoe actief je op een dag bent. Niet alleen de stappen van je wandelingen, maar ook je beweeggedrag in en rond huis worden vastgelegd. Daarnaast kan een stappenteller motiveren om toch nog even een wandeling te maken aan het einde van een werkdag als je ziet dat je nog nauwelijks stappen gemaakt hebt. In combinatie met de eventueel andere gemeten functies kan een stappenteller je helpen om je bewuster te worden van je dagelijkse beweging.

Nadelen

Nadelen zijn er ook. De stappen worden alleen geteld als je je telefoon bij je draagt. Om echt een nauwkeurig beeld van je aantal stappen te krijgen zul je de telefoon dus altijd op zak moeten hebben en de app aan hebben staan. Dit is echter wel een aanslag op de batterij van je smartphone. Als je daar ook nog de locatiefunctie bij gebruikt dan zul je je telefoon regelmatig aan de oplader moeten hangen. Stappenteller-apps zijn bovendien niet altijd nauwkeurig. Vaak moet je de gevoeligheid ook aanpassen in de instellingen. Pin jezelf dan ook niet vast op de stappen die je app meet, maar gebruik het als een indicatie voor jouw dagelijkse activiteit. Laat je stappenteller ook niet leidend zijn om een minimum aantal stappen te halen. Als je ineens meer gaat wandelen dan je gewend bent, liggen blessures op de loer.

Welke app?

De keuze in de Google Play Store en Apple App Store is enorm en de keuze is dan ook erg persoonlijk. Onze selectie stappentellers meet niet alleen het aantal stappen, maar ook de loopafstand, duur, tempo en verbrande calorieën. Een aantal apps biedt de mogelijkheid om met de GPS-functie de gelopen route in kaart te brengen of om een trainingsmodus voor een wandeling te gebruiken, zodat je specifiek van jouw activiteit de data kunt bekijken.

De app Stappenteller van Leap Fitness Group
De app Stappenteller van Leap Fitness Group

Tip van wandelaar Remco

Remco is fervent gebruiker van de gratis app MapMyWalk. "Hiermee kan je jouw gewandelde route in kaart brengen, alsmede je aantal stappen, gemiddelde snelheid en afstand. Naast de app kan je ook inloggen op de website om nog meer informatie over je wandeling te verkrijgen."

Oproep

Ken jij nog een andere fijne stappenteller-app? Stuur jouw tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we de app kunnen toevoegen aan dit overzicht.