Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Sint-Pietersberg: Duivelsgrot

Gebied / Regio
Maastricht
Karakteristiek
Bosrijk en heuvels
Afstand
9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Deze wandelroute Sint-Pietersberg neemt je mee langs de allermooiste plekken bij de Sint-Pietersberg. Waaronder Fort Sint Pieter, de ENCI-groeve, de oehoevallei en de Duivelsgrot.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Oog van Sint Pieter
Straat
Luikerweg 80
Postcode
6212 NH
Plaats
Maastricht
Wandelroute Sint Pietersberg Duivelsgrot Rode Route Maastricht
Sint Pietersberg in Maastricht. (Foto: © Foto Para Ti, Getty Images)

Wandelroute Sint-Pietersberg: Duivelsgrot

Deze rondwandeling Sint-Pietersberg laat je kennismaken met het allermooiste dat Zuid-Limburg te bieden heeft. Ontdek deze afwisselende wandelroute met zeldzame natuur en een rijke cultuurhistorie. Je wandelt over Fort Sint Pieter, over de vlinderrijke kalkgraslanden, via de randen van de groeve en de Duivelsgrot naar het uitkijkpunt ‘de Ster van d’n Obvervant’. Gevarieerder zijn ze bijna niet!

Wandelroute Sint-Pietersberg

Wandelroute Sint-Pietersberg is gemarkeerd met rode pijlen en start bij de parkeerplaats Oog van Sint Pieter (€), onderaan bij Fort Sint Pieter. Stadhouder Willem lll liet in 1701 Fort Sint Pieter bouwen, nadat hij de stad Maastricht van Frankrijk teruggekregen had. Het fort moest de stad beschermen tegen aanvallen van het zuiden.

Tussen 1830 en 1839 was Fort Sint Pieter voor het laatst onderdeel van het strijdtoneel: het was de Belgische afscheiding die het fort deed herleven. Daarna verviel Fort Sint Pieter, werd het een opslagplaats en stal. Pas in de Tweede Wereldoorlog kreeg Fort Sint Pieter weer een militaire functie: als uitkijkpost.

Wandelroute Sint Pietersberg Duivelsgrot (Rode Route)
Uitzicht op Fort Sint Pieter. (Foto: © Foto Para Ti, Getty Images)
Wandelroute Sint Pietersberg Duivelsgrot ENCI Groeve
ENCI-groeve. (Foto: © Foto Para Ti, Getty Images)

Wandelen Zuid-Limburg, ENCI-groeve

De ENCI-groeve staat bekend als de plek met zuurblauw water. Als je niet anders zou weten, zou je misschien wel denken dat het een strand is in Zuid-Europa. Wie goed kijkt ziet het verschil direct: de ENCI-groeve is een grote kalksteengroeve van 150 hectare. Opgericht in 1926 en gebouwd voor het totale productproces van cement. In de ENCI-groeve werd kalksteen gewonnen, klinker geproduceerd en klinker vermalen tot cement. Tot 2018 was de ENCI-groeve in bedrijf, sindsdien is het gesloten.

De winning van kalksteen, het produceren van halffabricaat klinker en vervolgens het malen van deze klinker tot cement. De ENCI-groeve werd in 2018 gesloten voor mergelwinning. Nu wandel je er door een oud stukje gangenstelsel, langs de waterplas naar de kalkgraslanden.

Wandelen oehoe-vallei Sint Pietersberg

De oehoe is de grootste uil van Europa en leeft op de Sint Pietersberg. Vanaf de plek bovenaan de ENCI-groeve heb je goed zicht op wat ze de ‘oehoe-vallei’ hebben genoemd. De oehoe nestelt al sinds 1998 in de oehoevallei, met succes. Ze vinden er voldoende voedsel en hun territorium is groot.

Bij het vogelijkpunt De Kiekoet op de van Schaikweg kun je met de staande verrekijker de oehoes in de oehoevallei bekijken. De beste tijd om op zoek te gaan naar de oehoes is een uur voor zonsondergang. Hoewel ze met hun schutkleur moeilijk zijn te spotten, zijn ze niet te missen als ze overvliegen! Een oehoe kan wel 75 cm groot worden met een spanwijdte van 1 meter 80.

Wandelroute Sint Pietersberg Duivelsgrot Oehoevallei Kiekoet
Oehoevallei in Maastricht. (Foto: © Foto Para Ti, Getty Images)
Wandelroute Sint Pietersberg Duivelsgrot
Duivelsgrot. (Foto: © Romaine, Wikimedia)

Duivelsgrot, Zuid-Limburg

Tijdens deze wandeling over de Sint Pietersberg kom je ook langs de Duivelsgrot. De Duivelsgrot is een van de kleinere groeves van de Sint Pietersberg waar de mergel aan het oppervlakte komt. Hoe de Duivelsgrot aan zijn naam komt? Daar verschillen de meningen over.

Het is goed mogelijk dat de naam Duivelsgrot komt van ‘duivel’, want als je goed kijkt zie je in de grote holtes van de grot twee duivelsogen. Vroeger stookten herders en zwervers een vuurtje in de grot om warm te blijven. Het zou dus ook kunnen dat mensen het de Duivelsgrot noemden, door de rode ‘vuurogen’ die van een afstand te zien waren.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is gemarkeerd met rode pijlen, honden zijn aangelijnd toegestaan
  • In de ENCI-groeve zelf zijn honden verboden
  • In de nazomer en herfst worden er excursies georganiseerd door Natuurmonumenten rondom de oehoevallei