Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen nabij archeologische vondsten in Nederland

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juli, wordt het verleden tot leven gebracht met honderden activiteiten door het hele land. Waar ga jij naartoe voor een mooie wandeling langs archeologische hoogstandjes? Met deze wandeltips door heel Nederland word je je zeker bewust van wat zich allemaal onder jouw voeten bevindt!

Header | Wandelen nabij archeologische vondsten in nederland

De prehistorie aan de voeten (Limburg)

Miljoenen jaren geleden, toen Nederland nog zee was, zwommen hier reptielachtige wezens rond. In de krijtlagen van de Sint Pietersberg zijn meerdere skeletten van de Mosasaurus opgegraven plus tal van andere fossielen. Wie de voormalige ENCI mergelgroeve van de Sint Pietersberg bezoekt maakt een reis door de tijd van het Krijt tot het nu. Met informatiebordjes maak je kennis met de Keltische handelsroute, kom je er achter dat al in de eerste eeuw mergel werd gewonnen en in de middeleeuwen brokbrekers begonnen met het uitzagen van de nu zo bekende mergelgangen. Vergaap je tijdens de wandelingen aan de mooie uitzichten, het azuurblauwe water van de meertjes en de prachtige nieuwe natuur.

Wandeltip:
Groeve route Sint Pietersberg, 7 kilometer

Landgoed Den Treek
Landgoed Den Treek, foto: Andrea van Lieshout

Tussen treinen en boerderijen (Groningen)

Het klinkt niet als het meest inspirerende en uitnodigende terrein om te wandelen. ‘De Vork’ in Haren verwijst naar het stuk grond dat ingesloten wordt door de twee spoorlijnen die splitsen richting Winschoten en Assen. Naast een nieuw opstelterrein voor treinen, als onderdeel van het project Groningen Spoorzone, is hier ook een wandelpark aangelegd. Archeologisch onderzoek in dit gebied wees echter uit dat de grond vol bijzondere vondsten zat. Van restanten uit de steentijd, tot aardewerk en resten van boerderijen uit de ijzertijd. In het wandelpark zijn deze vondsten dan ook meegenomen in het ontwerp. Middels bordjes word je geïnformeerd over wat zich onder de voeten bevindt en tref je een replica van het skelet van een historische boerderij.

Wandeltip:
Wandelroute De Vork van 4 kilometer.

Beeld van een Romeins masker bij Nijmegen
Beeld van een Romeins masker bij Nijmegen, foto: Lotte Sprenger

Op pad met de Romeinen (Gelderland)

Tussen 20 voor Chr. en 400 na Chr. bewoonden de Romeinen het gebied in en rondom wat we nu Nijmegen noemen. Noviomagus, de Latijnse benaming, was één van de belangrijkste vestigingsplaatsen in de Romeinse tijd met een legerkamp met imposant hoofdgebouw, een amfitheater, markten, tempels en badhuizen.

Veel uit de Romeinse tijd is verloren gegaan, maar je kunt nog steeds genoeg zien gedurende je zwerftocht door Nijmegen. In museum Het Valkhof kun je de rijke Romeinse cultuur van dichtbij zien. Hier vind je een uitgebreide tentoonstelling van de bodemschatten die in Nijmegen en Gelderland gevonden zijn.

Wandeltip:

Zwerf door de Romeinse tijd in het centrum van Nijmegen en combineer met een bezoekje aan Museum De Bastei of museum Het Valkhof.

Grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

In de ijstijd duwde het landijs vanuit het noorden de grond voor zich uit, wat resulteerde in onder meer de Utrechtse Heuvelrug. Dit Nationaal Park strekt zich uit van Baarn tot Rhenen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is dan ook prachtig gelegen in dit bosrijke gebied. Maar wat minder zichtbaar zijn de grafheuvels die hier verspreid te vinden zijn. Tussen de 4000 en 2000 jaar geleden werden overledenen in grafheuvels begraven. Bij sommige graven zijn ook urnen aangetroffen van mensen die later zijn bijgeplaatst. In het gemeentelijk systeem zijn 300 grafheuvels opgenomen. Onlangs is de gemeente gestart met onderzoek naar de precieze herkomst en achtergrond van de grafheuvels.

Wandeltip: Verschillende routes van verschillende afstanden

Slot Loevestein
Slot Loevestein, foto: Wikimedia - Davidh820

Ontsnap aan de waan van de dag (Gelderland/Noord-Brabant/Zuid-Holland)

Mede door de ontsnapping van Hugo de Groot, is Slot Loevestein waarschijnlijk een van de bekendste kastelen uit de Nederlandse geschiedenis. Ontdek de geschiedenis van dit prachtige kasteel, de eeuwenoude vestingswallen en monumentale panden. Loevestein vormde samen met Woudrichem en Gorinchem de Vestingdriehoek. Trek gerust een dag uit om je ogen de kost te geven bij de talrijke bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt maar vergeet ook niet te genieten van de natuur en de weidse uitzichten over de rivieren.

Wandeltip:
Wandel en vaar van Gorinchem naar Woudrichem (13 km) en ontdek Slot Loevestein.

Langs kazematten over de liniedijk (Utrecht)

Sporen die we misschien liever vergeten, maar ons er aan herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De geschiedenis van de Grebbelinie gaat ruim 200 jaar terug in de tijd, maar je treft hier vooral zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Over de gehele liniedijk vind je kazematten, sporen van oude forten, sluizen en loopgraven. Cultuurhistorie en natuur gaan hier hand in hand.

Wandeltip:
Wandel de gehele Grebbelinie (91 kilometer van Rhenen naar Bunschoten) of kies een etappe uit. In het Grebbelinie bezoekerscentrum vind je meer informatie over de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging (met film, animaties en voorwerpen) en het is een goed startpunt om de gehele linie te ontdekken.

Kazemat op de Grebbelinie
Kazemat op de Grebbelinie, foto: Andrea van Lieshout