Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door sprookjesachtige naaldbossen

Een zacht bed van naalden onder je schoenen, een dennengeur, roffelende spechten, een eekhoorn op een tak: een naaldbos is een prima plek voor een mooie boswandeling. Wandel.nl geeft je een overzicht van naaldbossen in eigen land.

Header 2 | wandelen door sprookjesachtige naaldbossen

Boswachterij De Vuursche

Terwijl je over een zacht bospad wandelt, zie je hoe zonnestralen voorzichtig door de bomen komen. In Boswachterij De Vuursche wandel je door een uitgestrekt bosgebied op de stuwwal tussen Baarn en Hilversum. Dichtere en donkere dennenbossen worden afgewisseld met open gebieden. In het gebied ligt de Wandelroute Vijver, die behalve door dennenbossen ook langs statige beukenlanen en vijvers gaat. Startpunt van deze route van 5 kilometer is de parkeerplaats aan de Hilversumsestraatweg in Baarn. Voor kinderen is er in Boswachterij De Vuursche het Spechtenpad, een speurtocht van ongeveer 3 kilometer. Spechten komen graag in de naaldbossen van Boswachterij De Vuursche. Je kunt de speurtocht ophalen bij het startpunt op de parkeerplaats aan de Hilversumsestraatweg/Hoge Vuurseweg.

Het Mastbos Breda

Mastbos

Het Mastbos, aan de zuidkant van Breda, dankt zijn naam aan de vele grove dennen die in het gebied staan. Deze werden eeuwen geleden gebruikt om scheepsmasten van te maken en werden daarom ook wel ‘mastbomen’ genoemd. Het bos is een van de oudste naaldbossen van Nederland. Door het eeuwenoude gebied gaar het Boswachterspad van 7 kilometer. Behalve door dicht naaldbos wandel je door loofbossen en over de heide. Tussen de bomen leven veel diersoorten: van boommarters tot boomklevers en bosuilen. De route start vanaf café De Kogelvanger aan de Galderseweg in Breda. Het Boswachterspad is gemarkeerd met gele palen.

Boswachterij Exloo

Boswachterij Exloo maakt deel uit van de Hondsrug, een gebied in het oosten van Drenthe dat bestaat uit meerdere boswachterijen.  In Boswachterij Exloo vind je besloten naaldbos. Niet voor niets gaat een wandelroute met de naam Dennenbos door het gebied. Deze route is 3 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats aan het Bodenpad in Ees. Langs dit pad ligt ook een hunebed uit de prehistorie. In het gebied graast een schaapskudde om ervoor te zorgen dat het gebied behalve naaldbos ook open heidevelden heeft.

Nationaal Park De Meinweg

Het hout van dennenbomen gebruiken we van oudsher voor verschillende doeleinden: van haardvuur tot bouwmateriaal. De grove dennen in Nationaal Park De Meinweg in Limburg leverden vroeger hout voor de mijnen. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was het gebied in gebruik als productiebos. De stammen werden in de mijnen gebruikt als stuthout. Tegenwoordig is De Meinweg een gevarieerd natuurgebied met dennenbos, loofbos, heidevelden en stuifzand. De Wandelroute Hooibaan van 4,8 kilometer start vanaf de parkeerplaats aan de Hooibaan in Vlodrop.

Wandelroute Hooibaan

Naaldbos Steilhul

Let tijdens een wandeling door een naaldbos altijd goed op geluiden. Hoor je geroffel, dan is er een specht aan het werk. Naaldbos Steilhul bij het dorp Loenen, op de Veluwe, is een geliefd leefgebied van spechten. Dit bos
was vroeger een markebos, een gemeenschappelijk bezit van het dorp. Het bos fungeerde als houtvoorraad waar inwoners van Loenen beperkt mochten kappen. Behalve spechten leeft er ook veel wild in het gebied, zoals edelherten en wilde zwijnen. Zet je zintuigen dus goed open tijdens je wandeling.

Boswachterij Noordwijk

Schoot daar iets bruins de boom in? Dat zou goed een eekhoorn kunnen zijn. Boswachterij Noordwijk wordt ook wel het eekhoorntjesbos genoemd. In dit dennenbos leven namelijk veel eekhoorns. Door het natuurgebied gaat een wandelroute van iets meer dan 2 kilometer. De route heeft de toepasselijke naam Wandelroute Dennen. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Randweg in Noordwijk. Je herkent de route aan de witte markeringen.

De grove den

Oh dennenboom of oh sparrenboom?

Oorspronkelijk kwamen er in ons land geen naaldbossen voor. In de twintigste eeuw zijn naaldbomen geplant voor de productie van hout en om de verstuiving van zand tegen te gaan. Daarom zie je naaldbossen vooral in
duingebieden en in boswachterijen op hoger gelegen zandgronden, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

In naaldbossen groeien vaak bijzondere soorten paddenstoelen en mossen. Over het behoud en de natuurwaarde van naaldbossen is discussie onder natuurbeschermers. Het afgelopen decennium hebben naaldbossen vaak plaatsgemaakt voor loofbossen of open heidevelden.

De soorten naaldbomen die je in Nederland het meest tegenkomt, zijn de grove den en de fijnspar. De grove den herken je aan de naalden. Per twijg staan er twee naalden bij elkaar. De kegels van de boom hebben een ronde vorm. De grove den kan wel 40 meter hoog worden.

Tak met dennenappels van de fijnspar

De fijnspar is vooral bekend als kerstboom. De naalden staan rond de twijg. De kegels zijn cilinder- of eivormig. De fijnspar kan een hoogte van maar liefst 50 meter bereiken. Deze soort komt van oorsprong niet in Nederland voor en is vanaf het einde van de negentiende eeuw veel gebruikt in productiebossen.