Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Waarom wandelen goed is voor je brein

Dat wandelen en bewegen belangrijk zijn voor een gezond lichaam, is inmiddels algemeen bekend. Maar wandelen doet meer. Welke invloed heeft het op ons brein? Han Baeten van de Stichting Bewegen voor je Brein legt het uit.

Wandelaar in de natuur

Wandel.nl sprak Han Baeten, voorzitter van de Stichting Bewegen voor je Brein, over de positieve effecten van wandelen op je brein, maar ook waarom het in deze periode zo belangrijk is om in beweging te blijven.

Wat doet Stichting Bewegen voor je Brein?

Stichting Bewegen voor je Brein is opgezet om de wetenschappelijke informatie over de invloed van bewegen voor je brein en psyche, naar een breder publiek te brengen. De stichting wil mensen bewust maken van wat bewegen hen kan opleveren, zodat zoveel mogelijk mensen hier hun voordeel uit kunnen halen.

Wat zijn de positieve effecten van wandelen op je brein?

De fysieke voordelen van wandelen zijn inmiddels algemeen bekend, maar lichamelijke activiteit leidt ook tot verbetering van het leervermogen en het langetermijngeheugen. Beweging heeft daarnaast ook positieve effecten op je mentale gezondheid. Zo kan wandelen je afleiding bieden van negatieve gedachten, je zelfwaardering en geloof in eigen kunnen vergroten en je gaat beter in je vel zitten. Maar bewegen werkt ook preventief tegen het ontwikkelen van diverse psychische klachten.

Han Baeten van de Stichting Bewegen voor je Brein
Han Baeten van de Stichting Bewegen voor je Brein
Hersenen met gewichten
Hersenen met gewichten

Wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen als we bewegen?

Lichamelijke activiteit blijkt de vorming van neuronen in onze hersenen te vergroten. Eén van de twee gebieden in de hersenen waar nieuwe neuronen worden aangemaakt, is de hippocampus. Dit gebied is zeer belangrijk voor leer- en geheugenprocessen.

Tevens komt er bij intensiever bewegen de stof BDNF vrij (Brain Derived Neurotrofic Factor). Deze stof speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen. Daarnaast worden er stofjes aangemaakt zoals endorfine, serotonine en dopamine en hier word je gelukkig van. Meer informatie over de werking van bewegen op je hersenen is te vinden op bewegenvoorjebrein.nl.

Hoe lang en hoe intensief moet je wandelen om de positieve effecten te ervaren?

Helaas bestaat hier geen algemeen advies voor. Hoe intensiever je wandeling, hoe meer positieve effecten. Je kan wandelen op verschillende manieren inzetten, vertelt Han. Jouw eigen doel bepaalt het tempo en de duur van je wandeling. Wil je herstellen van bijvoorbeeld burn-out klachten en stress, dan is het goed om stevig door te wandelen en ook wat langer te wandelen. Wil je tot rust komen, even stoppen met piekeren, dan is het goed om rustig door de natuur te wandelen en je omgeving in je op te nemen. Dit is mindful wandelen en hier kan dertig minuten wandelen je al veel positieve effecten geven.

Beweegnorm
In Nederland heeft de Gezondheidsraad advies uitgebracht over de beweegrichtlijnen. Zij zegt dat volwassenen minimaal 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen, verspreid over diverse dagen. Langer en vaker bewegen geeft extra gezondheidsvoordelen, voor zowel je lichaam als je brein. Bij matig intensief bewegen versnelt je hartslag en ga je soms zelfs een beetje zweten. Je moet voelen dat je lichaam iets aan het doen is.

Vrouwelijke wandelaar in de natuur
Vrouwelijke wandelaar in de natuur

Hoe zorg ik ervoor dat ik ook echt ga wandelen?

Han vertelt ons dat het heel belangrijk is om een plan van aanpak te maken. ‘Vaak is het geen gebrek aan wilskracht, maar een gebrek aan een plan’. Bedenk een doelstelling: waarom wil ik wandelen? Is het om fitter te worden, of om stress te verminderen? Op die manier kan je bepalen hoeveel en wat voor soort beweging voor jou geschikt is. Op de website van Bewegen voor je Brein kan je gemakkelijk een plan van aanpak maken.

Het helpt ook om een wandelbuddy te zoeken. Wanneer je samen afspraken maakt, is de kans groter dat je ook daadwerkelijk gaat wandelen. Spreek nu bijvoorbeeld digitaal af met je buddy. Bel elkaar tijdens het wandelen of stuur elkaar foto’s wanneer je onderweg iets leuks tegenkomt.

Foto maken van ondergaande zon
Foto maken van ondergaande zon

Hoe kan wandelen helpen in tijden van corona?

Wil je even de prikkels kwijt, bijvoorbeeld van het thuiswerken en al het coronanieuws? Dan is een blokje om van dertig minuten, met name in de natuur, zeer geschikt. De natuur en het bewegen stimuleren je brein, waardoor je even afleiding kunt zoeken. Dertig minuten is wel het minimale, hoe meer hoe beter. Houd je hierbij uiteraard wel aan de geldende maatregelen rond het coronavirus (ga alleen op pad, houd minimaal 1,5 meter afstand als je andere mensen tegenkomt en vermijd drukke gebieden).