Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens

Uitkijktorens zijn een mooie pauzeplaats tijdens je wandeling. Je vindt ze in heel Nederland, vaak in natuurgebieden. Wandel.nl tipt je uitkijktorens in mooie wandelgebieden.

Header | Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens
Uitzicht van uitkijktoren De Kaap bij Doorn

Zweef als een roofvogel over de boomtoppen van een bos of over uitgestrekte weilanden. En is dat in de verte niet de skyline van een stad? Uitkijktorens bieden je een prachtig uitzicht over de omgeving. Wandel.nl tipt uitkijktorens in mooie wandelgebieden door heel Nederland. Mocht je hoogtevrees hebben: ook op de grond zijn deze gebieden de moeite waard.

Uitkijktoren Veluwetransferium, Nunspeet (Gelderland)

Boomtoppen zo ver je kunt kijken. De uitkijktoren Veluwetransferium bij Nunspeet biedt je op een hoogte van 30 meter een uitzicht over de Veluwe. Bij de toren is een bezoekerscentrum waarin je meer te weten kunt komen over het ontstaan van de Veluwe. Ben je niet in staat om de toren te beklimmen? Onderaan de toren is een paviljoen waar je op een scherm kunt zien hoe het uitzicht er boven uitziet.

Het Veluwetransferium is het startpunt van diverse wandelroutes. Zo is er het 2,2 kilometer lange Natuurpad over smalle paden en heuvels. De Zandenboswandeling van 7 of 12 kilometer gaat door bossen, over heidevelden en langs vennen. Ook is er een rolstoelpad van 1,7 kilometer: een verhard pad dwars door het bos. Wil je een dagtocht maken? Dan is de Verscholen Dorp-route een aanrader. Deze route van 22 kilometer gaat naar een schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier vind je meer informatie over de verschillende routes in het gebied.

Tour de Frans, Kampina (Noord-Brabant)

De Tour de Frans is geen wielerwedstrijd door Frankrijk, maar een gloednieuwe uitkijktoren op het Banisveld in de Kampina. De Kampina is een natuurgebied in Noord-Brabant met bossen en heidevelden. De toren is genoemd naar boswachter Frans Kapteijns, die toen hij met pensioen ging zijn wens van een toren in de Kampina uitsprak. Via crowdfunding kwam het benodigde bedrag voor de toren bij elkaar.

De toren Tour de Frans ligt op de Banisveldroute van 8,2 kilometer. Deze wandelroute is aangegeven met rode pijlen. De bult waar de toren op staat, is ook bereikbaar voor mensen in een scootmobiel via een verharde weg. Volg vanaf de Koevoortseweg de verharde weg Banisveld. De toren zelf heeft een zogenoemde ‘luie’ trap, zodat deze ook te beklimmen is voor mensen die fysiek minder sterk zijn. 

Bosbergtoren, Appelscha (Friesland)

In het Drents-Fiese Wold staat op een hoge stuifduin de 33 meter hoge Bosbergtoren. Sta je op de toren, dan ben je ruim 50 meter boven de grond. Niet zo gek dus dat je heel ver kunt kijken, zelfs tot aan Leeuwarden en Groningen (bij helder weer). Vroeger stond op deze plek een brandtoren, eerst gemaakt van houten palen en later vervangen door een metalen exemplaar. In 2016 werd de nieuwe Bosbergtoren gebouwd. De uitkijktoren heeft de vorm van een dennenstam met bovenop een panoramadek. Bijzonder is dat je via de glazen zijtakken ook naar beneden kunt kijken (minder geschikt als je last hebt van hoogtevrees). Toegang tot de toren kost 2 euro per persoon.

Langs de bijzondere uitkijktoren gaat de 5 kilometer lange wandelroute Bosberg. Deze route gaat met heuvels en dalen door het Drents-Friese Wold. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes en start vanaf Tourist Info Appelscha aan de Boerenstreek 23.

Afbeelding 1 | Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens
Bosbergtoren in Appelscha

Uitkijktoren Hoge Bergse Bos, Bergschenhoek (Zuid-Holland)

Bergen in Zuid-Holland, onder de rook van Rotterdam? Bij Bergschenhoek ligt een heuvelachtig gebied dat is ontstaan door de berging van sloop- en bouwafval uit Rotterdam. Het recreatiegebied is populair bij onder meer mountainbikers, maar ook bij wandelaars. In de loop der jaren is het gebied steeds begroeider geraakt, waardoor je er veel vogels kunt zien. Vanaf de heuvels heb je een uitzicht over de hele omgeving: over weilanden, op de skyline van steden als Rotterdam en Den Haag en zelfs tot de Noordzee. Bovenop één van de heuvels, Heuvel B om precies te zijn, staat sinds 2017 een uitkijktoren van 22 meter hoog. De toren heeft de vorm van een driedimensionaal labyrint, waardoor je de omgeving van verschillende kanten en hoogten kunt bekijken. In het Hoge Bergse Bos liggen verschillende wandelpaden. Klik hier om een route, die ook langs de uitkijktoren gaat, te bekijken.

Afbeelding 2 | Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens
Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse bossen bij Doorn, foto: Wikimedia - dirkjankraan

Uitkijktoren De Kaap, Doorn (Utrecht)

Stijg boven de Utrechtse Heuvelrug uit op de uitkijktoren De Kaap. Van 65 meter hoogte heb je een spectaculair uitzicht over de bossen en zie je onder meer de Amerongse berg, de Pyramide van Austerlitz en de brug over de Lek. Welke toren prijkt daar in de verte? Dat is de Domtoren in het centrum van Utrecht! De houten toren waar je op staat, is in 2006 gebouwd en heeft een hoogte van 25 meter. Tel daar de heuvel waar ‘ie op staat bij op (40 meter) en je bent hoog genoeg om over de bossen heen te kijken.

Het gebied waar je overheen kijkt, de Kaapse bossen, biedt met vele lanen en bospaadjes volop wandelmogelijkheden. De Wandelroute Kaapse bossen van 5 kilometer gaat langs de mooiste plekken in dit gebied, met als letterlijk hoogtepunt de uitkijktoren. De route start vanaf de parkeerplaats Groene Entree Kaapse bossen aan de Maarsbergseweg in Doorn. Volg voor de wandelroute de rode markeringen.

Tuurtoren Horsterwold (Flevoland)

Tuur over een uitgestrekt natuurgebied. De toren in natuurgebied Stille Kern, in het Hosterwold, heeft niet voor niets de naam Tuurtoren gekregen. Deze toren is 12 meter hoog en staat op de Horsterberg. Het gebied waar je over kijkt, is één van de grootste loofbossen van Nederland. Het gebied staat bekend om de stilte en de rust. Helemaal alleen ben je nooit, want er leven hier veel reeën, vossen en vogels.

Bij de Tuurtoren start het 5,5 kilometer lange Boswachterspad Stille Kern. Je wandelt door open weides en dichte bossen. Ook kom je langs een waterplas waar je veel weidevogels kunt zien. Bijzonder is dat je hier van het pad af mag om vrij te struinen door het gebied.

Uitkijktoren Mesch (Limburg)

Op de Mescherhei, een gebied waar in de prehistorie rendierjagers rondliepen, staat een moderne uitkijktoren. Vanaf deze toren kun je genieten van een weids panorama over een gebied waarin veel archeologische vondsten zijn gedaan. Je kijkt uit over groene weilanden met in de verte de Zuid-Limburgse heuvels van het Plateau van Margraten.

Langs de toren gaan diverse wandelroutes, zoals de Grenswandeling Eijsden-Margraten van ruim 9 kilometer. Je wandelt door een gebied met veel boomgaarden die in de lente volop in bloei staan. De route start vanaf de Steenbergweg in Eijsden en is voorzien van bruine markeringen.

Afbeelding 3 | Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens
Uitkijktoren bij Mesch, foto: Wikimedia - Romaine

Uitkijktoren Burgh-Haamstede (Zeeland)

Een wenteltrap brengt je naar een mooi uitzicht over Boswachterij Burgh-Haamstede en omstreken. Uitkijktoren Burgh-Haamstede staat op de Blinkert, de hoogste duintop in de omgeving en waarschijnlijk het hoogste punt van Schouwen-Duivenland.

Boswachterspad Bos (6,5 kilometer) doet halverwege de route de uitkijktoren aan. Een mooie tussenstop van je wandeling die je door dichte bossen met veel vogels brengt. In het gebied leven vooral veel spechten, maar ook het piepkleine goudhaantje leeft in dit gebied. Behalve vogelgeluiden hoor je onderweg ook het geruis van de zee, die nooit ver weg is. Startpunt van het Boswachterspad Bos is de Excursieschuur Westenschouwen aan de Kraaijensteinweg. De route is gemarkeerd met gele paaltjes.

Afbeelding 4 | Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens
Uitzicht over De Onlanden, foto: Wikimedia - Wutsje

Uitkijktoren De Onlanden (Groningen)

Hoog en droog: dat ben je op de uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden. In een deel van dit gebied kun je niet wandelen omdat het er te nat en te drassig is. Vanaf de uitkijktoren kun je toch het hele gebied zien. Nadat je 127 treden hebt genomen, sta je op 26 meter hoogte. Je kunt je omgeving vanaf drie verschillende niveaus bekijken. Bij helder weer kijk je tot in de stad Groningen.

Beleefpad Uitkijktoren De Onlanden van 0,8 kilometer brengt je naar de uitkijktoren. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk bij Peize. Maar ook als je graag meer kilometers maakt, is De Onlanden een geschikt wandelgebied. Je vindt hier bijvoorbeeld ook de Wandelroute Onlanden van 6,6 kilometer.

Uitkijktoren Hulzenberg, Stokkum (Gelderland)

De top van de Hulzenberg in het Bergherbos bij Stokkum bevindt zich op maar liefst 82,4 meter boven NAP. Geen slechte plek om een uitkijktoren neer te zetten. De uitkijktoren Hulzenberg is zelf 21 meter hoog, zodat je een weids uitzicht hebt over het Montferland. Je kunt vanaf dit punt zelfs tot de heuvels van de Veluwezoom kijken. De toren is gebouwd van hout dat uit het Bergherbos komt.

Verschillende wandelroutes komen langs de toren, zoals de 9 kilometer lange Erfgoedroute (start vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten bij ’t Peesje in Beek). Ook de ruim 42 kilometer lange Toppenroute gaat langs de uitkijktoren.

Afbeelding 5 | Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens
Uitzicht vanaf Uitkijktoren Hulzenberg