Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Jeuk van brandnetels? Dit kun je doen

Misschien herken je het wel: je bent in de lente of zomer door de natuur aan het wandelen en plotseling voel je een prikkend gevoel op je benen of handen. Brandnetels! Wat kun je het beste doen als je last krijgt van deze plant?

Brandnetels

De brandnetel is misschien wel de bekendste plant van Nederland. Niet alleen vanwege de jeuk die brandnetels kunnen veroorzaken, maar ook omdat de planten op heel veel plekken voorkomen. Ze groeien vooral op stikstofrijke grond, bijvoorbeeld in de buurt van moestuinen of afvalplaatsen.

Waarom prikken brandnetels?

Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.

Welke klachten krijg je van brandnetels?

Belangrijkste klachten na contact met brandnetels zijn een rode en gezwollen huid (bultjes), jeuk en soms na een paar uur nog een tintelend gevoel.

Hondsdraf
Hondsdraf groeit vaak in de buurt van brandnetels

Wat kun je doen bij klachten?

Het goede nieuws is dat de klachten binnen een uur meestal vanzelf verdwijnen. Heb je hevige jeuk, dan kun je een zalf met menthol, aloë vera op de jeukende huid smeren. Een bekend huis-tuin-en-keuken-middeltje is azijn. Als je dit op je huid smeert, zal het brandende gevoel afnemen. Ook de natuur zelf kan je een handje helpen bij klachten van de brandnetel. In de buurt van brandnetels staan vaak planten als de weegbree en hondsdraf. Als je van deze plant een blad kneust en over de jeukende plek wrijft, kan dit verlichting geven.

Hoe kun je klachten van brandnetels voorkomen?

Als je op de paden blijft, heb je minder kans om in contact te komen met brandnetels. Het is sowieso belangrijk om op de paden te blijven om verstoring van de natuur te voorkomen. Draag een lange broek als je in een gebied gaat wandelen waar veel brandnetels groeien. Hiermee voorkom je ook tekenbeten en andere insectenbeten.

Het nut van brandnetels

Wij mensen komen er liever niet mee in aanraking, maar brandnetels zijn heel nuttig voor de natuur. Ze vormen het voedsel van rupsen en zijn dus belangrijk voor vlinders. Er leven wel vijftig soorten vlinders op deze planten. Ook zijn brandnetels de nestplaats van sommige vogelsoorten, zoals de nachtegaal. Brandnetels hebben bovendien een geneeskrachtige werking en bevatten veel vitaminen. Brandnetelthee is goed voor de spijsvertering. Zodra je brandnetels kookt of droogt, verliezen de brandharen hun werking. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een prikkende mond.

Rups op brandnetel
Brandnetels zijn belangrijk voedsel voor rupsen