Prikkende insecten tijdens je wandeling
Ben je net lekker aan het wandelen, word je geprikt! Wat te doen bij een insectensteek? En hoe houd je stekende en bijtende insecten op afstand tijdens je wandeling? Wandel.nl geeft tips.
Ben je net lekker aan het wandelen, word je geprikt! Wat te doen bij een insectensteek? En hoe houd je stekende en bijtende insecten op afstand tijdens je wandeling? Wandel.nl geeft tips.
Vooral in de zomer kun je allerlei soorten insecten tegenkomen tijdens je wandeling. Want veel beestjes varen wel bij warm, droog en zonnig weer. Een gekleurde libelle aan de waterkant, een glimmende kever op het zandpad, maar ook insecten die kunnen steken of bijten. Insecten steken of bijten omdat ze zich bedreigd voelen (bijvoorbeeld bijen of wespen) of omdat ze van menselijk bloed leven (bijvoorbeeld muggen). Tijdens het steken brengen insecten gif in de huid. Dit gif veroorzaakt de jeuk en zwelling nadat je bent gestoken.
Veel voorkomende insectenbeten of –steken zijn:
Er zijn veel soorten insecten die kunnen steken of bijten, maar in Nederland zijn deze zelden gevaarlijk. Een uitzondering vormen insectensteken in gezicht/mond/hals of een wespen- of bijensteek bij mensen die allergisch zijn voor deze insecten.
De algemene klachten bij een insectensteek of insectenbeet zijn:
Een wespen- of bijensteek geeft direct na de steek klachten. Bij een muggen-, mieren- of vlooienbeet treden de klachten meestal pas later op. In het buitenland kunnen muggen en vlooien ziekten overbrengen. Win voordat je een verre wandelreis gaat maken hier advies over in bij je huisarts of bij de GGD.
Kijk nadat je bent gestoken of de angel van het insect in de huid is achtergebleven. Zo ja, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Er komt dan zo min mogelijk gif van het insect in je lichaam. Verwijder de angel door deze voorzichtig weg te schrapen. Knijp de angel niet fijn, want dan druk je juist het gif uit de angel je lichaam in.
Door een koude/natte doek of een ijskompres tegen de plaats waar je bent gestoken aan te houden, kun je de pijn of jeuk verminderen. Er bestaan ook zalven tegen huidirritatie na een insectenbeet. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Schakel bij een insectensteek in je mond, keel of neus altijd zo snel mogelijk de hulp van een arts in. De zwelling van de steek of beet kan problemen met ademhalen geven.
Bij sommige mensen kan een steek van een wesp of bij leiden tot een ernstige allergische reactie. De symptomen hiervan zijn: benauwdheid, zwelling van ogen/lippen/keel/tong, duizeligheid, sterke daling van de bloeddruk, hartritmestoornissen, shock en bewusteloosheid (anafylactische shock). Bel in dit geval 112. Als je weet dat je allergisch bent voor het gif van wespen of bijen, kun je ervoor zorgen dat je tijdens het wandelen een injectiepen met adrenaline bij je hebt. Raadpleeg hiervoor je huisarts.
Lees hier wat je moet doen als je bent gebeten door een teek.
1. Insecten steken vooral als ze zich bedreigd voelen. Zie je een bij of wesp in je buurt, begin dan niet wild om je heen te slaan maar blijf rustig.
2. Insecten komen af op zoete geuren, bijvoorbeeld van frisdrank en fruit. Houd hier rekening mee als je tijdens je wandeling iets eet en drinkt. Vooral blikjes die een tijdje geopend staan, kunnen een risico vormen. Een insect kan hier in kruipen. Als je een slok neemt, loop je kans het insect in je mond te krijgen. Dit kan een gevaarlijke steek in je mond of keelholte opleveren. In plastic flesjes kun je de 'indringer' beter zien zitten. Neem etenswaren altijd in een goede verpakking mee, zodat voor insecten aantrekkelijke zoete geuren hier zo min mogelijk doorheen komen.
3. Ook parfums, zonnebrandcrèmes en deodoranten kunnen een zoete geur afgeven. Gebruik op mooie dagen daarom zonnebrandcrème met een niet al te sterke geur en gebruik voordat je gaat wandelen niet te veel parfum en deodorant.
4. Wespen houden behalve van zoetigheid ook van vlees. Pas op met o.a. kip of tonijn (op je broodje bijvoorbeeld).
5. Draag geen felgekleurde kleding. Insecten kunnen op felle kleuren afkomen.
6. Blijf uit de buurt van bijenkasten en –korven.
7. Kies niet voor sandalen, maar voor stevige schoenen. Hiermee voorkom je een vervelende steek in je voet, mocht je per ongeluk op een insect stappen.
8. Kijk voordat je tijdens je wandeling in het gras gaat rusten of er geen mieren of andere insecten op de grond te zien zijn.
9. Bij de drogist en apotheek is het middel DEET verkrijgbaar dat muggen op afstand kan houden. Dit kun je op je huid smeren en houdt beestjes op afstand.
10. Tea tree olie kan de klachten na een insectenbeet verlichten. Doe wat olie op een watje en wrijf dit op de plek waar je bent gestoken. Je kunt dit een paar keer per dag herhalen, totdat je geen klachten meer hebt. Tea tree olie is te koop bij de drogist. Er zijn ook insectenwerende middelen met daarin tea tree olie verkrijgbaar. Hiermee kun je je insmeren voordat je op pad gaat.
'Als middel tegen insectenbeten gebruik ik al jaren een prop watten gedrenkt in ammoniak. Ik bewaar dit in een medicijnpotje. Je kunt het makkelijk meenemen in je wandeltas.'
'Een tip die ik ooit van een huisarts kreeg: doe wat vochtig zout op de plek. Dat trekt het gif eruit.'
'Smeer een beetje speeksel op de plek waar je bent gestoken of in aanraking bent gekomen met een brandnetel. Herhaal dit een paar keer en je hebt minder last van jeuk of zwellingen. Werkt altijd en kost niets.'
'Een probaat middel tegen de pijn en/of jeuk ivan een insectenbeet is NESTOSYL. Verkrijgbaar in een oranje tube bij bijna elke drogist of apotheek. Helpt tevens ook bij ruwe, geschaafde of geïrriteerde huid.'
Heb jij ook een goede tip voor je medewandelaars die hier niet bij staat? Mail deze naar redactie@wandel.nl en we voegen jouw tip toe aan dit overzicht.
Bronnen:
http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te-doen-bij/insectensteek