Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Deze krachtige kruiden helpen je de winter door

Naast dat kruiden het goed doen als smaakmakers zijn ze ook nog eens hartstikke gezond en hebben ze een positieve werking op ons lichaam. Op deze pagina vertelt Wandel.nl je meer over drie verschillende kruiden die je ook nog eens tegen kunt komen tijdens je wandeling.

Ricola banner

Wandel.nl in samenwerking met Ricola

In terracotta potten in de tuin of op de vensterbank, als mooie illustratie op een poster, in een droogboeket of gewoon langs de wandelpaden. Wij zijn dol op de looks, geur én smaak van kruiden. Naast dat kruiden het goed doen als smaakmakers in de keuken zijn ze ook nog eens gezond. Wist je dat kruiden een positieve werking hebben op de spijsvertering bijvoorbeeld? Ook worden ze soms gebruikt als pleister of ingezet tegen keelpijn! Maar welk kruid heeft nou welke positieve werking? In dit artikel bespreken we de kracht van drie verschillende soorten kruiden. Zo kom jij de winter wel door!

 

Een plaatsje op de vensterbank: De kracht van Mannetjesereprijs

Mannetjesereprijs verdient een ereplaatsje in de vensterbank, want de Latijnse naam heeft niet voor niets offi cinalis in zich. Daarmee wordt aangegeven dat-ie dienstdeed als geneeskruid. De kracht van mannetjesereprijs zit ’m vooral in de positieve werking bij problemen met de luchtwegen, z’n vochtafdrijvende werking en kan verlichtend werken bij huidziekten, astma en longziekten. De plant komt uit de weegbreefamilie en is te herkennen aan de behaarde bladeren en stengels. Van mei tot augustus bloeit Mannetjesprins met lichtblauwe/paarse bloemen op de drogere graslanden.

Wist je dat... Mannetjesereprijs een van de kruiden is die al sinds 1940 in het geheime recept voor de Original Ricola-pastille is opgenomen.

Website Ric Original Met Kruiden 1200Px
Duizendblad

Héééél veel blaadjes: De kracht van Duizendblad

Neem ook Duizendblad, niet alleen de naam is veelbelovend maar dat geldt ook voor de werking van dit kruid. Dit kruid staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. Zo bevorderen de bittere stoffen in het kruid de galafscheiding in de levercellen, wat dan weer de spijsvertering stimuleert. En zo kan thee van duizendblad helpen bij misselijkheid en een gebrek aan eetlust. Duizendblad kom je tegen in de graslanden langs randen van wandelpaden, maar ook langs lichte bebossing. De witte bloemen lijken op schapenwol en de stengels en samengestelde bladeren zitten dicht op elkaar.

Wist je dat... de Latijnse naam van duizendblad Achillea millefolium is. Millefolium komt van het Griekse woord myriophyllon, wat ‘duizend bladeren’ betekent. De plant is dan ook een wirwar van blaadjes. De bloemetjes groeien heel dicht op elkaar en de stelen zijn dik en stevig.

Geneeskracht: De kracht van Salie

Salie komt van het Latijnse woord ‘salvare’, dat genezen betekent. De naam verwijst naar het feit dat dit kruid officieel wordt gebruikt als medicinale plant. In de middeleeuwen werd het gebruikt tegen verkoudheid, hoesten en insectenbeten bijvoorbeeld. Het bekende kruid heeft een sterke antibiotische werkingen het remt infecties door bacteriën en virussen. Een krachtige alleskunner, daarom kom je salie tegen in vele fijne kruidenpreparaten en ook in de kruidenpastille van Ricola! Salie kom je in Nederland minder snel tegen. Het is te vinden in een paar rivierdalen, onder andere langs de maas. Maar mag niet geplukt worden omdat het een bedreigde soort is.

Wist je dat... Salie ook gebruikt kan worden bij diaree, keelontsteking, Alzheimer en om symptomen van de menopauze te verminderen?

Salie

Een goed bewaard geheim

Malrove, kleine bevernel, mannetjesereprijs, echte heemst, vrouwenmantel, vlierbloesem, kaasjeskruid, pepermunt, salie, duizendblad, sleutelbloem, smalle weegbree en tijm. Deze dertien krachtige kruiden zorgen onder meer voor de frisse smaak van de Ricola-pastilles. Het recept voor de Ricola-pastille is al vanaf 1940 bijna ongewijzigd en is een goed bewaard geheim.