Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tien tips voor de ouder wordende voeten

Aangezien we onze voeten dagelijks veelvuldig gebruiken, is het belangrijk om ze met het ouder worden goed te verzorgen. We willen immers nog flink wat wandelingen kunnen afvinken! Met deze tips houd je je voeten in topconditie.

afbeelding van een vrouw die grijpt naar haar voet die pijndoet.
(Foto: © Shutterstock)

Het ontstaan van voetproblemen

Tijdens ons leven wandelen onze voeten gemiddeld vier keer de wereld rond! Niet gek dat bij het ouder worden problemen aan de voeten kunnen ontstaan. Als we ouder worden verandert er namelijk van alles in ons lichaam. En die veranderingen beginnen al na je 30e levensjaar.

Banden en spieren verliezen bijvoorbeeld hun elasticiteit en het kraakbeen, dat tussen de gewrichten zit, slijt langzaam. Dat kan leiden tot veranderingen in de vorm van de voet. Denk aan doorgezakte voetbogen (platvoeten), hamertenen of scheefgroei van de grote teen.

Daarnaast wordt de huid dunner en vermindert de doorbloeding. Hierdoor kun je last krijgen van koude voeten. De conditie van de nagels neemt af en er kunnen ribbels en verkleuringen op de nagelplaat ontstaan. Maar de voeten worden ook gevoeliger. Dit komt doordat de polstering, dit zijn vetkussentjes onder de huid, dunner wordt.

Tel hierbij op dat hormonale veranderingen ook klachten kunnen veroorzaken. Bij vrouwen neemt na de overgang de oestrogeenproductie af. Dat leidt tot onttrekking van calcium aan botten en vergroot de kans op osteoporose en klachten aan de gewrichten.

afbeelding van een paar blote voeten bij het haardvuur.
(Foto: © Shutterstock)

Van deze klachten kun je last krijgen

De klachten en symptomen die bij veroudering horen, zijn heel divers en verschillen per persoon. Dit zijn veel voorkomende klachten:

  • Pijn en stijfheid aan gewrichten of andere lichaamsdelen waardoor je moeilijk bij de voeten kunt komen;
  • Standafwijkingen van de tenen en voet;
  • Droge huid;
  • Dunner wordende huid;
  • Verdikte nagels en/of brokkelige nagels;
  • Verminderde wondgenezing;
  • Schimmelinfecties aan voet en/of nagels.

Onze tips

Voetproblemen kunnen je wandelplezier aardig verpesten, maar met deze tips houd je je voeten in topconditie!

1. Voetzorg

Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg jij goed voor je voeten? En dan spreken we niet alleen over het wassen en goed drogen van je voeten. Wij beschreven eerder al eens een hele voetroutine. Vergeet dus ook niet na het wassen om de voeten met een verzorgende lotion in te smeren en schone sokken aan te doen!

2. Houd je voeten sterk

Met spierversterkende oefeningen voor de voeten en onderbenen houd je je voeten sterk. Veel blessures ontstaan ergens in de bewegingsketen en vaak ligt de oorzaak in de voeten. Door standsverandering van de voet(en) ga je in je beweging compenseren en daardoor kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Oefeningen die je kunt doen zijn onder andere calf raises, een handdoek met de tenen naar je toe grijpen, op de tenen lopen en door tegen een muur leunend met de voeten een stukje voor je de tenen omhoog en naar je toe trekken.

afbeelding van mensen die trainen in de sportschool.
(Foto: © Shutterstock)

3. Krachttraining

Met het ouder worden neemt de kans op botontkalking af. Door krachttraining toe te voegen aan je trainingsprogramma vertraag je dit proces. Krachttraining heeft namelijk een positief effect op de botdichtheid en verlaagt het risico op osteoporose. Heb je nooit eerder krachttraining gedaan? Ga dan niet zelf het wiel uitvinden met het risico op blessures. Laat je in een sportschool adviseren en begeleiden, voordat je zelfstandig aan de slag gaat.

4. Voeding en supplementen

Gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, draagt bij aan een gezond lichaam. Echter gaan in het bereidingsproces veel belangrijke bouwstoffen verloren. Daarnaast kan het lichaam moeite hebben met het opnemen van de voedingsstoffen, bijvoorbeeld door medicatiegebruik of (chronische) ziekten. Maar ook leeftijd, geslacht, voedingspatroon en mate van activiteit spelen een rol. Bij een tekort kun je supplementen ter aanvulling nemen. Bespreek dit met je huisarts. Met een bloedtest kan de huisarts precies zien of je bepaalde tekorten hebt.

5. Pedicure

Bij het ouder worden neemt de kans op wondjes aan de voeten toe. Door regelmatig naar een pedicure te gaan kun je beginnende problemen (bijvoorbeeld ingroeiende teennagels, schimmels) vroegtijdig opsporen en erger voorkomen. Een (medische) pedicure controleert de voeten en verhelpt eventuele klachten. Check bij je zorgverzekeraar of een medische pedicure vergoed wordt.

afbeelding van een pedicure die iemands voet verzorgt.
Pedicure. (Foto: © Shutterstock)

6. Fysiotherapie/podoloog

Verandering in de stand van de voeten kan voor problemen zorgen in je hele bewegingssysteem. Je voeten kunnen in de lengte of breedte veranderen, de tenen kunnen scheef groeien en veel ouderen hebben last van voorvoet- en hielproblemen.

Heb je last van pijntjes, maak dan eens een afspraak bij de fysiotherapeut of podoloog om te onderzoeken of de problemen vanuit de voeten komen. Met oefeningen kan de situatie verbeterd worden en een podoloog kan eventueel een (sport)podozool voor in de schoenen aanmeten.

Afbeelding mid-hoge wandelschoenen
Mid-hoge wandelschoenen ondersteunen je voeten en enkels. (Foto: © Hanwag)

7. Wandelschoenen

Hoe staat het met je wandelschoenen? Hoe is de pasvorm, hebben je tenen voldoende vrijheid om te bewegen en worden de tenen niet tegen elkaar gedrukt? En wat is de staat van de zool? Laat je je schoenen goed drogen als ze nat zijn geworden? Niet alleen je voeten hebben goede zorg nodig, maar je wandelschoenen ook. Het is belangrijk om ze goed schoon te houden. En zijn je wandelschoenen aan vervanging toe? Laat je dan adviseren door een specialist.

8. Nagelproblemen

Dikke nagels, gele verkleuringen of nagels die afbrokkelen. Het is geen fraai gezicht en bij het ouder worden zijn er veel mensen die er last van hebben. En er niets aan doen! Een infectie met een bacterie kan de oorzaak zijn van kalknagels en als je er niets aan doet, wordt het alleen maar erger. Bovendien is het besmettelijk. De behandeling is wel een langdurige: dat komt omdat de nagel maar langzaam groeit en de bacterie zich onder de nagel en in de opperhuid onder de nagel nestelt. Het niet behandelen van kalknagels kan er toe leiden dat de nagels vergroeien en het dragen van schoenen erg pijnlijk is. Snel iets aan doen dus! Ga even langs de huisarts voor een lak of pillen.

afbeelding van voeten met een schimmelinfectie aan de tenen.
Schimmelinfectie. (Foto: © Shutterstock)

9. Voetschimmel

Net als bij nagelproblemen wordt voetschimmel vaak verwaarloosd. De huid is dan rood, schilferig, er kunnen kloofjes en blaasjes ontstaan en de huid kan pijnlijk zijn. De oorzaak ligt in een besmetting en vochtige voeten (zoals zweetvoeten) zijn vatbaar voor besmettingen. Bacteriën gedijen ook goed in een vochtige omgeving. Zorg dus voor en goede voethygiëne en haal bij een besmetting even een zalfje bij de drogist of apotheek.

foto van iemand die op blote voeten buiten loopt.
Loop zo nu en dan op blote voeten, dat is gezond. (Foto: © Shutterstock)

10. Op blote voeten lopen

Door schoenen te dragen, beschermen we de voeten tegen invloeden van buitenaf, zoals kou, nattigheid, scherpe voorwerpen, ruwe ondergronden, enzovoorts. Maar hierdoor maken we onze voeten eigenlijk lui. Ze zijn niet meer gewend om in direct contact met de ondergrond te zijn, maar liggen het meeste van de tijd in een zacht dempend bedje of worden in een onnatuurlijke positie gedwongen als we hakken dragen of schoenen, waarin de tenen tegen elkaar worden gedrukt. Geef je voeten lucht door (thuis) zoveel mogelijk op blote voeten, of op antislipsokken te lopen. Dit stimuleert niet alleen de doorbloeding, je gebruikt ook al de spiertjes in de voet, waardoor je je voeten sterker maakt. Pijn bij het lopen op blote voeten? Bezoek dan de podoloog!