Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag

Ieder jaar vindt in het tweede weekend van september Open Monumentendag plaats. Ook op 14 en 15 september 2024 zullen duizenden prachtige monumenten in Nederland weer gratis toegankelijk zijn voor iedereen. We zetten zes wandeltips tijdens de Open Monumentendag voor je op een rij, met een mooie mix van cultureel erfgoed en natuur.

Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag; oude archieffoto De Helperlinie
De Helperlinie (Foto © Groninger Archieven)

Waterloopbos – Marknesse

Vroeger stond het Waterloopbos bekend als ‘Waterloopkundig laboratorium De Voorst’. Het was een openluchtlaboratorium waar havens van over de hele wereld in miniatuur getest werden en waar de Deltawerken hun oorsprong vonden. Wij Nederlanders danken onze reputatie op het gebied van waterbouw onder meer aan het onderzoek dat hier vroeger werd uitgevoerd. Tegenwoordig is het laboratorium niet meer in gebruik, maar van de oude modelplaatsen is nog veel terug te zien. De natuur neemt het gebied stukje bij beetje over, waardoor er prachtige mix is ontstaan tussen natuur en cultureel erfgoed.

Speciaal voor de Open Monumentendag wordt de Golfbak aangezet en krijg je een beeld van hoe de onderzoekers hier decennia geleden aan de slag waren. Draaiende tandwielen, deinende golven en bulderende stuwen; het Waterloopbos komt weer tot leven. Ook zijn er tijdens de Open Monumentendag unieke excursies waarbij je af en toe buiten de gebaande paden gaat. De wandeling duurt zo’n anderhalf uur.

Wandeling Rijksmonument Waterloopbos
Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag; Waterloopbos
Waterloopbos (Foto © Shutterstock)
Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag; informatiebord van de oudste ANWB wandeling in Nederland
Informatiebord van de oudste ANWB wandeling in Nederland (Foto © Shutterstock)

Oudste ANWB wandelroute - Doorn

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Amsterdam naar Arnhem, een wandeling van 150 kilometer door het hart van Nederland. Die wandelroute kun je vandaag de dag als getrainde wandelaar nog steeds lopen. Maar voor de Open Monumentendag pikken we er een traject van zestien kilometer uit waarbij je over redelijk geaccidenteerd terrein van de Utrechtse Heuvelrug loopt. Onderweg passeer je Doorn, waar in het centrum meerdere monumenten gratis te bezoeken zijn tijdens de Open Monumentendag. De wandelroute is op eigen gelegenheid te belopen en is te vinden op het RouteYou-platform.

Meer informatie over de oudste wandelroute

Buitenplaats de Tempel - Rotterdam

Op zondag 15 september kun je kennismaken met de historische Buitenplaats De Tempel. Dit is een parkbos in Rotterdam dat maar liefst zestien rijksmonumenten herbergt, van de bruggen en hekken tot de tuinbeelden en van het koetshuis tot de theekoepel. Alles om de status van de vorige bewoners te verhogen. Door met de boswachters mee te wandelen over de eeuwenoude lanen en romantische, slingerende paden, ontsnap je hier even aan de alledaagse drukte. Laat je gedurende de wandeling van ongeveer twee tot drie kilometer meeslepen door het verhaal over de geschiedenis van deze vroege 18e-eeuwse buitenplaats!

Wandeling Buitenplaats De Tempel
Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Buitenplaats Rotterdam
De Buitenplaats staat bekend om de prachtige tuinen. (Foto: © Simone Vos)
Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag; Landgoed Paleis Soestdijk
Landgoed Paleis Soestdijk (Foto © Shutterstock)

Landgoed Paleis Soestdijk - Baarn

De poorten van Landgoed Paleis Soestdijk worden geopend. Elke vrijdag, zaterdag en zondag zijn wandelaars (en natuur- en architectuurliefhebbers) welkom om zelf op avontuur te gaan door de uitgestrekte paleistuinen en te genieten van het groen en de historie op het landgoed. Voorafgaand aan een bezoek aan de Paleistuin kun je een route lopen langs de verschillende bijzondere plekken, kunstwerken, natuurverschijnselen en monumentale gebouwen op het landgoed. Zo kunnen wandelaars een kijkje nemen bij het Wilhelminachalet, de zichtlijnen van Zocher en de koninklijke kassen. Ook spoort de plattegrond je aan om de Totleben-eik te bewonderen, de Rododendron-doorgang te ontdekken en om kennis te maken met het Donaumeisje in de Springertuin. Met het dwalen door de tuinen ben je zo’n anderhalf uur bezig.

Ter voorbereiding op de najaarstentoonstelling is Paleis Soestdijk zelf nog gesloten, met uitzondering van zondag 15 september. Ter ere van de Open Monumentendag opent het paleis die dag tóch eenmalig de deuren. Let op: reserveren is hiervoor wel verplicht.

Download de route in de Paleistuinen

Sint-Pietersberg - Maastricht

Op zondag 15 september is het mogelijk om een kijkje nemen in en om hoeve Lichtenberg. Je maakt op eigen gelegenheid een uitgezette wandeling van Fort Sint Pieter naar Hoeve Lichtenberg (twee kilometer), waar je wordt opgewacht door de boswachter. Die neemt je mee in het verhaal van deze bijzondere plek, waar de tijd van de meer dan duizend jaar oude ruïne en de hoeve lijkt stil te staan. Vroeger ontstond hier ondergronds een steeds verder uitdijend netwerk aan groeves, terwijl je bovengronds een ongekend uitzicht hebt op oude en nieuwe routes en verbindingswegen. Je bezoek eindigt in het bakhuis naast de hoeve, waar speciaal voor Open Monumentendag op nostalgische wijze brood en vlaai gebakken wordt. Daarna wandel je de twee kilometer weer terug.

Ontdek de Sint-Pietersberg
Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag; zicht vanaf de Sint-Pietersberg
Zicht vanaf de Sint-Pietersberg (Foto © Shutterstock)
Zes wandeltips tijdens Open Monumentendag; oude foto Helperlinie
Groep schutters achter de schietbaan (Foto © Groninger Archieven)

Langs de Helperlinie - Groningen

Nederland werd in rampjaar 1672 van alle kanten aangevallen: door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De vechtlustige bisschop van Münster, Christoph Bernard von Galen, meende dat Groningen van hem was en trok met een leger naar de stad. Daar werd de Helperlinie aangelegd om Bommen Berend, zoals Christoph Bernard von Galen werd genoemd, te weren. Nog altijd zijn er herkenbare resten van de linie zichtbaar, die daarmee onderdeel is geworden van het DNA van de stad. Op de Open Monumentendag kun je, onder leiding van een erfgoedspecialist, tijdens een wandeling van ongeveer vijf kilometer de nog overgebleven structuren en overblijfselen van de Helperlinie ontdekken.

Reserveer de wandelexcursie Langs de Helperlinie