Wandelen over het Gelukkigerwijspad
Het Gelukkigerwijspad is een 125 kilometer lange inspirerende pelgrimstocht door het midden van ons land. Het vinden van je eigen ritme en van geluk, voor jezelf en voor anderen, staat op deze route centraal.
Het Gelukkigerwijspad is een 125 kilometer lange inspirerende pelgrimstocht door het midden van ons land. Het vinden van je eigen ritme en van geluk, voor jezelf en voor anderen, staat op deze route centraal.
Het idee achter het Gelukkigerwijspad is dat je geluk voor jezelf en anderen kunt vergroten door te delen en te ontvangen. Met dit uitgangspunt bedacht Wilco Kruijswijk een aantal jaren geleden het Gelukkigerwijspad. Het vinden of hervinden van je eigen ritme staat op de route centraal.
Het Gelukkigerwijspad loopt grotendeels door de provincie Utrecht en is opgedeeld in zes etappes. De route brengt je door een afwisselend landschap van bossen, heide, landgoederen en rivieren. De route is niet gemarkeerd (om het pelgrimsgevoel te versterken), maar is beschreven in een speciale gids. Je kunt de route ook met een gpx-track lopen. Onderweg zijn er opstapplaatsen voor bus en trein, maar je kunt de route natuurlijk ook aan één stuk lopen. Langs de route zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.
Het Gelukkigerwijspad begint bij de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, die in de vijftiende eeuw een bekende bedevaartsplaats was. Op de kerkdeur staat Maria, beschermheilige van de stad, levensgroot afgebeeld. Ze wordt vereerd vanwege een groot aantal mirakels dat hier plaatsvond. Vanaf deze startplaats gaat de route via Doorn, Amerongen en Rhenen naar Wijk bij Duurstede. De tocht gaat verder noordwaarts via Odijk, Utrecht en Den Dolder en eindigt weer in Amersfoort. Op diverse plaatsen langs de route kom je langs Meldpunten Geluksmomenten. Hier kun je een geschreven boodschap met andere wandelaars delen.
Als je het Gelukkigerwijspad wilt gaan lopen, kun je een pelgrimspakket bestellen. In dit pakket vind je behalve de routegids ook ansichtkaarten (om onderweg naar een dierbare te kunnen opsturen), een geluksmunt en een afvalzakje om zwerfvuil in mee te nemen en de route op die manier een stukje schoner achter te laten. Het Gelukkigerwijspad heeft een eigen site waarop je meer informatie vindt en het pelgrimspakket kunt bestellen.