Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo kun je tijdens een blessure in beweging blijven

Wandelen is een vorm van bewegen waarbij je weinig kans hebt op blessures. Mocht je toch een blessure krijgen, dan is het meestal belangrijk om juist in beweging te blijven. Met deze hulpmiddelen gaat dit makkelijker.

Vrouw op leeftijd op een bankje

Voldoende bewegen is heel belangrijk voor ons lichaam. Sporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen zijn heel geschikt vanwege het lage risico op blessures. Bij deze sporten ontstaat namelijk weinig schokbelasting. In veel gevallen is ook tijdens een blessure voldoende beweging van belang. Dit houdt de spieren en gewrichten namelijk soepel en zorgt voor behoud van spierkracht.

De blessure zorgt er echter vaak voor dat het bewegen moeilijker gaat en hierdoor minder leuk is. Om toch te kunnen bewegen, kan een loophulpmiddel van pas komen. Dankzij het stukje extra steun zal de belasting op het lichaam afnemen en hierdoor zullen ook de pijnklachten afnemen. Welk loophulpmiddel geschikt is en hoe groot de voordelen zijn, verschilt uiteraard per type blessure. Hieronder zetten we diverse hulpmiddelen op een rij.

Loopkrukken

Op advies van een huisarts of fysiotherapeut kan een loopkruk geadviseerd worden. Deze zorgt voor een fijne extra ondersteuning, waardoor de hoeveelheid druk op het been wordt verminderd. Een loopkruk kan dus nuttig zijn bij bepaalde klachten aan de voet, enkel, been, knie of heup. Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor het gebruik van één of twee loopkrukken. Mag het been niet belast worden, dan worden twee loopkrukken geadviseerd. Wanneer alleen een vermindering van de belasting nodig is, kan één loopkruk voldoende zijn. Op de site van Monozorg vind je uitgebreide informatie over loopkrukken.

Wandelstokken

Bij langdurige beenklachten wordt tijdens wandelen meestal gebruik gemaakt van een wandelstok. Met name op oudere leeftijd of voor mensen met reuma, kan dit een geschikte ondersteuning voor langere tijd zijn. Een wandelstok zorgt namelijk, net als één loopkruk, voor een steunpunt. Hierdoor ontstaan de volgende voordelen:

• meer stabiliteit waardoor de kans op vallen afneemt;
• extra ondersteuning waardoor minder lichamelijke belasting ontstaat;
• dankzij de ondersteuning is wat minder energie nodig tijdens het wandelen.

Voorheen werden met name wandelstokken van hout gebruikt. Tegenwoordig is er de keuze uit diverse uitvoeringen. Vaak wordt gekozen voor een uitvoering van aluminium, met een druk verdelend handvat van rubber en een in lengte verstelbaar stanggedeelte. Je kunt ook kiezen voor een wandelstok met een andere combinatie van eigenschappen.

Rollators

Eén van de meest bekende en gebruikte soorten zorghulpmiddelen is de rollator. Net als bij een loopkruk en wandelstok zorgt een rollator voor een fijn steunpunt. De bewegingsvrijheid zal hierdoor weer toenemen. Het gebruik van dit type hulpmiddel kan wel een drempel zijn. Echter ontstaan er vaak wel behoorlijke voordelen. Vaak wordt een wandelstok als eerste stap gekozen voordat een rollator wordt aangeschaft.

Een wandelstok van aluminium

Enkelbraces

Enkelklachten komen relatief vaak voor. Met name door verzwikking. In dat geval wordt vaak rust, koelen, fysiotherapie en ondersteuning geadviseerd. De juiste combinatie van behandelingen zal verschillen per persoon en per type enkelklacht. Wordt ondersteuning geadviseerd, dan kan een enkelbrace je helpen. Deze zorgt er voor dat het enkelgewricht en het omliggende weefsel minder wordt belast. Hierdoor krijgt het weefsel meer kans om te herstellen. Ook wordt beweging zoals rustig wandelen weer beter mogelijk. De ondersteuning zorgt er in beperkte mate ook voor dat de kans op een foute beweging, zoals het opnieuw verzwikken, wordt verkleind.

Enkelbrace
Een enkelbrace

Kniebraces

Net als bij een enkelbrace zal ook een kniebrace zorgen voor extra ondersteuning. Ook wordt de knie minder belast en kunnen sommige kniebraces de kans op een verkeerde beweging verkleinen. Welke kniebrace geschikt voor je is, hangt af van het soort knieklachten en de mate van de klachten. De hoeveelheid steun zal namelijk verschillen per brace. Ook het wel of niet nodig zijn van bijvoorbeeld scharnieren of verstevigingen (baleinen) is afhankelijk van het soort klachten.

Dankzij de beschreven loophulpmiddelen kun je met een blessure makkelijker wandelen en in beweging blijven. Want ook bij lichamelijke klachten blijft wandelen goed voor lichaam en geest.