Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Langs zoete kwelders en zilte stranden

Gebied / Regio
Texel
Karakteristiek
Duinen
Afstand
11km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Maak kennis met de ruwe en ongerepte natuur die Texel te bieden heeft. Tijdens deze uitgebreide wandeling loop je over het strand en ga je dwars door de natuurgebieden De Slufter en De Muy. De afwisseling van strand, heide, duinen en kwelders maakt deze route zo uniek. Doordat de natuur steeds verandert, zal een wandeling in dit gebied nooit hetzelfde zijn.

Startpunt
Naam
Strandpaal 21
Straat
Strandslag 21
Postcode
1796 BD
Plaats
De Koog
Slufter (Afbeelding: Justin Sinner)
De Slufter (Foto: © Justin Sinner)

Kenmerken

  • Routebeschrijving
  • Natuurgebieden 'De Slufter' en 'De Muy'
  • Hapje eten bij Strandpaviljoen Strandpaal 21

Dit kom je onderweg tegen + routebeschrijving

De route start vanaf het parkeerterrein van strandpaal 21 in De Koog. Volg het pad naar het strand en ga daar op het strand rechts. Na ruim 3,5 kilometer, bij paal 24, ga je rechtsaf natuurgebied De Slufter in. De Slufter staat in open verbinding met de zee en stroomt bij noordwestelijke storm van windkracht 9 of meer vol water. Er groeien alleen planten die tegen zout water kunnen, zoals lamsoor en zeekraal. De brede geul ‘wandelt’ langzaam in noordelijke richting.

Strand Texel
Strand Texel. (Foto: © Justin Sinner)
Lepelaar
Lepelaar.

Vervolg de weg in De Slufter langs de gele paaltjes. Houd rechts aan richting het dijkje. Ook bij het dijkje houd je rechts aan en ga je door het hek rechtsaf. Volg het pad richting De Muy en De Nederlanden.

De Muy is een prachtig duingebied tussen De Koog en De Slufter. Vroeger lagen hier weilanden. Je vindt er nu de oudste lepelaarskolonie van de Wadden. In de ruigere delen broeden de blauwe kiekendief en velduil. Luister goed en hoor de nachtegalen zingen!

Bij de kruising met de blauwe route sla je rechtsaf, langs uitkijkpunt Bertusnol. De Nederlanden, dat onderdeel van De Muy is, heeft een geslaagde facelift gehad. Stukken grasland en duinbegroeiing zijn weggehaald, zodat de oorspronkelijke planten konden terugkeren. Ook (zeldzame) dieren als de rugstreeppad en de noordse woelmuis profiteren hiervan. Volg de blauwe route, deze komt weer uit bij de parkeerplaats waar de route gestart is.

Trap naar uitkijktpunt Bertusnol
Trap naar uitkijkpunt Bertusnol.
Fotograaf op Texel

Leuk om te doen tijdens je wandeling:

  • Beklim het uitkijkpunt de Bertnusnol. Vanaf dit uitkijkpunt, op één van de hoogste duinen van Texel, kun je De Muy prachtig overzien. Deze duin (nol is Texels voor duin) is vernoemd naar een van de eerste vogelwachters van Staatsbosbeheer die vanaf daar goed kon zien of niemand stiekem naar de lepelaarskolonie ging.
  • Meer weten over de natuur in het gebied of wil je weten wat je ziet vliegen of hoort zingen? Ga mee met op excursie met een (vogel)gids. Je kunt kiezen uit meerdere rondleidingen in de verschillende gebieden.

Wandelen op Texel

Wist je dat eenderde van het eiland Texel alleen te voet te verkennen is? De komende maanden gaan we nog veel meer mooie wandelroutes op Texel delen. We zijn een langdurige samenwerking gestart met VVV Texel en kunnen niet wachten om je te inspireren om naar dit veelzijdige eiland te gaan.