Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in piepkleine plaatsjes van Nederland

In heel Nederland vind je diverse piepkleine plaatsjes en dorpjes. Meestal liggen ze in mooie wandelgebieden. Wandel.nl tipt je vijf kleine plaatsen waar je prima kunt wandelen. Let wel op, want je bent er zo doorheen.

Header | Wandelen in piepkleine plaatsjes van nederland

Waarschijnlijk ben je er met een paar stappen doorheen als je niet goed oplet. Deze kleine plaatsen in Nederland bestaan uit een paar huizen en vaak een kerk, maar beschikken over een heel eigen unieke identiteit en zijn vaak prachtig gelegen. Juist daarom zijn ze zo leuk om eens te bezoeken. Wandel.nl zet vijf kleine plaatsen met mooie wandelingen voor je op een rijtje.

De kerk van Persingen
De kerk van Persingen, foto: Lotte Sprenger

Persingen (Gelderland)

Persingen heeft een rijke geschiedenis, welke terug gaat tot de Romeinse tijd. In 1332 werd melding gedaan van het kasteel van Persingen, maar van het kasteel zijn geen sporen meer te vinden. Wat nog wel duidelijk zichtbaar is, is de kerk van Persingen, die dateert uit 1267. Dit Gotische kerkje is onlangs gerestaureerd en samen met enkele boerderijen de enige bebouwing die de overstromingen van 1809 overleefden toen de dijk doorbrak. De kerk en een paar woningen stonden iets hoger op een terp en werden hierdoor gespaard voor de verwoestende golven.

Het gebied rondom Persingen is aangeduid als archeologisch terrein, met sporen van het oude kasteel en middeleeuwse bebouwing. De Ooijpolder heeft een open karakter en biedt prachtige uitzichten op de heuvelrug en de rivier met haar riet- en moeraszone en weidse blikken over de landbouwgronden.

t Woudt (Zuid-Holland)

Tussen Den Hoorn en De Lier in de gemeente Midden-Delfland ligt een oase van rust aan een doodlopende weg. Het is het kleinste kerkdorpje van Nederland: ’t Woudt met haar 32 inwoners, bestaande uit 16 woningen, een kerk en horecagelegenheid De Hooiberg. Veel van de woningen en boerderijen bezitten de monumentenstatus en het dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht. Er mag niet gebouwd worden tot aan de A4. Hierdoor kunnen de boeren het groene landschap in stand houden en is de Woudse Polder een ideaal gebied om reigers, lepelaars en ooievaars te spotten.

Bronkhorst (Gelderland)

Op het eerste gezicht is Bronkhorst een klein dorpje met nog geen honderd inwoners. Maar het is toch echt een stad, want in 1482 verkreeg Bronkhorst stadsrechten. De sfeervolle en prachtig gerestaureerde woningen, boerderijen en smalle straatjes zijn dan ook rijksbeschermd gezicht en je waant je in de 18e eeuw als je hier rondwandelt. Dit mini-openluchtmuseum mag dan ook niet ontbreken als je onder de rook van Zutphen gaat wandelen.

Bronkhorst
Bronkhorst, foto: Wikimedia

Wandelen door en rondom Bronkhorst brengt je niet alleen terug in de tijd, maar je komt heerlijk tot rust in de uiterwaarden van de IJssel met haar vergezichten vanaf de dijk, de graslanden en de karakteristieke knotwilgen. Niet voor niets werd de gemeente Bronckhorst, waar Bronkhorst onderdeel van uitmaakt, in 2018 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar.

De omgeving van Epen
De omgeving van Epen, foto: MarjanNo via Pixabay

Epen (Limburg)

In het uiterste puntje van Zuid-Limburg ligt Epen. Onze grootste kleine plaats waar we je graag mee naar toe nemen. Want het prachtige Limburgse landschap met haar glooiende heuvels leent zich uitstekend voor een mooie wandeltocht. Opvallend is de kerk in Epen, waar de onderkant van is opgetrokken uit zandsteen uit het carboon-tijdperk (300 miljoen jaar geleden). Dit materiaal is typerend voor Limburg en werd gewonnen uit groeven. Het Geuldal is de enige plek waar dit gesteente aan de oppervlakte komt en in de omgeving tref je nog resten van oude groeves.

Tijdens het wandelen heb je uitgebreid de mogelijkheid om kleinere buurtschappen te bezichtigen, je te vergapen aan de mooie vakwerkhuizen en te genieten van de prachtige natuur van het Geuldal.

Nederland (Overijssel)

Wist je dat Nederland maar 15 inwoners heeft en dat het naambord waarschijnlijk het meest gestolen naambord van het land is? We hebben het hier over buurtschap Nederland in de gemeente Steenwijkerland in Overijssel. Dit kleine dorpje ligt aan de rand van de Nationaal Park Weerribben-Wieden en heeft meer waterwegen dan verharde wegen.

De Weerribben is een fantastisch gebied om al wandelend te verkennen. Het is het grootste moerasgebied van Nederland, met rietlanden, weren en ribben en ontstaan door de ontginning van veen. Sinds 2002 huist hier ook weer de otter. Nadat deze als uitgestorven werd beschouwd in Nederland (niet het dorp, maar ons land) is een herkolonisatieproject gestart en wonen er naar schatting weer zo’n 200 otters in de Weerribben.

Het buurtschap Nederland
Het buurtschap Nederland, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Let op: tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli zijn de Weerribben beperkt toegankelijk.

Tips van andere wandelaars

Bert: Een van mijn favoriete wandellocaties is het buurtschap Klein Delfauw (oude spelling: Delfgaauw). Op een steenworp afstand van Delft vind je hier een kleine verzameling van boerderijen en enkele woningen. Wandelroute OV-Stapper Bieslandse Bos (18 kilometer) brengt je langs het buurtschap. De route start bij station Delft en eindigt bij station Zoetermeer. Na de historische binnenstad van Delft loop je aan de rand van de Delftse Hout en vervolgens naar Klein Delfgauw. Bij een boerderij hebt je het recht van overpad en daarna steek je de Zuideindseweg over. Aan de weg is een horecavoorziening met terras. Daarna ga je door het Bieslandse Bos en verder naar Pijnacker. Wil je niet de volledige 18 km lopen? Dan kan je er in Pijnacker voor kiezen om met de metro verder te reizen of terug te gaan met de bus. Wandel je door dan vormt het natuur- en recreatiegebied de Balij een mooi sluitstuk van deze route. Al met al een prachtige groene bufferzonde in de drukke Randstad. Overal staan paaltjes met duidelijke richtingbordjes en infromatiepanelen.

Oproep

Ken jij nog meer piepkleine plaatsjes in Nederland waar je in de omgeving mooi kunt wandelen? Mail jouw tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.