Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Utrechtpad: een Streekpad vol hoogtepunten

Gebied / Regio
Utrecht
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
162km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Utrechtse landschap is een wereld van tegenstellingen in het klein. Van polders tot heuvelrug, van kanalen tot kabbelende beekjes, van historische steden tot de stilte van de veengebieden, van weidse graslanden tot verrassende doorkijkjes over heidevelden. Ontdek Utrecht op zijn mooist met het Utrechtpad.

Startpunt
Naam
Domtoren
Straat
Domplein 9
Postcode
3512 JC
Plaats
Utrecht
Utrechtpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Utrechtse gracht
Gracht in de buurt van de Domtoren. (Foto: © Shutterstock)

Het Utrechtpad van Nivon is een Streekpad van 162 kilometer, verdeeld over 11 etappes, die twee kanten op te volgen is. Je start en eindigt onder de Domtoren, het symbool van Utrecht, en wandelt door verschillende landschappen, die zijn ontstaan in de laatste ijstijd en onder invloed van water en wind gevormd zijn. Wij tippen je drie wandeletappes van het Utrechtpad, die je echt niet mag missen. 

Van rivierdalen tot zandruggen

De provincie kent een grote verscheidenheid aan landschappen, die op een steenworp afstand van elkaar liggen. Geen etappe is hetzelfde. Het ene moment loop je in één van de mooie historische en gezellige Utrechtse steden en het volgende moment wordt je opgeslokt door de rust van de natuur. Wandelen over het Utrechtpad is dan ook geen moment saai. Laat je verrassen door de diversiteit aan flora en fauna, de schilderachtige landschappen, prachtige vergezichten over heidevelden, plassen en weideland, wandel langs de rustgevende meanderende riviertjes, ontdek de vele landgoederen en kastelen met hun eigen verhalen, beklim de bosrijke Utrechtse Heuvelrug met de Amerongse Berg (69,2 meter boven NAP), daal via de zandverstuivingen af, volg de Grebbeline en slenter door historische steden. De etappes zijn relatief kort, waardoor je alle tijd hebt om van de wandelingen te genieten, te picknicken, of de nabije omgeving nader te verkennen. 

Utrechtpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Rustplek Tienhoven
Tienhoven. (Foto: © Frans Blok, Shutterstock)

Etappe 1 Utrechtpad: Utrecht – Odijk, 13,2 kilometer

Het Utrechtpad start bij de Domtoren in hartje Utrecht. Utrechtser kan het niet! Ook al bevind je je midden in de stad, als je langs de werven, op waterniveau, wandelt, krijg je niets mee van de drukte boven je. Hier wandel je in alle rust onder de hoge bomen en langs de werfkelders, die vroeger dienst deden als opslagkelders, maar waar nu verrassende bedrijfjes gevestigd zijn. 
Zodra je Utrecht uitwandelt verandert het landschap. Waar je net nog langs de grachten liep, mag het water zich hier de Kromme Rijn noemen en bevind je je ineens te midden van een bosrijk gebied dat langzaam overgaat in boerenland. Via het Jaagpad wandel je langs de welgestelde landgoederen en buitenplaatsen van weleer, zoals Oud-Amelisweerd en Rhijnauwen. De Kromme Rijn stroomt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht.

Utrechtpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Route kromme rijn
Kromme Rijn. (Foto: © Shutterstock)

Het meanderende riviertje vormde rond het begin van de jaartelling de natuurlijke grens van het Romeinse Rijk en heeft later als handelsrivier tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht dienst gedaan. Maar de Kromme Rijn maakt ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar Fort bij Rhijnauwen nog een stille getuige van is. 
Doordat deze etappe relatief kort is, geeft het je de tijd om op je gemakje door Utrecht te slenteren,  lekker aan de Kromme Rijn te picknicken of één van de horecagelegenheden onderweg te bezoeken. 

Etappe 7 Utrechtpad: Woudenberg – Amersfoort, 16,1 kilometer

Langs het Valleikanaal wandel je hier over de Grebbelinie, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 16e eeuw. De linie deed haar werk door in de 17e eeuw de Spanjaarden tegen te houden en speelde ook in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Je wandelt hier op de grens van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Het landschap verandert dan ook sterk als je via landgoed De Boom richting het bos van het volgende landgoed, Den Treek-Henschoten, wandelt. Het landgoed hecht veel waarde aan de biodiversiteit en behoudt van cultuurhistorie.

Houtwallen, poelen, akkers, monumentale gebouwen, historische wegen, omgeven door bossen en heidegebieden zorgen dan ook voor een grote landschappelijke diversiteit. 

Na het oversteken van de A27 wandel je via Nimmerdor en het groene Beekdal zo de binnenstad van Amersfoort in. Als je aan het einde van je wandeling nog niet genoeg hebt, valt er in Amersfoort nog genoeg te ontdekken. Bezoek één van de vele musea of sluit je wandeldag af met een culinaire stop. 

Utrechtpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Informatiepunt Den Treek-Henschoten
Landgoed Den Treek-Henschoten. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Etappe 10 Utrechtpad: Hollandse Rading – Maarssen, 17,1 kilometer

Een groter contrast kun je je bijna niet voorstellen. Je start de route nog in het bos van Hollandse Rading en de uitgestrekte Hoorneboegse heide. Dat ruimtelijke beeld verruil je vervolgens vlot voor de uitgestrektheid van het veenlandschap bij Tienhoven. Hier bepalen water en weilanden vandaag je zicht. Je wandelt hier precies op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland langs het Tienhovensch Kanaal. Het kanaal werd in de 17e eeuw druk bevaren voor het afvoeren van turf. De turfwinning heeft het kenmerkende waterlandschap tot gevolg, zoals de Loosdrechtse Plassen, waar het kanaal in uitmondt.

Utrechtpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Hoornboegse Heide
Hoornboegse Heide. (Foto: © Shutterstock)

Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, want de veenplassen en omliggende weidegebieden worden bevolkt door vele vogels.  
Via het Oude Gemaal Bethunepolder, wandel je langzaam richting bewoond gebied. Maarssen dient zich aan, waar je vanaf het Zandpad goed zicht hebt op de statige buitenplaatsen aan de Vecht. 

Meer informatie over de route

  • Alle etappes van het Utrechtpad zijn gebundeld in een wandelgids van Nivon, die via deze link te bestellen is. 
  • In de wandelgids vind je ook QR-codes met meer achtergrondinformatie, podcasts en links. 
  • De digitale route in de vorm van .gpx staat op de website van Nivon. 
  • Trein- en busverbindingen langs de route zijn wel op de overzichtskaart, maar niet in de etappes als aanlooproute opgenomen. 
  • Let op: door de natte winter zijn paden rondom het Leersumse Veld (etappe 4) en op landgoed Den Treek-Henschoten (etappe 7) mogelijk erg nat.  
  • Je kunt een vrijwillige bijdrage doneren, waarmee het onderhoud van de routes, de bewegwijzering en een up-to-date .gpx gegarandeerd kunnen worden. 
Download de wandelroute
Utrechtpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Route Den Treek
Landgoed Den Treek op het Utrechtpad. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Nivon 100 jaar

Nivon beheert meerdere LAW’s en streekpaden en meer dan 300 vrijwilligers verbonden aan Nivon zorgen ervoor dat deze wandelpaden goed onderhouden worden. In 2024 bestaat Nivon 100 jaar. Daarom zetten wij in dit jubileumjaar diverse wandelroutes van Nivon in het zonnetje. Op deze pagina vind je alle activiteiten in het jubileumjaar. 

Bekijk meer wandelpaden van Nivon