Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tips om een geschikte wandelgroep te vinden

Wandel je graag in een groep? Er zijn diverse mogelijkheden: van wandelverenigingen tot lokale wandelgroepen. Hoe vind je een wandelgroep die bij je past? Wandel.nl geeft je tips.

Wandelaars tijdens de Floriadewandeling, foto: Ingrid van Raalte
Wandelaars tijdens de Floriadewandeling, foto: Ingrid van Raalte

Ben je het alleen wandelen beu, heb je zin om met meerdere gelijkgestemden regelmatig de wandelschoenen aan te doen, wil je wat meer begeleiding tijdens of juist bij het starten met wandelen, heb je een doel voor ogen of ben je op zoek naar gezelligheid tijdens je wandelingen? Dan is een wandelgroep voor jou misschien wel de oplossing. Wandel.nl geeft je tips om een voor jou geschikte wandelgroep te vinden.

Behoefte

Zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom is de ene wandelgroep ook de andere niet. Als je op zoek gaat naar een wandelgroep is het handig om eerst je eigen behoeften in kaart te brengen. Wandelen onder begeleiding van een fysiotherapeut is ideaal voor wie te kampen heeft met fysieke beperkingen en onder deskundige begeleiding het wandelen wil opbouwen, terwijl je via een online platform juist weer in contact komt met gelijkgestemde avonturiers. Bedenk voor jezelf:

  • Wil ik in mijn eigen buurt wandelen of wil ik juist steeds op andere plekken wandelen om zo nieuwe routes te ontdekken;
  • Wil ik onder deskundige begeleiding (bijvoorbeeld vanwege een medische achtergrond, of juist omdat je zelf geen kaart kunt lezen) wandelen, of maakt me dat niet uit;
  • Wil ik met een vaste groep mensen wandelen of juist steeds andere mensen ontmoeten;
  • Welke afstand wil ik wandelen, wandel ik met een doel voor ogen, wil ik sneller gaan wandelen of verder;
  • Wil ik met slechts enkele mensen samen wandelen of juist met een grotere groep;
  • Wil ik lid worden van een wandelgroep of -vereniging of juist vrijblijvend met mensen samen wandelen;
  • Wil ik op een vast moment in de week gaan wandelen of vrij zijn in die keuze;

Als je je behoefte in kaart hebt gebracht heb je al een beeld wat voor soort wandelgroep bij je past.

Een groep wandelaars
Een groep wandelaars, foto: Coby Janszen

Wandelvereniging

Wandelen binnen een vereniging brengt je veel gezelligheid en saamhorigheid. Als vereniging ben je gezamenlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de club. Er kan van je verwacht worden dat je, naast deelname aan wandelingen of eventueel andere activiteiten, een vrijwilligerstaak op je neemt, bijvoorbeeld als bestuurslid, organisator of het draaien van bardienst. Bij een vereniging betaal je meestal contributie. De wandelverenigingen in Nederland zijn aangesloten bij de KWBN.

Wandelingen vinden meestal plaats onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer. De insteek van de wandelingen kan sportief zijn, gericht op het trainen naar een specifiek wandeldoel. Bij een vereniging kan rekening gehouden worden met jouw niveau en doelen. Tijdens de training kun je praktische tips krijgen en is er professionele begeleiding die jou helpt je doelen te halen.

Tip: Zoek je een wandelvereniging? Zoek in Google via de zoektermen 'wandelvereniging' of 'wandelclub' in combinatie met een plaats, gemeente of provincie.

Wandelclubs

Informeler van vorm zijn wandelclubs. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. De ene wandelclub zet wekelijks een wandeling op de agenda, de andere club enkele keren per jaar. Er zijn honderden wandelclubs in Nederland en België; van kleine wandelclubs met maximaal 100 leden tot meer dan 5000 leden en van landelijke tot lokale wandelclubs. Het kan zijn dat je bij de ene club contributie betaalt en bij de andere niet. Ook kunnen wandelclubs zich specifiek op doelgroepen richten, zoals mensen die graag met de hond wandelen of wandelaars die vanwege fysieke of psychische redenen het graag rustig aan doen.

Je bepaalt zelf of je zin hebt om deel te nemen aan een georganiseerde wandeling of misschien vind je het leuk om zelf eens een wandeling voor de groep te organiseren. Door het informele karakter zul je je vooraf wel even moeten verdiepen in de betreffende club. Sluiten de wandelafstanden en tempo’s aan bij jouw niveau, lopen verschillende niveaus samen of is tempo totaal ondergeschikt aan het sociale aspect van gezellig samen wandelen? Een overzicht van diverse wandelclubs vind je hier.

Lokale wandelgroep

Wil je liever niet in de auto stappen voor een wandeling maar vanuit huis je wandeling starten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij jou in de stad of het dorp. Wie medische begeleiding prefereert kan eens contact opnemen met een fysiotherapiepraktijk. Maar ook atletiekverenigingen, sportscholen, of kleine lokale initiatieven, zoals een mindful wandelgroep of personal trainers en vitaliteitscoaches kunnen wandeltrainingen aanbieden. Wist je dat de buurtsportcoach heel goed op de hoogte is van het sportaanbod bij jou in de gemeente?
Het voordeel van met een klein groepje of zelfs met een persoonlijke coach wandelen is dat de training (volledig) op jouw niveau kan worden afgestemd. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt of een beetje onzeker bent, kan een groepje of coach je motiveren en helpen je conditie en belastbaarheid op te bouwen.

Een wandelgroep
Een wandelgroep, foto: Frans Oliehoek
Afbeelding 3 | Tips om een geschikte wandelgroep te vinden

Evenementen

Wil je je niet binden aan een groep, maar juist mooie tochten door het hele land maken, het liefst met heel veel mensen om je heen? Er zijn tal van wandelevenementen, waarvan de Nijmeegse Vierdaagse natuurlijk de grootste en bekendste is. Vanwege corona gaan veel evenementen nu niet door, maar als de mogelijkheid er weer is, is een wandelevenement de ideale manier om met mensen in contact te komen. Je loopt individueel, maar toch niet alleen. Het grote voordeel daarvan: je kunt je eigen tempo wandelen. Je komt altijd wel met mensen samen te wandelen die hetzelfde tempo lopen. Dan is een gesprek snel aangeknoopt. En wie weet kom je bij evenementen steeds dezelfde wandelmaatjes tegen en ontstaan er mooie vriendschappen. 

Een overzicht van wandelevenementen is te vinden in onze onze Wandelagenda. 

wandelagenda

Wandelmaatje

Vind je wandelen in een groep net wat te veel van het goede, maar zoek je wel een wandelmaatje? Via jouw lokale wandelvereniging of groep zijn er misschien best mensen die ook graag één-op-één wandelen. Vragen staat vrij! Maar denk ook eens aan familie of vrienden, de buurman of -vrouw, hang een kaartje op het prikbord in de supermarkt, of plaats een berichtje in de lokale facebookgroep of in de lokale krant. Je bent vast niet de enige die wandelen leuk vindt en dit graag in gezelschap doet. Je kunt ook online een wandelmaatje zoeken via bijvoorbeeld de website Tweevoeter.nlSportpartnerTevoetonline of DeWandeldate.