Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wat te doen bij klachten aan je achillespees?

Een blessure aan de achillespees is vaak van langdurige en pijnlijke aard en vaak het gevolg van overbelasting of verkeerde schoenen. Podoloog Jos Gerner vertelt je alles over deze belangrijke pees.

blote voeten met de achillespees in beeld.
(Foto's: © Shutterstock)

De achillespees vormt de aanhechting van de spieren in je kuit aan je hielbeen en zit aan de achterkant van je voet. Het is de sterkste pees in ons lichaam. Klachten aan de achillespees beginnen meestal geleidelijk. In het begin voel je bij het opstaan een lichte pijn of stijfheid bij je enkel, boven je hiel. Tijdens het wandelen zelf voel je dan nog geen pijn. Neem je geen rust, dan krijg je uiteindelijk ook tijdens het wandelen pijnklachten. Zelfs na het wandelen en in rust kun je dan flink pijn aan de achillespees ervaren. Ook kan het gebied boven je hiel dan rood en gezwollen zijn en warm aan voelen.

“De achillespees kan bij aanraking erg pijn doen,” licht Jos toe. “En dan vooral in ontspannen toestand. Als je zachtjes knijpt voel je ook een verdikking in de achillespees. Door overbelasting beschadigt het peesweefsel en dat geeft een pijnlijke ontstekingsreactie. Onbehandeld kan dit na een paar maanden overgaan in wat we noemen een degeneratief proces, waarna verkalking in de achillespees optreedt. Maar dan spreek je wel over een serieuze blessure. Zo ver hoeft het niet te komen.” Jos is niet alleen podoloog maar ook eigenaar van Excelsior, een schoenenwinkel waar ze zijn gespecialiseerd in alles wat met voeten te maken heeft. Vandaar dat we hem om advies vragen.

wandelschoenen van een wandelaar in de natuur.

Oorzaken

“Het eerste wat we moeten doen is de oorzaak achterhalen," vervolgt Jos. “Enerzijds zie ik achillespeesblessures bij mensen die in korte tijd de wandelbelasting flink hebben opgeschroefd of plotseling op een heel andere ondergrond zijn gaan lopen. Dan is er sprake van overbelasting. Maar ook het dragen van verkeerde schoenen kan tot flinke klachten leiden en eigenlijk zien we dat heel veel.”

Wandelsokken en schoenen van Hanwag
(Foto: © Hanwag)

Schoenen kunnen op meerdere manieren de achillespees belasten:

  • Bij veel mensen kantelt de voet tijdens het afrollen in een stapbeweging naar binnen of naar buiten. De achillespees komt dan in een knik te staan, waardoor deze heel hard moet werken. Dit kan tot overbelasting leiden.

  • De hielkap van de schoen zelf kan tijdens het neerzetten van de voet op de achillespees drukken.

  • Het binnenwerk van de schoen is ter hoogte van de hiel en achillespees kapot. Dit duidt op schuring van de voet in de schoen. Kapot binnenwerk geeft extra druk op de achillespees.

  • Als je je schoen niet vetert, zit je voet te los in de schoen. Ook dit veroorzaakt wrijving en druk op de achillespees.

Jos benoemt nog een derde oorzaak. “Een scheefstand in het lichaam of bijvoorbeeld onderrugklachten zorgen ervoor dat het lichaam niet optimaal kan bewegen. De hele bewegingsketen wordt dan onder druk gezet en ook dat kan leiden tot klachten aan de achillepees, terwijl de oorzaak heel ergens anders in het lichaam kan liggen. Het is daarom heel belangrijk dat we de exacte oorzaak van de klachten boven tafel krijgen om de blessure adequaat aan te pakken.”

zooltjes voor in je wandelschoenen.

De aanpak

“Als wij iemand met achillespeesklachten binnen krijgen, willen we eerst weten of we te maken hebben met een interne of externe oorzaak. We laten iemand dan ook altijd even op de eigen schoenen lopen. Zo kunnen we zien of de achillespees recht staat in de schoen, of knikt. Daarnaast kijken we ook naar de andere punten van de schoen, die klachten kunnen veroorzaken. De oplossing kan liggen in schoenen, die beter bij jouw manier van lopen passen. Of een bezoek aan de schoenmaker, die met een knobbeltang of door verhitting van de schoen de pasvorm bij de achillepees en hielbeen verbeterd. Ook een inlegzool kan een oplossing zijn voor het probleem. Door de hiel iets te liften, krijgt de achillespees minder druk te verdragen.”

Maar daarmee zijn de klachten niet meteen weg. “Achillespeesklachten kunnen lang aanhouden. Denk eerder in maanden dan in weken,” waarschuwt Jos. “Dat betekent dat de belasting van de achillespees flink teruggeschroefd moet worden. Krijg je normaal bij tien kilometer wandelen last van de klachten, dan adviseren we om kortere stukken te lopen en te stoppen voordat je pijn voelt. Ook zijn er oefeningen, die bij lichtere klachten uitgevoerd kunnen worden.”

drie mensen doen een rekoefening voor je achillespees
iemand doet een rekoefening van de benen.

Oefeningen:

  • Excentrisch contraheren: ga op een traptrede staan met het gewicht op het ‘slechte’ been (of als dit nog te zwaar is op beide benen evenveel druk) en druk de hak naar beneden. Zo creëer je rek op de achillespees en kuitspieren.

  • Is dat te pijnlijk? Rek dan de kuiten, zowel de lange als de diepe kuitspieren:
    Zet een stap vooruit, waarbij de tenen recht vooruit wijzen. Het achterste been is gestrekt met de hak op de grond en je gewicht leunt op het voorste been. Hoe rechterop je staat, hoe meer rek je creëert.
    2. Zet een stap vooruit, waarbij de tenen recht vooruit wijzen, maar nu is het achterste been gebogen en blijft de hiel op de grond. Door je gewicht naar het achterste been te verplaatsen rek je je diepe kuitspieren.

Behandeling

Als de klachten niet minder worden, kunnen er nog andere behandelingen gedaan worden. “Het is in ieder geval belangrijk tijdig hulp in te schakelen van een fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut.” Jos Gerner is hier duidelijk in. “Als de klachten aan blijven houden, moeten we uitsluiten of er niet meer aan de hand is. Zo kunnen we met een echo zien of er een scheurtje in de achillespees zit en zo nodig de behandeling aanpassen of intensiveren.”

behandeling van achillespeesklachten.

Tips

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft Jos een paar handige tips voor je. “Zorg altijd dat je goede en stevige schoenen aanschaft en laat je bij twijfel adviseren door een specialist. Loop bovendien niet te lang door op je oude schoenen, maar vervang ze tijdig of laat ze repareren bij de schoenmaker.”

Vaak willen we meer dan we kunnen. “Het is verleidelijk om lange wandelingen te gaan maken, maar wees slim en bouw de belasting geleidelijk aan op. Dit geldt ook als je van ondergrond gaat wisselen, of op hoogtemeters gaat trainen. Door krachttraining toe te voegen aan je trainingen, maak je je lichaam sterker en kun je blessures voorkomen,” besluit Jos.