Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland

Het St. Odulphuspad brengt je onder meer langs verdwenen kloosters, middeleeuwse kerken en verrassende heuvels en bossen in Zuidwest-Friesland. Stilte, rust en ruimte zijn de kernwaarden van dit 260 kilometer lange pad.

Header |  St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland
Wandelaars op het St. Odulphuspad, foto: www.abelleisure.nl @CarolienSchuttevaar

Langs de nalatenschap van Odulphus

Het St. Odulphuspad is genoemd naar de zendeling Odulphus. In de negende eeuw trok hij vanuit Noord-Brabant naar het noorden om de inwoners te bekeren tot het christendom. De volgelingen van Odulphus stichtten kloosters in het noorden. De monniken in deze kloosters legden dijken in deze streek aan en drukten daarmee een belangrijk stempel op het landschap. Het St. Odulphuspad voert je langs de nalatenschap van Odulphus: van verdwenen kloosters en oude kerken in de dorpen tot dijken in het weidse landschap. Kernwaarden van het St. Odulphuspad zijn stilte, rust en ruimte. Een ideale route om tot bezinning te komen.

Ieder traject een eigen thema

Het St. Odulphuspad is te lopen met een speciale wandelgids, waarin je informatie vindt over de kloostergeschiedenis en andere historische weetjes over Zuidwest-Friesland. Via een code in het boek kun je de routes van de 15 trajecten downloaden, zodat je de route kunt lopen met je smartphone. Kijk voor meer informatie op: www.odulphuspad.nl.

De trajecten van het St. Odulphuspad luisteren naar namen als Lux Aeterna, Bellum en Viridarium. Iedere Latijnse naam slaat op het thema van het traject. Traject Lux Aeterna (eeuwig licht) brengt je naar de bijzondere lichtval bij de Oudegaaster Brekken. Het traject Bellum (oorlog) gaat langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding 1 |  St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland

Verslag van Wietze Zwart: Over boerenlandpaden onder prachtige wolkenluchten

Wietze Zwart liep in augustus 2018 traject 13 van het St. Odulphuspad en schreef een verslag van zijn wandeltocht.

'Mijn eerste traject van het St. Odulphuspad liep ik samen met Hans de Jong op 14 augustus 2018: traject 13 – Campanarium. Dit traject start in Manthum en eindigt in Easterlittens. Met ideaal weer, 20 graden, een lekker windje en prachtige wolkenluchten, startten we onze tocht. We liepen de route met de AbelLife Routeapp. Deze app verschafte ons een duidelijke route en leuke verhalen voor onderweg. Ik was blij verrast met de grote hoeveelheid wandelpaden door de weilanden. Daardoor wandel je heerlijk rustig en heb je prachtige vergezichten. 

Afbeelding 2 |  St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland
De Mariakerk in Mantgum, foto: AbelLeisure

Klokkentorens

In Jorwerd keken we bij ’t Skriuwershûske ('het schrijvershuisje', waar schrijver Geert Mak verbleef om zijn boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd' te schrijven, red.). In het dorp kwamen we zowaar Geert Mak tegen, al moet ik eerlijk bekennen dat Hans hem kende en mij daarop wees, anders had ik het niet geweten. Tussen Fûns en Hilaard maakte Hans mij attent op het aantal kerktorens dat te zien was als je daar zo stond, midden tussen de weilanden. Ik telde er al snel negen. De titel van het traject heet Campanarium, wat klokkentoren betekent. Niet zo gek dus, dat deze wandelroute zo heet… In Boksum streken we neer bij bakker Sybesma, voor koffie en Boksumerbrok: koek met speculaaskruiden. Hier aten we op het terras in de zon ook onze meegenomen boterhammen.

Boerenlandpaden

Naast het feit dat je op zo’n dag alle tijd hebt om met elkaar bij te praten, was het een goed idee om Hans mee te vragen. Hij fungeerde als gids van de streek, omdat hij veel van de geschiedenis van Fryslân weet. Ook wist Hans veel te vertellen over de boerenlandpaden, mede door zijn tijd als secretaris van het Jabikspaad en de vele wandelingen die hij al in Fryslân gemaakt heeft. Hoewel Hans op voorhand dacht de paden in de route aardig te kennen, gaf hij regelmatig aan verrast te zijn door nieuwe paden. Zo was het slingerende pad langs de Bolswardertrekvaart een belevenis.

Afbeelding 3 |  St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland
Het St. Odulphuspad, foto: www.abelleisure.nl @CarolienSchuttevaar

Bij café Baard op het terras hebben we koffie met appelgebak genuttigd en op de goede afloop een Tsjerkebier gedronken. De eerste stempel van het St. Odulphuspad hebben we laten zetten bij passantenhaven It Krúswetter in Easterlittens. We kunnen terugzien op een prachtige wandeltocht en dit smaakt zeker naar meer. Als Fries die al weer 23 jaar buiten de provincie woont, was ik erg onder de indruk van deze prachtige tocht.'

Lees meer over het Odulphuspad