Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wadlopen: praktische tips

Voeten die vastzuigen in de modder, weidse uitzichten en de kans om zeehonden op een zandplaat te zien rusten. Wadlopen is een prachtig avontuur, maar vraagt wel voorbereiding. Wandel.nl geeft je adviezen.

Wadloper met ondergaande zon

Wadlopen

Het Waddengebied heeft de status van Werelderfgoed. Een bijzonder gebied wat te voet zeker een bezoek waard is. Met wadlopen loop je tijdens laag getijde over de zeebodem van het vaste land naar één van de Waddeneilanden of omgekeerd. Je loopt hierbij over het wantij, een ondiep gedeelte van de Waddenzee waar eb en vloed nauwelijks stroming veroorzaken. Een waddentocht voert je over zandbanken, je ploetert door het slip, wandelt over mosselbanken, waadt soms tot borstdiepte door een geul. Oftewel; een nat pak is gegarandeerd.

De meeste wadlooptochten voeren  van het vaste land naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog of zandplaten in de Waddenzee. Wie de oversteek te ver vindt kan prima uit de voeten met een waddenzwerftocht of excursie. Maar de ervaren wadlopers kunnen zelfs een tocht ondernemen naar Terschelling, Vlieland of Texel.

Wadlopen is een behoorlijk pittige onderneming en mag alleen plaatsvinden onder begeleiding van een erkende wadloopgids. Niet alleen het wad maakt het wandelen zwaar, maar ook de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Zo stuwt een noordwesterwind het water op en kun je door de wind snel afkoelen. Wadlopen is niet alleen een zomerse activiteit, ook in de herfst en winter kan het wad overgestoken worden. En wat dacht je van een wadlooptocht in de nacht? Met helder weer kun je de vuurtorens van de eilanden en het vaste land zien en bij zonsopkomst hoor je de vogels ontwaken.

Voor wie?

Wadlopen kan vanaf een jaar of 12. Een goede gezondheid en conditie zijn vereisten om aan een wadlooptocht te beginnen. Omdat je afhankelijk bent van de getijden, is er een strak tijdsschema. Wie dit tijdschema niet haalt, wordt terug gestuurd en dat betekent het einde van de wandeltocht voor de hele groep.

Voor beginners, kinderen vanaf 8 jaar of voor wie een mindere conditie heeft, is het ook mogelijk om een zwerftocht te maken. Hierbij wandel je over het wad, maar steek je niet over en kan een wandeling zo nodig ingekort worden. Een aantal aanbieders biedt al wadbelevingen aan vanaf 4 jaar.

Wadlopen is niet alleen een wandeltocht van punt A naar punt B. De gids weet veel te vertellen over het Waddengebied en er worden ook allerlei educatieve arrangementen aangeboden. Kom op een sportieve manier van alles te weten over het leven in de zee en onder je voeten en ontdek zelfs scheepswrakken.

Wadlopers
Wadlopers vanuit de lucht

Dit neem je mee

Vies en nat word je zeker. Daarom is het aan te raden oude kleding aan te trekken. Hoge, goed sluitende schoenen zijn een vereiste. Surfschoentjes of hoge gympen zijn dan ook ideaal. Deze raak je niet snel kwijt als je voet wordt vastgezogen in de modder en beschermen tegen de scherpe schelpen die in de modder verstopt liggen. Vaak kun je schoenen ook bij een wadloopcentrum huren.

Qua kleding doe je er verstandig aan om een korte broek te dragen en wind- en waterdichte bovenkleding. In de zomer zijn zonnebrand en een petje onmisbaar. Als je deelneemt aan een wintertocht, worden een lange (regen)broek en speciale laarzen geadviseerd. Draag geen spijkerkleding; dit wordt zwaar als het nat wordt en droogt niet snel, waardoor onderkoeling op de loer ligt.

Neem ook een set droge en warme kleding en een handdoekje mee. Je bent vaak zelfvoorzienend, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het meenemen van je spullen. Verpak de spullen waterdicht, zodat je na je tocht je natte spullen voor droge kleding kunt wisselen. Vergeet niet een zak mee te nemen om je natte spullen in te doen. Ook je autosleutels, camera, telefoon, etc. verpak je waterdicht. Op het eindpunt kun je vaak de ergste modder afspoelen met bakken water of in een sloot. Verwacht geen uitgebreide douchefaciliteiten.

Neem ook eten en drinken mee, dat je makkelijk uit je rugzak kunt pakken. Je bent al snel een paar uur onderweg en als je een oversteek maakt, heb je nog een boottochtje terug naar de startplaats voor de boeg ook.

 

Alleen het wad op?

Heb jij het idee om alleen te gaan wadlopen? Zet dat maar snel uit je hoofd. Het is gevaarlijk om alleen het wad op te gaan als je geen ervaring hebt en bij wet zelfs verboden. Wadlopen is alleen toegestaan onder begeleiding van een door de overheid erkende wadloopgids. Toch wordt alleen wadlopen gedoogd en zijn er zelfstandige wadloopgidsen die tochten organiseren. Let dus op waar je je tocht boekt als je de zekerheid van een erkende gids wilt hebben.

Als je alleen het wad op wilt is het veiliger om een kwelderwandeling te maken. Dit zijn uitgezette wandeltochten door de kwelders (landaanwinning), waar je geen gevaar loopt door vloed overvallen te worden. Het Gronings Landschap heeft een aantal kwelderwandelingen online staan.

Wadlopers door het water
Zeehonden op het strand

Waar kan ik wadlopen?

Je kunt op verschillende plekken starten met je tocht, zowel op het vaste land als op één van de Waddeneilanden. Wij zetten een aantal erkende organisaties voor je op een rij. Kijk op de websites voor de verschillende startplaatsen.

Friesland

Groningen

Noord-Holland

Natuurmonumenten/Ecomare - wadexcursie