Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

10 wandelroutes in Zuid-Limburg

Heuvels en dalen, mooie uitzichten, knusse dorpjes: in Zuid-Limburg kun je uitstekend wandelen. Wandel.nl geeft je een overzicht van tien mooie wandelroutes.

Zuid-Limburg

Heuvels en dalen, holle wegen, vakwerkhuizen en kleine dorpjes: Zuid-Limburg is niet voor niets een populaire streek onder wandelaars. Je vindt er een breed assortiment aan wandelroutes: van culinaire routes en kroegjesroutes tot bergwandelingen. Wandel.nl geeft je een overzicht van tien mooie wandelroutes in Zuid-Limburg.

Château Neercanne
Château Neercanne, foto: Wikimedia - Bert Kaufmann

Routetip 1: Wandelroute Sint-Pietersberg, 10,8 km

Vroeger werd er mergel uitgegraven, tegenwoordig is de Sint-Pietersberg een natuurgebied met bijzondere planten en dieren. De berg en omgeving is sinds een paar jaar een populaire bestemming van veel wandelaars. In de omgeving liggen vlinderrijke kalkgraslanden. Ook heb je kans om de oehoe (de grootste uil van Europa) bij de berg te zien. Over de Sint-Pietersberg gaat een gelijknamige wandelroute van bijna 11 kilometer. Je wandelt niet alleen door de natuur, maar ook langs de cultuurhistorie rond de groeve. Blikvanger op de route is Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. Onderweg kun je genieten van weidse vergezichten over het Jekerdal. De route is met rode paaltjes gemarkeerd, maar je de kunt de route ook downloaden via een app. De route start vanaf Fort Sint Pieter, in 1701 gebouwd om Maastricht tegen aanvallen vanuit het zuiden te beschermen.

Meer info over deze route

Routetip 2: Wandelroute De Kluis, bij Valkenburg, 6 km

Deze wandelroute is kort, maar zeker pittig door de beklimmingen en afdalingen. Je wandelt door de heuvelrijke omgeving van Valkenburg. De route dankt haar naam aan de 'kluizen' die nog op diverse plekken in de omgeving staan. Dit zijn eenvoudige huizen met een kapel. Wandelroute De Kluis gaat ook langs enkele opvallende kastelen. Kasteel Genhoes en kasteel Schaloen bijvoorbeeld. Kasteel Genhoes domineert met zijn robuuste toren al eeuwenlang het Geuldal. De geschiedenis zou zelfs duizend jaar teruggaan. Het kasteel dat je nu nog kunt zien, stamt uit de late middeleeuwen. Je volgt de oever van de Geul en wandelt langs weilanden van landgoed Genhoes. Via Valkenburg wandel je weer terug naar het startpunt.

Meer info over deze route
Vakwerkhuis bij Valkenburg
Vakwerkhuis bij Valkenburg, foto: Thérese Hanssen
Het Eyserbos, foto: Charlotte Pothoven
Het Eyserbos

Routetip 3: Kunradersteenroute, wandelroute door Voerendaal, 11,6 km

Het landschap rond Voerendaal is heuvelachtig. Het kalkgesteente in de bodem is bij de Kunderberg het hoogst opgestapeld. Op deze plaats wordt Kunradersteen gewonnen. Dit gesteente bestaat uit samengeperste botten van zeedieren, die hier miljoenen jaren geleden leefden. De kapel tegenover de Bernardushoeve, het startpunt van de route, is er deels van gemaakt. 

Eenmaal op de route, passeer je drinkpoelen. Dit zijn de broedplaatsen van insectenlarven, amfibieën en kikkers. Ook zie je graften, met bomen en struiken begroeide steilranden. Deze zijn aangelegd om te voorkomen dat de bodem wegspoelt. De route is gemarkeerd met bruine paaltjes en start bij de Bernardushoeve in Eys.

Meer info

Routetip 4: Wandelroute Noordal, 10,8 km

Dwars door het heuvelachtige landschap van het Noordal, dat grenst aan de Voerstreek, loopt Wandelroute Noordal. Je start de route vanuit Noorbeek. Blikvanger hier is de Brigidakerk, die al uit het jaar 1000 stamt. Bij Noorbeek ontspringt het riviertje de Noor, vandaar dus de naam van het dorp en het dal. Deze mondt uiteindelijk uit in de Voer in België. Op de wandelroute ligt het dorp Mheer. Hier kun je nog een aantal mooie vakwerkhuizen, gebouwd van leem en stro, zien staan. In Mheer staat bovendien het imposante veertiende-eeuwse kasteel van Mheer. Start- en eindpunt van de Wandelroute Noordal is huiskamercafé d'r Pley in Noorbeek.

Meer info over deze route
De Brigidakerk in Noorbeek
De Brigidakerk in Noorbeek
Brunsummerheide, foto: Wikimedia - G. Lanting
Brunsummerheide

Routetip 5: Brunsummerheide, wandelroutes vanaf Heerlen, 1 - 5 km

De hoogteverschillen op de Brunsummerheide zijn miljoenen jaren geleden gevormd, toen de aardkorst in deze omgeving verschoof. Flinke heuvels waren uiteindelijk het resultaat. In dit glooiende natuurgebied liggen diverse mooie wandelroutes. Deze gaan door bos, langs vennen en moeras en vooral over de hei. Het landschap trekt veel soorten reptielen aan, net als spechten en andere vogelsoorten. Op de Brunsummerhei ligt een grafheuvel uit de middeleeuwen en een oude landgraaf, een monumentaal verdedigingswerk met een lengte van ongeveer 10 kilometer.

Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Heerlen zijn verschillende routes uitgezet, onder andere een beleefpad dat geschikt is voor rolstoelen, een gezinsspeurroute (gele paaltjes, 2,5 km) en een route van 4,7 km (lichtblauwe paaltjes) die te koppelen is aan een route van 4,9 km (lichtgroene paaltjes).

Meer info

Routetip 6: Wandelroute Gulpdal, 9,3 km

In het Gulpdal wandel je langs weilanden en bosranden met mooie vergezichten richting Landsrade en Gulpen. De Wandelroute Gulpdal brengt je tot een hoogte van ruim 200 meter NAP. Je volgt de kronkelende loop van de Gulp, een beek vol forellen en andere soorten vissen. De wandelroute start bij Camping Welkom bij het piepkleine buurtschap Hoogcruts.

Meer info over deze route
Zonsopkomst bij Gulpen
Zonsopkomst bij Gulpen, foto: Angelo Verbrugge

Routetip 7: Margraten-route, 8 km

Vanuit het typisch Zuid-Limburgse dorp Margraten heb je een prachtig uitzicht op het heuvelland. Deze wandelroute van 8 kilometer brengt je door de hele omgeving. Je wandelt richting het plaatsje Ingber, een omgeving met kenmerkende holle wegen en vakwerkhuizen. De route start vanaf het Burgemeester Ronckersplein, waar je de route via de rode paaltjes volgt. In Margraten vind je diverse horeca-gelegenheden voor een kop koffie met vlaai.

Meer info over deze route

Routetip 8: OV-stapper Savelsbos, Maastricht - Eijsden, 23 km

Het Savelsbos is een oud bos met steile hellingen. De hoogteverschillen lopen op van 70 tot 125 meter boven NAP. De vele trappenpaden maken een wandeling door dit gebied extra pittig. In dit gebied staan oude bomen, die het leefgebied zijn van spechten, bosuilen en dassen. Ook in cultuurhistorisch opzicht heeft dit bos veel te bieden. Regelmatig nog worden er in dit gebied sporen uit de steentijd gevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld vuurstenen splinters gevonden. Duizenden jaren geleden maakten onze verre voorouders hier bijlen en speerpunten.

De OV-stapper Savelsbos gaat van Maastricht naar Eijsden. De route gaat door plaatsen als Cadier en Keer en Gronsveld en door het Savelsbos.

Meer info over deze route
Het Savelsbos
Het Savelsbos, foto: Wikimedia - Romaine
Koe in weiland

Routetip 9: Wandelroute Geuldal, 6 km.

Het Geuldal is een groot dal. Je wandelt er over weilanden en kerkenpaden. Dwars door het Geuldal stroomt het riviertje de Geul, dat wordt gevoed door maar liefst 130 zijbeken. De Geul is zelfs de snelst stromende rivier van Nederland. Dit komt door het grote verval van 250 meter over een relatief korte afstand van 56 kilometer. Op deze wandelroute heb je kans om (sporen van) de bever te zien. Let hiervoor op de knaagsporen aan de onderkant van bomen langs de Geul. Andere bijzonderheden langs deze route zijn de vakwerkhuizen, heggen en hoogstamfruitbomen. Wandelroute Dwars door het Geuldal start vanaf de parkeerplaats in het centrum van het dorp Epen.

Meer info over deze route

Imstenraderbos

Het Imstenraderbos, aan de rand van Heerlen, is een eeuwenoud bos. Je waant je er in een sprookjesbos. Naast prachtige bomen (vooral machtige beuken en zomereiken), heeft het heuvels, graslanden en boomgaarden. Geniet van de stilte in het bos. Hierdoor hoor je veel vogelgeluiden, misschien zelfs wel van uilen. In het Imstenraderbos leven onder andere de bosuil en de ransuil, en meerdere soorten vleermuizen. Ook zijn er enkele dassenburchten in dit gebied. Op de route heb je een bijzonder uitzicht op de stad Heerlen. Ook opvallend zijn de diepe erosiegeulen. Deze ontstonden doordat het water vanaf de hoger gelegen plateaus naar de dalen stroomde.

Door het Imsteraderbos gaat een wandelroute van iets minder dan 6 kilometer. Start- en eindpunt is Boscafé La Diligence aan de Zandweg in Heerlen.

Meer info over deze route
Imstenraderbos