Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

5x wandelen in en rondom Nederlandse Hanzesteden

Langs de IJssel liggen diverse Hanzesteden, zoals Zutphen en Zwolle. Wandel je door deze steden, dan proef je de sfeer van de middeleeuwen. Wandel.nl zet een aantal routes in en rond Hanzesteden op een rij.

Nederlandse Hanzesteden

Langs de IJssel liggen zes prachtige Hanzesteden. Tel je Hasselt aan het Zwarte Water ook mee, dan zijn het er zelfs zeven. In de middeleeuwen waren ze aangesloten bij de Hanze, een samenwerkingsverband tussen Noord-Europese steden. Dankzij het Hanzeverbond groeiden ze uit tot welvarende en machtige handelssteden. Dit zijn de mooiste routes in én rondom deze plekken.

Veel monumenten herinneren aan de bloeitijd van de Hanze. Van de patriciërshuizen in Deventer, de Waag in Doesburg, tot de stadsmuren in Zutphen. Bekijk ze te voet, maak een kleine of grote wandeling in of rond een Hanzestad en stap terug in de tijd.

De Waag in Doesburg
De Waag in Doesburg

Doesburg

Al in de middeleeuwen stond Doesburg bekend om zijn mosterd. Daarom wordt Doesburg ook wel de mosterdstad genoemd. In de stad is nu nog steeds een mosterdfabriek met museum te bezoeken. In de middeleeuwse straatjes staan bij elkaar maar liefst 150 monumenten. Bijvoorbeeld de Waag, het oudste café van Nederland.

Deze pittige rondwandeling (22 km) is opgenomen in de gids van het Hanzestedenpad. Je wandelt via natuurgebied Heekenbroek en de landgoederen Ulenpas en Keppel naar de Oude IJssel. Langs de zuidoever loop je terug naar het schilderachtige Doesburg.

Bekijk de route hier

Zutphen

Wandel je door de omgeving van Zutphen, dan wordt al snel duidelijk waarom dit ook wel de Torenstad wordt genoemd. De skyline van Zutphen wordt gevormd door deze hoge torens, zoals de toren van de imposante Walburgiskerk. In de binnenstad zie je pakhuizen, gezellige hofjes en de rivier de Berkel die dwars door Zutphen loopt.

Een Trage Tocht in en rond de stad (14 km). Je begint met een ommetje door de Tichelbeeksewaard ten westen van de IJssel. Terug in Zutphen volg je de promenade langs de rivier en struin je door de uiterwaarden. Via de zuidzijde van Zutphen bereik je de prachtige, oude binnenstad.

Bekijk de route hier
Zutphen
Zutphen
Zwolle
Zwolle

Zwolle

In Zwolle vind je net als in de andere Hanzesteden heel veel monumenten. Blikvangers zijn de 75 meter hoge Peperpus en de imposante Sassenpoort, een grote stadspoort die zelfs in de top-100 van Nederlandse Monumenten staat. Waar vroeger handelaren door de straten liepen, zorgen nu studenten en ondernemers ervoor dat Zwolle een dynamische sfeer uitadement.

Een korte stadswandeling (5 km) die onderdeel is van het langere Geert Grootepad (100 km). Neem de tijd voor de vele bezienswaardigheden: Sassenpoort, middeleeuwse kerken, smalle straatjes en stadse parken.

Bekijk de route hier

Hattem

Hattem was eeuwen geleden in trek bij kunstschilders. Wandel je in en rond Hattem dan wordt al snel duidelijk waarom deze stad zo'n aantrekkingskracht had, en heeft. Het stadje ligt aan de noordkant van Veluwe, dus het bos is dichtbij. Maar ook het rivierenlandschap van de IJssel zorgt voor schilderachtige taferelen. In de binnenstad staan veel koopmanshuizen, die herinneren aan de welvaart van deze Hansestad.

De blauwe klompjes van het Assenradepad (11 km) leiden je door de kleine Hanzestad én door het buitengebied van Hattem. Langs de IJssel, door bossen en agrarisch land. Goed te combineren met het Hoenwaardsepad (11 km), een ander Klompenpad.

Bekijk de route hier
Hattem
Hattem
Kampen
Kampen, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Zwolle-Kampen

In de middeleeuwen werkten de Hanzesteden met elkaar samen. Voor de handel in producten als hout en granen voeren schepen van de ene naar de andere stad over de IJssel. De afstand tussen Zwolle en Kampen (20 kilometer) is ook te voet af te leggen. Het traject van Zwolle naar Kampen is een van de mooiste etappes van het IJsselpad. Onderweg heb je prachtig zicht op de rivier. Hoogtepunten zijn het laarzenpad door de uiterwaarden, de Vreugderijkerwaard met zeldzame planten, weidevogelgebied Koppelerwaard en natuurgebied Scherenwelle.

Eenmaal in Kampen aangekomen, zie je historische panden, zoals pakhuizen en poorten. In de middeleeuwen stond Kampen bekend om veel bedrijvigheid en daar zie je nog steeds veel van terug. Op diverse panden zie je muurschilderingen. Deze reclame-uitingen zijn weer zichtbaar gemaakt. Van de tientallen bierbrouwerijen die er in Kampen waren, is er nog één in bedrijf.

Bekijk de route hier