Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Waarom wandeltraining?

Wandelen is leuk en je geniet van het buiten zijn. Maar is het zinvol om ervoor te trainen? Natuurlijk! Effectieve wandeltraining begint met de vraag: welk doel wil je bereiken?

Sportschoenen op atletiekbaan

Wandelen is leuk en je geniet van het buiten zijn. Goed voor je humeur, stress verlagend, weinig kans op blessures en het zorgt voor verbranding van lichaamsvet. Maar trainen als wandelaar, is dat zinvol? Natuurlijk! Tenminste, als je van plan bent een doel te bereiken, net als bij elke andere sport. Effectieve wandeltraining begint met de vraag: welk doel wil je bereiken?

Doelen: wat bereiken met wandelen?

Voor wandelen geldt hetzelfde als voor alle andere sporten: als je jezelf wilt verbeteren, zul je er iets voor moeten doen. Trainen dus. Maar hoe? Dat hangt af van welke stappen je wilt zetten in de toekomst. Misschien wil je je gezondheid verbeteren, een betere conditie krijgen, kilo's kwijt raken of een grote afstand gaan wandelen tijdens een wandelevenement of in je vakantie. Het doel dat je voor ogen hebt kan voor iedereen verschillen, en daarmee ook de wandeltraining.

Doel 1: wandeltraining voor de gezondheid
Misschien beweeg je te weinig. Een half uur per dag bewegen heeft dan sowieso een positieve invloed op je gezondheid en kan ook gunstig werken op verschillende (chronische) ziekten. Mensen met hartproblemen krijgen niet voor niets het advies om te gaan wandelen. Let op: het half uur bewegen moet wel intensiever zijn dan je gewend bent om effect te hebben. Als je dagelijks een half uur flink gaat wandelen, dan ben je in feite aan het trainen om gezonder te worden.

Doel 2: wandeltraining voor de conditie
Wandeltraining om je lichamelijke conditie te verbeteren gaat een stap verder. Je lichamelijke conditie wordt bepaald door uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatievermogen en lenigheid. Als jouw doel is om je conditie te verbeteren, zul je deze vaardigheden in samenhang met elkaar moeten trainen. Hoe? Een wandeltrainer kan je helpen.

Doel 3: wandeltraining om af te vallen
Wandelen is een uitstekende manier om lichaamsvet te verbranden, dus om af te vallen. Tijdens een half uur wandelen met lichte intensiteit (een gesprek voeren is nog mogelijk) verbrand je evenveel vet vergeleken met een half uur intensief sporten (dan verbrand je vooral koolhydraten). Rustig wandelen is ook nog eens langer vol te houden dan intensief sporten, en minder blessuregevoelig. Kortom: effectief als je kilo's kwijt wilt raken.

Doel 4: wandeltraining voor prestatie
Het maakt groot verschil of je traint voor kortere wandeltochten of voor een Vierdaagse. Als je dat laatste van plan bent, is het onvoldoende om in de voorbereidende periode alleen wandelingen van tien kilometer te maken. Het doel van de prestatie bepaalt de manier van trainen. Om voor een groot wandelevenement te trainen, is het slim om deel te nemen aan een begeleid trainingsprogramma, zoals bijvoorbeeld Viavierdaagse.nl.

Wandelen op het strand
Voor de meeste wandelaars is wandelen juist een activiteit die je met anderen doet. (Foto: Ad Snelderwaard)

Wandeltraining: alleen of met anderen?

Wandelen kan een individuele activiteit zijn, juist dan heb je alle vrijheid rust en stilte. Maar voor de meeste wandelaars is wandelen juist iets dat je met anderen doet. Voor wandeltraining is dat niet anders. Om te trainen voor een van de genoemde wandeldoelen kun je je aansluiten bij een begeleide wandelgroep of een wandelsportvereniging.

De voordelen van samen trainen

  • Het is gezelliger en zorgt voor veel sociale contacten.
  • Trainen met anderen motiveert om je gestelde doelen daadwerkelijk te halen.
  • Je krijgt deskundige begeleiding van gediplomeerde mensen.
  • Je krijgt persoonlijke wandeltrainingsschema's om op een effectieve manier je doel te bereiken.
  • Wandelsportverenigingen bieden vaak meer voordelen, vooral als je mee doet aan wandelevenementen.

FitStap: hét beweegprogramma van KWBN

Wil je meer bewegen, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Het beweegprogramma FitStap helpt je om in 12 weken tijd fitter en vitaler te worden. Onder begeleiding van een gecertificeerde coach ga je aan de slag met beweging, voeding, maar ook mental coaching.

Naar FitStap.nl

ViaVierdaagse.nl: trainingprogramma voor de Vierdaagse Nijmegen

Ben je van plan om de Vierdaagse van Nijmegen te gaan doen? Sluit je dan aan bij Via Vierdaagse, hét training- en voorbereidingsprogramma voor de Vierdaagse Nijmegen van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Stichting DE 4DAAGSE.

Overzicht wandelverenigingen

Zou je je willen aansluiten bij een wandelvereniging in jouw omgeving, om kennis te maken met verschillende wandelvormen en meedoen aan wandeltrainingen, wandelevenementen of recreatieve wandelingen? Bekijk dan eens het overzicht met wandelverenigingen op kwbn.nl.

Wandeltrainers

Door heel Nederland begeleiden professionele trainers wandelgroepen. Bij KWBN zijn ruim 160 gekwalificeerde wandeltrainers aangesloten, en meer dan 1000 wandelaars mogen zich wandelbegeleider noemen. De opleidingen zijn ontwikkeld door KWBN samen met het CIOS. Er zijn wandelgroepen voor verschillende niveaus. Van een ommetje om in beweging te komen tot een uitputtende wandel-bootcamp. Een paar voorbeelden:

Jaques Jansen, Walking Limburg

"Bij het Wandelsportcentrum Walking Limburg kun je terecht voor alles wat te maken heeft met wandelen, sportief wandelen, nordic walking, fitness- en runningtechnieken en GPS. We geven kennismakingslessen, clinics en workshops, organiseren wandelvakanties. En uiteraard geven we trainingen op diverse niveaus. Ook aan mensen met een fysieke beperking of aandoening. Iedereen kan hier de hele week door werken aan zijn conditie."

Jaques Jansen
Foto: Guus Janssen
Danielle Damhuis
Foto: Foto Bertelink.nl

Danielle Damhuis, Twente Actief

"Met mijn wandel-bootcamps trek ik een jonger publiek dan met mijn wandeluurtjes of mijn trainingen sportief wandelen en nordic walking. De deelnemers zijn tussen de 25 en pakweg 55, vooral vrouwen. Je ziet steeds meer dat mensen buiten willen bewegen, daarom sluiten zich ook veel oud-sportschoolgangers aan. Een reguliere bootcamp heeft hardlopen als basis. De basis van mijn bootcamp is sportief wandelen, dus veel minder belastend voor je knieën. Toch ligt het tempo hoog. Je hebt een goede basisconditie nodig."

Yvonne Raadsveld, Wandelen in Epe

"Toevallig verhuisden we naar een plek aan de bosrand. Een prachtige startlocatie voor wandelingen. Toen ik weer wilde werken, zei iemand: waarom organiseer je geen wandelactiviteiten vanuit hier? Ik ben toen eerst op Papendal mijn wandeltrainersdiploma gaan halen. Nu heb ik 4 wandelgroepen, met in totaal zo’n 50 deelnemers. Vanaf het begin zaten daar mensen bij die niet veel met sport hadden, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, maar wel wilden bewegen."

Yvonne Raadsveld
Foto: Veldman Epe
Jacques Verhagen
Foto: Willanka van Roekel

Wandeltrainer Jacques Verhagen

"Wat ik doe, gebeurt nog nauwelijks: personal training op wandelbasis. Personal trainers vind je vooral in sportscholen. Maar veel mensen voelen niets voor de sportschool. Of ze staan daar enorm te zwoegen, zonder merkbaar effect. Ik denk dan: hou toch op met dat trekken aan gewichten, ga lekker naar buiten, zet je lichaam in beweging, ga wandelen en doe daarbij oefeningen; dat is veel effectiever om calorieën te verbranden en je sterker, fit en gezond te voelen."

Word FitStap-coach!

Wil jij deelnemers aan het nieuwe beweegprogramma FitStap begeleiden naar een fitter en vitaler leven? KWBN is op zoek naar nieuwe coaches. Als FitStap-coach ben je meer dan een wandeltrainer. Je helpt de deelnemers op weg naar een nieuwe en gezonde leefstijl. Lijkt jou dit een mooie uitdaging? Klik dan op onderstaande button.

Word FitStap-coach