In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 4)
Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 4: van Lienden naar Arnhem-Zuid.
Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 4: van Lienden naar Arnhem-Zuid.
Het Romeinse Limespad (LAW 16) volgt de voormalige noordgrens (limes) van het Romeinse Rijk in Nederland. De vierde etappe komt langs mooie kastelen, indrukwekkende landgoederen en weidse natuurgebieden.
Leg je de bekroonde langeafstandsroute van het Limespad af, dan wandel je langs de grens van het oude Romeinse Rijk in Nederland. De historische route begint in Katwijk aan Zee en loopt langs de Rijn, via Utrecht en Berg en Dal bij Nijmegen, naar de Duitse grens. Over een afstand van 275 kilometer kom je langs (replica’s van) wachttorens, forten en archeologische overblijfselen. De vierde etappe van het pad start in Lienden. Hier werden enkele jaren geleden ruim 23 gouden munten gevonden in een boomgaard. De munten moeten daar rond 460 na Christus begraven zijn.
De route gaat verder langs uitgestrekte fruitboomgaarden. Kesteren is het volgende dorp waar je doorheen komt. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van het Romeinse woord castra, wat Romeins legerkamp betekent. In 2012 zijn opgravingen gedaan in een oude rivierarm op een plaats waar een woerd, een kunstmatig opgeworpen hoogte, heeft gelegen. Er zijn talloze vondsten gedaan die erop wijzen dat hier al vroeg in onze jaartelling mensen hebben gewoond. Via een stukje door polder de Wolfsgaard gaat de route de Wageningse Berg op. Het is flink klimmen, maar de klim wordt telkens beloond met een prachtig uitzicht op de uiterwaarde. Na de laatste klim wacht boven op de berg nog een verrassing: het Belmonte Arboretum, een onderdeel van de botanische tuinen van de Universiteit Wageningen. In de tuin staat een uitgebreide collectie bomen en planten.
Na het verlaten van het Belmonte-terrein gaat de route verder door het beekdal van Renkum. Vroeger was dit een fabrieksterrein, maar nu is het teruggegeven aan de natuur. In het weiland waar de route langs gaat, heb je zicht op een kunstwerk van de watermerken van de diverse papierfabrieken en papiermolens. Vanaf een afstand zie je Kasteel Doorwerth liggen. Dit kasteel ligt op een strategische plaats in de uiterwaarden. Vanuit het kasteel had men goed uitzicht over de rivier. Rond 1300 is het houten kasteel vervangen door het huidige van steen. Na het kasteel is het weer even klimmen in het gebied van de Westerbouwring. Op Landgoed Duno wandel je door de Azalealaan. Verlaat het landgoed via een fraai toegangshek en loop Haveadorp binnen.
De route loopt via Landgoed Mariëndaal naar Arnhem. Een gedeelte van de route loopt hier gelijk met het Airbornepad Market Garden. Vervolg het pad en verlaat Arnhem via de Nelson Mandelabrug richting het eindpunt van deze etappe: de overblijfselen van het castellum in Meinerswijk. Een oude legerplaats van het Romeinse Rijk die dateert tussen de eerste en derde eeuw na Christus.