Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De 10 grootste valkuilen voor (beginnende) wandelaars

Wil je beginnen met wandelen of toewerken naar een bepaald doel? Wandelen lijkt misschien heel gemakkelijk, maar toch kun je best wat hobbels op de weg tegenkomen als je je niet goed voorbereidt. Ontdek de tien grootste valkuilen voor wandelaars.

De 10 grootste valkuilen voor beginnende wandelaars
Iets te hard en ongetraind van stapel gelopen? (Foto: © Shutterstock)

1. Overbelasting

Misschien wel de meest voor de hand liggende valkuil: overbelasting. Ook al is wandelen een ‘makkelijke’ en laagdrempelige sport, als we de belastbaarheid van het lichaam niet goed opbouwen kan overbelasting op de loer liggen. Door uit enthousiasme ineens langere afstanden te gaan wandelen, juist onvoldoende getraind deel te nemen aan een lange afstandswandeling of ineens een stuk sneller te gaan lopen, kunnen blessures ontstaan. Train je echt naar een groot doel? Schroom dan niet op hulp in te schakelen van een wandelcoach of sluit je aan bij een wandelclub.

Leestip: trainingsschema voor beginners

2. Te weinig rust

Als je een doel voor ogen hebt, wil je daar goed voor trainen. Maar te veel trainen werkt averechts. Vergeet niet ook rust in te plannen voor je herstel, door bijvoorbeeld na een trainingsdag een rustdag te nemen of enkel een kort blokje om te wandelen. Als je je lichaam voldoende rust geeft, herstelt het beter van de geleverde inspanning en heb je minder kans op blessures.

Leestip: herstellen van een wandeltocht

3. Weersvoorspellingen

Wees eens eerlijk: hoe vaak check jij de weersvoorspellingen voordat je op pad gaat? Niets zo vervelend als overvallen worden door een fikse regenbui en kletsnat je route moeten vervolgen. Bovendien loop je het risico om onderkoeld te raken als je niet de juiste kleding draagt. Of wat dacht je van een onweersbui. Op zo’n moment wil je je niet buiten bevinden, levensgevaarlijk! Naast het weerbericht checken doe je er goed aan om een regenjas, poncho of paraplu mee te nemen voor het geval dat je wordt overvallen door een regenbui.

Kooptips: welke regenjas voor de wandelaar?
De 10 grootste valkuilen voor beginnende wandelaars, wandelen in de regen met paraplu.
(Foto: © Shutterstock)

4. Natte voeten

Leuk, zo’n wandelpad dwars door de weilanden of een gebied dat na een fikse regenbui eerder op een moeras lijkt. Natte voeten gegarandeerd! Klompenpaden staan er bijvoorbeeld om bekend dat je natte stukken tegenkomt, maar ook tijdens een herfstige boswandeling is de kans op natte voeten groot. Schoeisel aanpassen dus! Kies voor waterdichte wandelschoenen of -laarzen.

Leestip: waterdichte wandelschoenen, hoe werken ze?
De 10 grootste valkuilen voor beginnende wandelaars; navigeren met een plattegrond
(Foto: © Shutterstock)

5. Navigeren kun je leren

Je zal niet de eerste zijn die verdwaalt. Zelfs in Nederland kun je verdwalen. Je hoeft maar een bordje te missen en je bent al van de route af. Geen ramp, je hoeft alleen maar de route terug op te pakken. Daarvoor is het wel handig als je weet hoe je moet navigeren. Of dat nu op Google Maps is, middels een app of met kaart en kompas.

De kans op verdwalen in het buitenland is groter. Vooral als je je niet goed voorbereid. Veel gebieden zijn veel uitgestrekter en minder gecultiveerd dan wij gewend zijn. Je kunt uren dwalen zonder ook maar een dorpje tegen te komen. Zorg dus dat je weet waar je bent en weet hoe je moet navigeren. De meest veilige manier is om dat kaart en kompas te doen. Vertrouwen op je smartphone is niet verstandig als je in gebied komt zonder dekking. Gebruik je toch een elektronische device? Neem dan reserve batterijen of je opgeladen powerbank mee.

Leestip: powerbank voor lange wandelingen

6. De bergen in

De ultieme vakantie-ervaring: wandelen in de bergen. Maar dat is wel even van een andere categorie dan hier in Nederland. Het weer in de bergen kan van het ene op het andere moment omslaan en wat dacht je van de temperatuurverschillen tussen het dal en boven op een berg? Bovendien is wandelen in de bergen een heel stuk zwaarder dan in ons vlakke landje, zeker als je met een flinke rugzak loopt. Vergis je niet in de wandelafstanden in de bergen, want de hoogtemeters tellen ook mee! Buiten het zomerseizoen (half juni tot en met half september) moet je bovendien rekening houden met winterse omstandigheden en de daarbij komende risico’s en gevaren, zoals lawines. Wandelen in de bergen vraagt ook om een bepaalde fitheid en conditie, wandeltechniek en materialen. De valkuilen die je in de bergen tegen kunt komen zijn ontelbaar, dus zorg dat je je goed voorbereid.

Leestip: de juiste wandeltechniek in de bergen
De 10 grootste valkuilen voor beginnende wandelaars; in de bergen
(Foto: © Shutterstock)

7. Te krappe schoenen

Toe aan nieuwe wandelschoenen? Neem dan de onderstaande kooptips in acht. Omdat je voeten gedurende dag wat opzwellen en helemaal als je een stuk gewandeld hebt, pas je je schoenen het beste in de loop van de dag of na een stuk wandelen. Doe je dat niet, dan heb je grote kans dat je je schoenen een maat te klein aanschaft.

Kooptips: wandelschoenen
De 10 grootste valkuilen voor beginnende wandelaars; konikpaarden.
Konikpaarden. (Foto: © Janneke Razenberg, FREEnature)

8. Iets te dichtbij de natuur

Voor veel wandelaars is wandelen in de natuur het summum. Maar de natuur kan ook iets te dichtbij komen. Of beter gezegd: jij kunt als wandelaar te dicht bij de natuur komen. In veel natuurgebieden lopen grazers rond, zoals Schotse Hooglanders, wisenten, paarden of edelherten. Ze zijn mensen wel gewend, maar op afstand. Houd daarom altijd afstand tot deze dieren. Zeker als er jonge dieren in de kudde rondlopen. Algemene vuistregel is dat je 25 meter afstand houdt van deze grazers. Voor wisenten geldt 50 meter.

Mocht je wilde zwijnen tegenkomen? Prijs je dan gelukkig, want ze zijn heel schuw en laten zich niet snel zien. Maar ook zwijnen kunnen erg agressief reageren. Door luid te praten en langzaam achteruit bij ze vandaan te lopen kun je de afstand bewaren.

Lees meer over:
Grote grazers
Konikpaarden
Wisenten
Edelherten
Wilde zwijnen

9. De innerlijke mens vergeten

Je kent dat vast wel. Je bent lekker onderweg en besluit nog een lusje linksom te maken, eentje rechtsom en… toen had je dorst. En eigenlijk ook wel trek. Vergeten wat te eten en te drinken mee te nemen? Niet handig en de weg terug naar huis kan dan lang zijn. Maak het een gewoonte dat als je gaat wandelen je altijd iets te drinken en een snack meeneemt voor onderweg. Of wat geld of je pinpas als je onderweg iets tegenkomt waar je wat kunt halen.

Lees tip: gezonde snacks tijdens je wandeling

10. De verleiding naderhand

En dan kom je na een paar uur wandelen dat leuke eettentje tegen. Wat te bestellen na een urenlange inspanning? Pas op, want met wandelen verbrand je lang niet zoveel calorieën als je denkt! Meer eten dan je lichaam feitelijk nodig heeft, ligt dus op de loer. Zonde als je juist gestart bent met wandelen om af te vallen. Weten hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen? Dat lees je via de onderstaande link.

Leesstip: hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?
De 10 grootste valkuilen voor beginnende wandelaars; ongezond eten
De verleidingen na de wandeling. (Foto: © Shutterstock)