Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen op muziek (met wandelplaylist)

Waarom vinden veel mensen het fijn om muziek te luisteren tijdens het wandelen en welke voordelen heeft het? Wandel.nl duikt in de wetenschappelijke ins en outs van wat muziek met ons doet tijdens het bewegen. Bekijk meteen onze playlist voor wandelaars!

vrouw die met een koptelefoon wandelt in het park
(Foto's: © Shutterstock)

Muziek en de hersenen

Muziek en de hersenen hebben een wonderlijke band. Muziek stimuleert de hersenen namelijk op verschillende niveaus. Geluid komt via de oren en zenuwen in het auditieve centrum van onze hersenen binnen. Het verwerken van muziek in de hersenen is een complex gebeuren. Verschillende delen in de hersenen hebben hierin een functie. Zo reageert de hersenstam bijvoorbeeld op beats met een lage frequentie, die via de zenuwen in het ruggenmerg de motoriek van armen en benen aanstuurt. Het tempo in de muziek heeft weer invloed op de sensorische gebieden in de hersenschors. Hiermee wordt bedoeld dat je voelt wat je spieren doen, hoe de gewrichten bewegen en dat je bijvoorbeeld wordt aangeraakt. De informatie die de hersenen verkrijgen uit de spieren en gewrichten is essentieel om goed te kunnen bewegen. Je coördinatie is namelijk afhankelijk van een goede samenwerking tussen motoriek en sensoriek. Samen vormt dit de sensomotoriek, die er onder andere voor zorgt dat je lekker gaat bewegen als je muziek hoort.

Leestip: wil je meer weten over hoe de hersenen werken? Dan is het boek van Erik Scherder 'Singing in de brain' een aanrader.

Muziek tijdens het bewegen

Wetenschappers hebben in het verleden al vaker onderzocht of muziek en bewegen invloed hebben op elkaar. Het oudste onderzoek dateert al uit 1911! Een uitgebreide literatuurstudie van Britse en Australische wetenschappers onderzocht de invloed van muziek op bewegen (hardlopen, wandelen, fietsen en krachttraining) middels vijf criteria:

  • Deelnemers aan de onderzoeken die muziek luisterden tijdens het bewegen, genoten meer van waar ze meer bezig waren.
  • De prestaties kunnen door het luisteren naar muziek met 15 procent verbeteren. Dat is ongeacht het trainingsniveau van de deelnemers en van de intensiteit van het bewegen.
  • De ervaring van de inspanning wordt positiever beoordeeld door het luisteren naar muziek.
  • Effect op het zuurstofverbruik is klein.
  • Het hartritme was de enige factor die niet werd beïnvloed door de muziek.
man met gele jas en koptelefoon op die buiten met zijn ogen dicht geniet van de muziek.

Als verklaring wordt gegeven dat muziek afleiding geeft en dat het ritme van de muziek de beweegsnelheid kan beïnvloeden. Die afleiding kan vooral fijn zijn als de wegen oneindig lang en recht zijn, de wandelomgeving weinig inspiratie biedt of als je hoofd gewoon geen zin heeft om te wandelen.

(Bron: gezondheidenwetenschap.be)

Aziatische vrouw die aan het water zit met een koptelefoon op en rugzak op haar rug.

Muziekkeuze beïnvloedt de wandelsnelheid

De muziekkeuze beïnvloedt je wandelsnelheid. We hebben van nature de neiging om de maat van de muziek aan te houden. De melodische en ritmische timing van de muziek heeft een sterk effect op hoe we bewegen. Uit onderzoek bleek dat muziek met een typische strakke cadans van marsmuziek een hogere wandelsnelheid tot gevolg had, terwijl andere muziek de snelheid naar beneden haalde.

Tip: De keuze van jouw playlist bepaalt dus mede je wandelsnelheid. Wil je lekker ontspannen wandelen, meet dan eerst hoeveel stappen je per minuut maakt. Dat kan je vervolgens vertalen naar het aantal beats per minute (PBM) in de muziek. Heeft je muziek een hoger bpm dan zul je waarschijnlijk vlotter doorstappen.

(Bron: gezondheid.be)

Wandelen met een neurologische aandoening?

Onderzoeken onder MS- en parkinsonpatiënten heeft aangetoond dat bewegen op muziek voor deze doelgroepen een positief effect heeft. Bij MS heeft bewegen op muziek het gevolg dat de patiënt minder snel moe wordt, het wandelen langer vol kan houden en de stapfrequentie toeneemt.

De schuifelende parkinsonpatiënt beweegt aanzienlijk soepeler zodra hij muziek hoort. Momenteel vindt er onderzoek plaats of gepersonaliseerde programma’s met muziek, kunst en sport het verloop van Parkinson zelfs kunnen vertragen.

(Bronnen: msweb.nl en trouw.nl/wetenschap)

man met hoofdband die buiten in de natuur wandelt met een koptelefoon om zijn nek.
man wandelt met koptelefoon buiten.

Welke muziek is nu het beste?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, want dit is heel persoonlijk. De ene wandelaar wandelt met een hoge pasfrequentie en korte passen, terwijl de andere langere passen maakt en een lagere pasfrequentie heeft. Lekker doorwandelen kan het beste met muziek van tussen de 120-135 BPM.

Daarnaast is ook je persoonlijke voorkeur doorslaggevend van hoe je het wandelen met muziek ervaart. Iemand die van klassieke muziek houdt, zal niet graag wandelen op stampende housebeats en omgekeerd. Bovendien is jouw persoonlijke doel ook belangrijk om mee te nemen in je muziekkeuze. Train je om je prestaties te verbeteren of wandel je om helemaal tot rust te komen? In het laatste geval zal een meditatieve muziek je meer aanspreken dan marsmuziek.

Kies dus vooral de muziek die jij fijn vindt en die past bij jouw pasfrequentie!

Wandelhits

Heb je een beetje inspiratie nodig? Onze top-10 van wandelhits mag niet ontbreken in je playlist:

  • I’m gonna be (500 miles) – The Proclaimers
  • Walk of life – Dire Straits
  • Walk this way – Aerosmith
  • Walking on sunshine – Katrina And The Waves
  • These Boots Were Made for Walking – Nancy Sinatra
  • Walk the Line – Johnny Cash
  • Walking in Memphis – Marc Cohn
  • Walking in the air – Nightwish / Howard Blake
  • Keep on walking – Passenger
  • You’ll never walk alone – Lee Towers (origineel: Gary & The Pacemakers)
  • Ik Loop – Gerard van Maasakkers (tip ingestuurd door Jet Jurgens)

Meer playlists voor wandelaars

Zoveel mensen, zoveel wandelaars, zoveel voorkeuren, zoveel playlists op Spotify. Zo is er altijd wel een playlist die je aan zal spreken. Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje:

  • Tim Knol’s Wandelclub playlist. Luister hier.
  • Walking the Trail. Luister hier.
  • Walking Meditation Music. Luister hier.
  • 120 BPM for walking/running. Luister hier.
  • Best walk up songs. Luister hier.