Valt er sneeuw? Hier kun je heerlijk sneeuwwandelen
Iedere winter is het weer de grote vraag: valt er sneeuw? Je wandelrondje ziet er meteen heel anders uit als hij wit is. Welke wandelroutes zijn een aanrader als Nederland wit ziet van de sneeuw?
Iedere winter is het weer de grote vraag: valt er sneeuw? Je wandelrondje ziet er meteen heel anders uit als hij wit is. Welke wandelroutes zijn een aanrader als Nederland wit ziet van de sneeuw?
In de winter hopen veel mensen op een mooie witte sneeuwlaag over het landschap. Alleen is de kans op sneeuw in de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Niet alleen valt de eerste sneeuw steeds later, maar ook het aantal sneeuwdagen is drastisch teruggelopen door het veranderende klimaat. In 30 jaar tijd is het aantal sneeuwdagen bijna gehalveerd! In de periode 1961-1990 kenden we gemiddeld 33 sneeuwdagen en in de periode 1991-2020 daalde dit naar nog maar 20 dagen. En viel de eerste sneeuw in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog in oktober, tegenwoordig zien we de eerste sneeuwvlok niet voor half november neerdwarrelen.
De meeste kans op sneeuw heb je in de provincies Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland en Limburg. Vijf provincies en vijf mooie routes, die ook zonder sneeuw prachtig zijn om te wandelen en dan toch een beetje doen denken aan een heel strenge winter... Alle wandelingen gaan door gebieden die in de ijstijd zijn gevormd en waar de sporen nog zichtbaar van zijn.
De Appèlbergen is een voormalig militair oefenterrein, maar maakt tegenwoordig deel uit van Geopark de Hondsrug. De vorming van het landschap gaat terug tot de ijstijd en je vindt hier nog veel sporen van terug, zoals de zandheuvels, heide- en veenrestanten en pingoruïnes. Ook uit latere tijden zie je veel sporen terug, zoals de eeuwenoude karrensporen van Coevorden naar Groningen, maar ook het recentere oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de 34 door de Duitsers gefusilleerde verzetsstrijders.
Deze wandeling van 4 kilometer voert je dwars door het gebied. Op de route ligt Paviljoen Appelbergen, waar je terecht kunt voor iets warms te drinken, een lunch of een pannenkoek.
De Hondsrug is een bijzonder landschap, dat zich grofweg uitstrekt van Groningen tot Emmen. Het gevarieerde landschap van glooiende heuvels uit de ijstijd en de lager gelegen ijsbeekdalen leent zich uitstekend voor een mooie (meerdaagse) wandeling. Typerend voor het Drentse landschap zijn de vele hunebedden die her en der verspreid liggen. Vanuit het Hunebedcentrum in Borger kun je twee mooie wandelingen maken. De wandeling van 6 kilometer voert je door een smeltwaterdal uit de ijstijd en tijdens de wandeling van 13 kilometer wandel je onder andere tussen twee verhogingen in het landschap, de Buunerbult en de Hondsrug, voordat je de Hondsrug verder verkent.
Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is 35 m2 kilometer groot en kent een grote variëteit in natuur. Van naaldbossen tot uitgestrekte heidevelden, van glooiende landschappen tot kabbelende riviertjes, met mooie vergezichten en statige landhuizen en kastelen. Misschien heb je het geluk dat je vanaf een heuveltop over het besneeuwde landschap reeën of een vos ziet lopen. Verrekijker mee dus!
Je wandeling van 13 kilometer start bij het Buitencentrum, waar je na afloop ook even kunt bijtanken bij Buitengewoon Lekker.
Waar ’s zomers de bloeiende heide de glooiende heuvels paars kleurt, verandert de winter de Posbank in een sprookjesachtig landschap. Althans, als het sneeuwt. Verwonder je over de prachtige uitzichten over de heuvels. Met helder weer kun je tot aan de heuvels van Montferland kijken! Ondertussen scharrelen de IJslandse paarden, die hier vrij rondlopen, hun kostje bij elkaar. Wandel de route van 5 kilometer en warm na afloop lekker op bij Brasserie Veluwezoom.
Nationaal Park De Maasduinen is een langgerekt gebied in Noord- en Midden-Limburg en strekt zich uit langs de Duitse grens. Door de veranderende loop van de rivieren de Rijn en de Maas zijn hier terrassen ontstaan. Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, werd het laagterras gevormd. Tijdens deze laatste ijstijd werd zand vanuit het westen meegevoerd door de wind. Hierdoor ontstonden de kenmerkende rivierduinen, die we nu kennen als de Maasduinen. Wandelen door dit bijzondere gebied is een avontuur op zich en helemaal als er sneeuw ligt. Kies je eigen route in het park en volg de paaltjes.
Trek stevige en waterdichte schoenen aan als je gaat wandelen in de sneeuw. De schoenen dienen een goed profiel te hebben voor extra grip in de sneeuw. Voor bescherming van de onderbenen kun je gaiters over je schoenen dragen. Zo houd je je voeten droog en warm. Ben je bang om uit te glijden? Met behulp van Nordic Walking stokken kun je beter je balans houden en sta je net wat steviger op je benen.