Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoe houd je eten en drinken onderweg gekoeld?

De zomer is in volle gang, de vakantie is aangebroken en we trekken er lekker op uit. Schoenen aan en gaan! Naast een petje en zonnebrand is het ook verstandig voldoende drinken en wat te eten mee te nemen. Maar hoe houd je dat gekoeld? Wandel.nl geeft je handige tips.

afbeelding van een wandelaar die drinkt

Voorbereiding

Wandelen met hoge temperaturen vraagt een beetje meer voorbereiding. Althans, wel als je je eten en drinken lekker koel wilt houden. Leg je drankjes minimaal 24 uur in de koelkast voordat je vertrekt. Mocht je een koelboxje mee willen nemen, zorg er dan voor dat de koelelementen ook voldoende tijd hebben om op te vriezen.
Je kunt je drankjes ook vooraf invriezen. Tijdens de wandeling zullen ze langzaam ontdooien, zodat je ze kunt drinken.

Voor onderweg

Er zijn veel verschillende manieren om je eten en drinken gekoeld mee te nemen. We geven een hieronder een overzicht van handige huis-tuin-en-keuken-tips en gadgets.

Tip 1

We kennen allemaal de koelbox. Maar zo’n onhandig groot en zwaar plastic ding is niet bedoeld om mee te wandelen. Gelukkig bestaan er ook handzame koeltasjes. Dit is een tasje met een isolerende binnenkant. Hierdoor blijft de kou van de koelelementen of je voorgekoelde eten en drinken in het tasje. Je kunt een koeltasje van een klein formaat prima kwijt in je rugzak. Er zijn ook handzame tasjes waar je een fles gekoeld in kunt vervoeren en zelfs koeltassen als rugzak. Wel zo comfortabel. Hierin houd je niet alleen je drinken, maar ook je broodje kaas lekker koel. Dergelijke koeltasjes zijn verkrijgbaar bij de outdoorwinkels.

afbeelding van een koeltas
Foto's: © Shutterstock
afbeelding van wandelaars met een isoleerfles

Tip 2

Om drinken koel te houden zijn er ontelbaar veel mogelijkheden in de vorm van isoleerflessen. Dit zijn dubbelwandige flessen, meestal van RVS of kunststof, die de vloeistof op temperatuur houden. Zo blijft je koffie lekker heet, maar je water lekker koud. Enig nadeel is dat de RVS-versies vaak een stukje zwaarder zijn dan de kunststof flessen. Isoleerflessen zijn er in verschillende formaten, tot een liter. Ook voor dergelijke flessen kun je prima bij de outdoorwinkel terecht.

Tip 3

Een isolatiedeken, fleecedeken, of een anti-ijsdeken die je ‘s winters voor de auto gebruikt, isoleert goed. De folie of fleece zorgen ervoor dat de temperatuur namelijk vastgehouden wordt. Wikkel je (voorgekoelde) flesjes en eventueel bakje(s) of zakje(s) eten tegen elkaar aan in de deken en stop ze in je rugzak. Een alternatief is aluminiumfolie, dat ook een goed isolerende werking heeft. Wikkel een paar lagen om je producten heen, want aluminiumfolie scheurt snel.

afbeelding van een broodje in aluminiumfolie
afbeelding van wandelaars met flesjes water

Tip 4

Plan je wandelroute langs verschillende horecavoorzieningen en geniet op het terras in de schaduw van een fris drankje en een vers bereide lunch. Het scheelt je gewicht en ruimte in je rugzak als je onderweg een terrasje pakt. Maar ook als je voor deze optie kiest is het altijd verstandig om je eigen water mee te nemen. Met warm weer verlies je meer vocht dan je denkt!

Pas op

Bovenstaande tips helpen je om je eten en drinken gekoeld mee te nemen op een warme wandeldag. Maar pas op met bederfelijke producten, zoals vleeswaren. Kies op warme dagen om lunch of snacks mee te nemen die niet snel bederven. Snackgroenten of een broodje pasta of kaas zijn dan prima opties.