Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo ga jij dit jaar je wandeldoelen behalen

Het nieuwe jaar is begonnen, dus je hebt vast al zitten broeden op jouw wandeldoelen. Ga je bijvoorbeeld een lange-afstandswandelroute lopen, je conditie verbeteren of gewoon genieten van de omgeving? We geven je tips die je helpen om je doelen nog beter te bepalen én behalen.

afbeelding van wandelaars die elkaar helpen naar de top van een berg.
Help elkaar. (Foto: © Shutterstock)

Doelen stellen = winnen

Heb jij onze laatste grote winactie al voorbij zien komen? Vul nu jouw Wandel Bucketlist 2023 in en maak kans op heel veel mooie prijzen, zoals een weekend Texel in een accommodatie via VVV Texel, een McKinley-outdoorjack van INTERSPORT, Grisport-wandelschoenen, 2 tickets voor de Wandel4daagse Alkmaar 2023 en wandelsokken van Sockwell. Daarmee hopen we je te motiveren om na te denken over jouw komende wandeldoelen.

We hebben 'm zelf natuurlijk ook ingevuld, dus een paar van onze eigen doelen lees je onderaan op deze pagina. Met de volgende tips kun je jouw doelen ook echt gaan bereiken.

afbeelding van een man die vooruitkijkt naar een berg.
(Foto: © Ali Kazal, via Pexels)

Tip 1: Houd het realistisch

Je wandeldoel mag best uitdagend zijn, maar het moet natuurlijk wel realistisch zijn. Kijk hierbij naar je fysieke mogelijkheden, maar ook naar de hoeveelheid tijd die je hebt. Zoek uit hoeveel training er nodig is om jouw wandeldoel te behalen. Uiteraard hangt dit er ook van af hoe getraind je op dit moment al bent. Ga voor jezelf na of je doel in je huidige leven past. Heb je komend voorjaar ieder weekend volgepland met andere activiteiten, dan is het misschien niet handig om te gaan trainen om in de zomer het Pieterpad in tien dagen te volbrengen. Heb je in de zomer juist meer tijd om te trainen? Dan is een lange tocht in het najaar wellicht een beter idee.

Bedenk ook wat je lichamelijk aankunt. Heb je op dit moment al na een kwartier wandelen pijn je knieën en enkels, dan is de 4Daagse Nijmegen of een Kennedymars komend jaar te hoog gegrepen. Zorg er dan voor dat je dit jaar steeds langer kunt wandelen zonder klachten te krijgen. Ook een mooi doel, toch?

Wil je dit jaar wandelen om af te vallen? Doe dit dan op een verstandige manier. Val dus niet te snel af door plotseling hele lange wandelingen te maken in combinatie met een dieet met heel weinig calorieën. Laat je hierbij eventueel begeleiden door een diëtist.

Tip 2: Train naar een wandelevenement toe

Deelnemen aan een wandelevenement is een mooie stok achter de deur om te blijven wandelen. Er worden heel veel wandeltochten in groepsverband georganiseerd, maar er zijn bijvoorbeeld ook steeds meer 'digitale' evenementen die je op een zelfgekozen moment kunt lopen. Je vindt alle wandelevenementen in Nederland in de Wandelagenda op Wandel.nl. Om goed beslagen ten ijs te komen, kun je nu al beginnen met trainen. Kies een wandelevenement uit en bouw de afstand langzaam op. Voor de beginnende wandelaars is er dit trainingsschema en op deze pagina vind je meer informatie over de zin en onzin van trainen volgens een schema. Ga je dit jaar voor een flinke afstand zoals 80 kilometer, kijk dan eens naar dit artikel over trainen voor een Kennedymars.

afbeelding van meerdere wandelaars in de ochtendmist tijdens Kennedymars De 80 van de Langstraat
Kennedymars De 80 van de Langstraat.
Chceklist
(Foto: © Shutterstock)

Tip 3: Blijf scherp op het 'waarom' achter je doel

Als je goed weet waarom je een bepaald doel wilt bereiken, is het gemakkelijker om hier naartoe te werken. Waarom wil je die lange-afstandswandelroute gaan lopen of een meerdaagse wandeltocht volbrengen? Waarom wil je aan je conditie werken? Is dit bijvoorbeeld om meer energie te krijgen of om een paar kilo af te vallen? 

Schrijf op waarom je jouw doel wilt bereiken. Dit kun je er op momenten waarop je minder gemotiveerd bent altijd nog eens bij pakken, als een stok achter de deur of ‘schop onder je kont’.

Tip 4: Betrek je omgeving bij je wandeldoel

Om je wandeldoel te kunnen behalen, is het van belang dat je omgeving achter jou en je doel staat. Betrek dus ook je partner, gezin, familie etc. bij jouw doel voor het nieuwe jaar. Misschien vinden ze je doel wel zo mooi dat ze besluiten om met je mee te doen!

Afbeelding van een wandelaar met een smartphone
(Foto: © Shutterstock)

Tip 5: Installeer de Wandel.nl-app op je telefoon

Wanneer je wandelt met de Wandel.nl-app, heb je altijd zicht op je wandelprestaties en ontvang je tussentijds unieke badges bij het volbrengen van een (digitaal) wandelevenement. Dat motiveert! In de app vind je het laatste wandelnieuws, praktische tips en leuke evenementen, zodat je altijd geïnspireerd op pad kunt. En je ziet meteen waar jouw wandelvrienden allemaal op pad gaan. Zo kom je nog eens op ideeën voor je volgende wandeling.

Tip 6: Plan je doel en alles wat daarmee te maken heeft

Zet al je activiteiten rondom je wandeldoel nu direct in je agenda, zeker als je er flink voor moet trainen. Plan je wandeltrainingen al zoveel mogelijk vooruit. Op die manier voorkom je dat er op het laatste moment andere afspraken tussendoor komen en je niet regelmatig kunt wandelen. Om naar een doel toe te werken, is structuur en regelmaat heel belangrijk. Wil je een lange-afstandsroute gaan lopen? Denk dan alvast na in welke periode je dit wilt gaan doen en hoeveel etappes je achter elkaar wilt lopen. Prik alvast data in je agenda. Zo neem je je doelen meteen serieus.

Start op het wegdek
(Foto: © Shutterstock)
Agenda
(Foto: © Shutterstock)

Tip 7: Maak subdoelen

Deel je hoofddoel in meerdere subdoelen op. Op die manier werk je op een verstandige manier naar jouw doel toe en blijf je gemotiveerd. Wil je dit jaar een lange tocht van 80 kilometer of meer gaan lopen? Loop dan eerst een paar kortere tochten en bouw de afstand langzaam op. Wil je meer gaan wandelen om fitter te worden? Begin met twee keer per week en bouw dit na verloop van tijd op naar drie of vier keer per week. Wil je een vierdaagse meelopen? Doe dan in je voorbereiding eerst eens aan een tweedaags wandelevenement.

Tip 8: Inventariseer wat je voor jouw doel nodig hebt

Bekijk vooraf welk materiaal je nodig hebt bij het werken aan je doel. Als je je wandeldoelen serieus wilt nemen, mag je daar best in investeren. Goede wandelschoenen zijn sowieso essentieel. Ook wandelkleding is onmisbaar als je gaat trainen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan goede wandelsokken en realiseer je dat elk seizoen andere kooptips van toepassing zijn. Bekijk voordat je aan je wandeldoel begint wat je eventueel nog moet aanschaffen. Overweeg ook of je een wandeltrainer of (leefstijl)coach in de arm wilt nemen, voor persoonlijke begeleiding of met een groep.

afbeelding van een vrouw die haar nieuwe wandelschoenen aandoet.
(Foto: © Grisport)
afbeelding van de Wandel Bucketlist 2023 van Suze Vermeer.

Dit zijn de wandeldoelen van Suze

Dit is de Wandel Bucketlist 2023 van Suze Vermeer van de redactie van Wandel.nl. Wat zijn haar goede wandelvoornemens en waarom? Laat je inspireren.

Evenement
"Ik heb op social media onwijs gave beelden voorbij zien komen van verschillende Fjoertoers. Het lijkt mij daarom leuk om de wandeltocht ook zelf eens mee te maken. Naast het wandelen lijkt het mij een hele beleving. En omdat je je al kunt inschrijven vanaf 6 kilometer, lijkt het mij een mooie eerste wandelevenement om aan deel te nemen."

Route en land
"Van de zomer wil ik met de auto en een tent rond gaan trekken door Europa. Het lijkt mij gaaf om verschillende landen aan te doen en daar een mooie wandeling te maken. De Mullerthal Trail in Luxemburg ziet er gaaf uit en dat op minder dan vijf uurtjes rijden. Waarschijnlijk wordt het dan wel één of twee etappes en niet de gehele trail."

Gewoonte
"Tijdens corona ging ik er elke dag even op uit, een rondje tijdens de lunch, na het werk of even wandelend naar de supermarkt. Dat is er het afgelopen jaar bijna niet meer van gekomen en dat terwijl ik het heel fijn vond. Dit jaar wil ik proberen om er weer een gewoonte van te maken."

Dit zijn de wandeldoelen van Lizanne

Dit is de Wandel Bucketlist 2023 van Lizanne Croonen van de redactie van Wandel.nl. Wat zijn haar goede wandelvoornemens en waarom? Laat je inspireren.

Evenement
“Sinds ik bij KWbN werk, heb ik een aantal mensen gesproken die helemaal vol zijn van de ‘gezelligste mars van Nederland’, de Kennedymars Someren. Er is een vuurtje gaan branden en nu wil ik het ook wel eens meemaken. Volgens mij wordt het een helse tocht, want je loopt 80 kilometer deels in de nacht, maar ik hou wel van een uitdaging.”

Route
“Op de Wadden voelt het alsof de zeewind je hoofd in één ruk leeg waait en er alleen nog maar die overweldigende natuur is om van te genieten. Uiteindelijk zou ik wel willen eilandhoppen naar alle Waddeneilanden, maar het gehele Streekpad WaddenWandelen is 275 kilometer en dat is me dit jaar te gortig. Ik wil eerst een paar etappes lopen, bijvoorbeeld op Schiermonnikoog.”

Trainen
“Leuk hoor, zo’n Kennedymars, maar dan moet ik wel gaan beginnen met trainen, inclusief krachttraining. Van de experts heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je afstand en snelheid rustig aan op te bouwen. Ik ga er echt agendapunten van maken.”

afbeelding van de Wandel Bucketlist 2023 van Lizanne Croonen.
afbeelding van een man die geniet van het uitzicht in de bergen.

Jouw Wandel Bucketlist 2023

Vul nu jouw Wandel Bucketlist 2023 in en ontvang direct een mooie versie om te delen. Je maakt kans op heel veel mooie prijzen die jou helpen om je doelen te bereiken.

Ja, ik doe mee