Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Bewust wandelen: 5 oefeningen om te verbinden met de natuur

Wanneer je door de natuur wandelt, ben je dan écht aanwezig? Of ben je vooral in je hoofd bezig, terwijl je snel van het ene punt naar het andere haast? In onze drukke wereld is het makkelijk om afgeleid te raken. Maar door bewuster te wandelen, kun je die verbinding met de natuur herontdekken. Redacteur Lieke deelt 5 oefeningen die je helpen om meer in het moment te zijn tijdens je wandeling.

Bewust Wandelen, 5 Oefeningen Om Te Verbinden Met De Natuur
Bewust wandelen: 5 oefeningen om te verbinden met de natuur (Foto: © Lieke Thijssen)

Oefening 1: Vertraag je pas en kalmeer je zenuwstelsel

Probeer tijdens je volgende wandeltocht je pas bewust te vertragen. In plaats van snel door te wandelen, neem de tijd om rustig en gelijkmatig te lopen. Dit heeft niet alleen voordelen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Het vertragen van je bewegingen helpt je zenuwstelsel tot rust te komen, wat je stressniveau verlaagt en een kalmerend effect heeft. Door het tempo te verlagen, kun je je beter concentreren op het moment, zonder afleidingen.

Van Groot Naar Klein Bewust Wandelen
Bewust wandelen: focus je op het grote én het kleine (Foto: © Lieke Thijssen)

Oefening 2: Van groot naar klein

Een andere manier om bewust te wandelen, is door je visuele focus te variëren. Begin met het observeren van het 'grote' plaatje: kijk naar het landschap om je heen. Zie je uitgestrekte velden, bossen of de lucht die zich boven je ontvouwt? Welke landschapskenmerken vallen je op? Dit geeft je een gevoel van verbondenheid met de natuur als geheel.

Verleg daarna je focus naar het kleine. Let bijvoorbeeld op de details van een paddenstoel, een blad of een insect op de grond. Door je blik te richten op deze kleine elementen, ontdek je een nieuwe wereld van details die je normaal gesproken misschien niet zou opmerken.

Oefening 3: Grounding

Aarden, oftewel grounding, is het bewust contact maken met de aarde. Dit kan simpelweg door je blote voeten in het gras te zetten, zand tussen je tenen te voelen of een boom aan te raken. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat aarden kan helpen bij het verminderen van stress, het verlichten van ontstekingen en het verbeteren van je slaapkwaliteit. Tijdens je wandeling kun je momenten inlassen waarin je je bewust verbindt met de aarde. Voel het gras, de aarde of het zand onder je voeten. Door deze fysieke verbinding met de natuur, kun je je energie herstellen en je geest tot rust brengen.

Oefening 4: Luister naar de geluiden om je heen

Geluiden zijn een krachtige manier om in het moment te zijn. Tijdens je wandeling kun je proberen te luisteren naar wat er om je heen gebeurt. Wat hoor je? Het fluiten van vogels, de ruis van de wind door de bomen, of misschien zelfs het zachte geritsel van bladeren onder je voeten. Kies een specifiek geluid om je aandacht op te richten en laat het je stap voor stap begeleiden. Misschien wil je het geluid van de wind volgen terwijl je door het bos wandelt, of de voetstappen op het pad die je steeds luider hoort. Door je zintuigen zo scherp in te zetten, versterk je je ervaring van het 'hier en nu'.

Bewust Wandelen Oefening 4 Luister Naar De Geluiden Om Je Heen
Bewust wandelen: Luister naar de geluiden om je heen (Foto: © Lieke Thijssen)

Oefening 5: Focus op je ademhaling

Je ademhaling is een krachtig hulpmiddel om zowel je lichaam als geest te kalmeren. Door bewust je ademhaling te vertragen, kun je je mentale toestand reguleren en meer ontspannen wandelen. Een eenvoudige maar effectieve ademhalingsoefening is de diepe buikademhaling.

Hoe: Adem rustig in door je neus, waarbij je buik uitzet (in plaats van je borst). Houd de adem even vast, en adem langzaam en volledig uit door je mond, waarbij je je buik in laat trekken. Herhaal dit 5 tot 10 keer.