Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de jongste bossen van Nederland

Jonge bossen zijn nog volop in ontwikkeling, ze worden ieder jaar groener en kleurrijker en je ontdekt er elke wandeling iets nieuws. Wandel.nl heeft zeven wandelroutes uitgezocht door de jongste bossen van Nederland.

Jonge bossen

Voorsterbos (Flevoland)

In de Noordoostpolder in Flevoland vind je het Voorsterbos. Een bos dat in 1944 is aangeplant als productiebos, omdat de grond ongeschikt was voor landbouw. Destijds bestond het bos uit populieren en sparren. Maar in 1997 kwam het gebied in bezit van Natuurmonumenten, sindsdien kreeg het bos een natuurlijkere structuur met meer afwisseling. Het is nu een ware natuuroase, waar vele planten en dieren hun plek hebben gevonden in het vochtige en gevarieerde bos. Ontdek het bos tijdens de Stienteroute, een rondwandeling van 2,6 kilometer. De route start aan de Kraggenburgerweg 21 en is te volgen via de witte markering.

Meer informatie
Voorsterbos

Bentwoud (Zuid-Holland)

Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. De inrichting van het natuurgebied is in 2016 afgerond. Het Bentwoud is het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. De afgelopen jaren zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant. Hoewel het bos nog volop in ontwikkeling is, zijn er al vele bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden. Door het hele gebied mag je van de paden af en lekker struinen door het bos. Maar er zijn ook genoeg routes waarmee je het bos kunt ontdekken. Zoals de wandelroute Rondje Driehoek van 6 kilometer over (half)verharde paden. De route begint bij P-plaats Benwoud-West en is te volgen via de rode markering.

Meer informatie
Bentwoud sloot
Bentwoud (afbeelding: Saskia van den Brand)
Purmerbos
Purmerbos (afbeelding: Wikimedia Luca van der Leeden)

Purmerbos (Noord-Holland)

Het Purmerbos nabij Purmerend is nog piepjong. Toch is er al veel te beleven tussen de populieren, essen, eiken en beuken die ruim twintig jaar geleden werden aangeplant. Dankzij de vruchtbare kleigrond schoten ze uit de grond. Slingerende struinpaadjes geven het echte bosgevoel en voor kinderen is het speelbos een avontuurlijke plek. Maar je vindt er ook het stilte- en natuurbos, een rustgebied voor veel vogels en zoogdieren. Waar wandelaars ook in alle rust mogen genieten van de natuur. Ontdek het bos via de wandelroute Rondje Purmerbos van 10 kilometer, te volgen doormiddel van de groene pijlen of via wandelknooppunten.

Meer informatie

Bieslandse bos en De Balij (Zuid-Holland)

De Balij is een jong bos bij Zoetermeer. Het oudste gedeelte van het bos, het Floriadebos, is nog maar 25 jaar oud. Samen met het Bieslandse Bos vormt De Balij een gestaag groeiend stukje ‘groene long’ tussen Zoetermeer en Delft. In De Balij ben je vlakbij de stad toch helemaal buiten. Je kunt er wandelen door natuurlijk bos en nat moerasbos, er zijn picknickplekken en er wonen tal van vogelsoorten zoals de krakeend en de mooie lepelaar. Trek je laarzen aan en ontdek het gebied wandelend over het laarzenpad van 6 kilometer. De route begint bij kinderboerderij De Balijhoeve en is aangegeven met een markering met laarzen.

Meer informatie
Bieslandse Bos
Bieslandse Bos (afbeelding: Sander van der Wel)
Kanaalstreek

Kanaalstreek (Groningen)

In het zuidoosten van Groningen ligt de Kanaalstreek. Een gebied dat uit bos, water, moeras en land bestaat. De diversiteit van het landschap maakt het een waar vogelparadijs. Je vindt hier het Vledderbos, een ouder bos geïnspireerd door het veenkoloniale landschap met veel rechte lijnen. En het Horstenerbos en het Boerendiep, twee jonge bossen met een heel ander karakter. De Vledderroute van 5,5 kilometer leidt je langs een lapjesdeken van jonge bossen en veenkoloniën, met mooie lanen en slingerpaadjes. De route start bij P-plaats Gedempte Vleddermond.

Meer informatie

Stellebos (Zuid-Holland)

Ten oosten van Stellendam is het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee op z’n smalst. Op dit smalle stukje Goeree beheert Staatsbosbeheer het natuurgebied Stellebos, een jong bos vol bosvogels, waar het goed wandelen is. Met wat geluk kom je er ook reeën tegen, die via dit bos in de natuurgebieden aan het Haringvliet kunnen komen. Staatsbosbeheer heeft hier geen specifieke wandelroute uitgezet, maar je kunt het bos ontdekken over de verharde en onverharde paden.

Meer informatie

Knarbos (Flevoland)

Het knarbos is al iets ouder, het bos is aangeplant tussen 1973 en 1975 en vormt de grens tussen oostelijk en zuidelijk Flevoland. Het Knarbos is bijzonder afwisselend door de bonte mengeling van loofboomsoorten, groepen naaldhout en open ruimten. De grote rijkdom aan paddenstoelen wijst op een gevarieerde bodem. Het bos is rijk aan zangvogels. Het is de beste plek in Flevoland en wellicht in Nederland om de wielewaal te horen en te zien. Wandel het Knarpad, een wandelroute van 7, 11 of 15 kilomter, en ontdek het gebied. De route is gemarkeerd en bij de start kan je via een QR-code de route ter plekke downloaden. De wandeling start bij partycentrum De Meeuwenhoeve.

Meer informatie