Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stevige wandelroutes over heuvels, wallen en duinen: 10 tips

Eerlijk is eerlijk, voor echte bergen moet je natuurlijk in het buitenland zijn. Toch kun je ook in Nederland veel uitdagende heuvels vinden, bijvoorbeeld om te oefenen voor een bergwandeltocht. Ook in provincies waar je het niet verwacht. Wij tippen je 10 stevige wandelroutes waarop je flink moet klimmen, met als beloning: het uitzicht!

Vijlenerbosroute
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een vrouw geniet van het uitzicht.
Grebbeberg. (Foto: © Nanda Sluijsmans via Flickr)

1. Rondwandeling Blauwe Kamer Rhenen (17 km)

Op deze wandelroute loop je vanaf station Rhenen door de weidse, groene uiterwaarden van de Nederrijn, natuurgebied de Blauwe Kamer en de hogere heuvels van de Grebbeberg. Bij de Grebbeberg domineren steile hellingen, lange trappen en slingerende paadjes. Je waant je er zelfs een beetje in het buitenland. Op 50 meter hoogte heb je fenomenale uitzichten op de Blauwe Kamer en de Nederrijn die als een glinsterend lint door het landschap slingert. Een dicht bos, een uitzichttoren, de ruïne van een boswachterswoning en een oude ringwalburg, er is van alles te zien. Loop ook nog even door de historische binnenstad van Rhenen.

Bekijk de route

2. Wandelroute Gaasterland, Oudemirdum (12 km)

Bij Friesland denk je misschien aan vlakke velden (en water met daarop in ze de zomer bootjes en in de winter schaatsers), maar deze provincie heeft ook heuvels. Je vindt ze in het Gaasterland, een gebied in het zuiden van Friesland. In dit natuurgebied ligt een wandelroute van 12 kilometer waarop je in totaal 113 hoogtemeters maakt. Je beklimt namelijk gaasten (vandaar de naam Gaasterland) en dat is de Friese benaming voor stuwwallen. Deze verhogingen in het landschap zijn in de ijstijd ontstaan. De route gaat behalve over deze gaasten door glooiende bossen. In deze bossen leven onder meer dassen en diverse soorten vogels, zoals bonte spechten. De route start vanaf Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum (vanwege de coronacrisis is het centrum zelf gesloten, maar je kunt hier wel parkeren).

Meer informatie
Gaasterland
Gaasterland. (Foto: © Wikimedia, Romaine)
 Noordhollands Duinreservaat. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)
Noordhollands Duinreservaat. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)

3. Rondwandeling Geversduin (13 km)

Statige dennen, kronkelige eikenbosjes, hoge duintoppen en heldere meertjes van het drinkwatergebied. Vanuit Castricum loop je eerst het bos en vervolgens een prachtig open duinlandschap in. In het Noordhollands Duinreservaat, dat zich uitstrekt van de Schoorlse Duinen tot Wijk aan Zee, kom je als natuurliefhebber echt aan je trekken. Wist je dat PWN hier niet alleen de duinen onderhoudt, maar ook zuiver drinkwater levert aan bedrijven en ruim 1,7 miljoen inwoners van Noord-Holland? De duinen spelen daarbij een belangrijke rol, want door het water te laten wegzakken in de bodem, wordt het gezuiverd. In Bezoekerscentrum de Hoep kom je er meer over te weten.

Bekijk de route

4. Woeste Route Sprengenberg, Haarle (16,3 km)

Net als heel veel heuvels in Nederland, is ook de Sprengenberg in Overijssel een overblijfsel van de ijstijd. Het heeft gezorgd voor een landschap met glooiende heidevelden, bossen, smeltdalen en mooie uitzichtpunten. De makers van de route waarschuwen op hun site zelfs voor de steile hellingen die je onderweg kunt tegenkomen. Dat klinkt de wandelaar die van een uitdaging houdt natuurlijk als muziek in de oren! Maar de route is niet alleen de moeite waard als je op zoek bent naar een fysieke uitdaging, want je kunt ook proberen de zeldzame korhoen in het gebied te zien. De route start vanaf Informatieschuur Erve De Pas aan de Molenweg in Haarle. Je kunt de route lopen door eerst de oranje en daarna de gele markeringen te volgen (kijk voor de precieze beschrijving op deze site van Natuurmonumenten) of door de route-app van Natuurmonumenten te gebruiken.

Meer informatie
Wandelen Sprengenberg
De Sprengenberg. (Foto: © Wikimedia, AFiermas)
afbeelding van het verre uitzicht vanaf de n70 route bij Beek-Ubbergen.
Uitzicht vanaf de N70-route op de Ooijpolder. (Foto: © Shutterstock)

5. N70, Berg en Dal (14,2 km)

De N70 (een natuurwandelroute die in 1970 is ontwikkeld), ligt in het heuvelrijke landschap bij Nijmegen. Je wandelt over 8 heuvels, zoals de Boterberg en de Duivelsberg en komt ook langs cultuurhistorie. Je passeert eeuwenoude kastanjebomen en hebt op één van de heuveltoppen uitzicht op het kleinste kerkdorpje van Nederland. Je kunt de route vanaf verschillende punten starten. Bijvoorbeeld vanaf parkeerplaats Holdeurn in Berg en Dal of vanuit het centrum van het dorp Beek-Ubbergen.

Meer informatie

6. Rondwandeling Pietersberg Maastricht (14 km)

Maastricht en de Pietersberg: het voelt er altijd een beetje als buitenland. Deze rondwandeling combineert de stad en de natuur op verschillende hoogtes. Vanuit het oude centrum van Maastricht zet je de klim in naar Fort Sint Pieter en de Sint-Pietersberg, met mooi zicht op het langgerekte Jekerdal en de glooiende wijngaarden. Het beschutte en romantische Jekerdal is dankzij het gunstige microklimaat heel geschikt voor het telen van druiven. Je hopt zelfs nog even de grens over naar onze zuiderburen en passeert hier het sjieke Kasteel Neercanne.

Bekijk de route
afbeelding van de heuvels op de Sint Pietersberg.
Pietersberg. (Foto: © Gertjan van Noord via Flickr)
Afbeelding van iemand die een heuvel op wandelt.

7. Boswachterspad Landal Amerongse Berg, Overberg (8 km)

De Amerongse Berg is met 69 meter boven zeeniveau de hoogste ‘berg’ van de provincie Utrecht. In de omgeving van deze berg ligt het gelijknamige Boswachterspad. De heuvels waar je overheen loopt, zijn honderdduizenden jaren geleden in de ijstijd ontstaan. Ze zorgen ervoor dat je onderweg op de hoogte punten soms wel tientallen kilometers over het lager gelegen landschap kunt kijken. Bij helder weer kun je vanaf de Elfsterberg zelfs de windmolens in de Flevopolder zien staan. In de winter heb je hier het gevoel in een wintersportgebied te wandelen. Je kunt deze route starten vanaf de Slaperdijk in Overberg. Volg vervolgens de gele markeringen.

Meer informatie

8. Duinwandeling Zoutelande (5,8 km)

Bij de Zeeuwse plaats Groot-Valkenisse liggen duintoppen die tientallen meters boven zeeniveau stijgen. Het zijn niet voor niets één van de hoogste duinen van Nederland. Vanaf deze toppen heb je een schitterend uitzicht over het eiland Walcheren en over de Westerschelde. Je kunt hier bovendien heel veel schepen zien varen. In het duingebied zie je volop struiken van de meidoorn, een soort die je op heel Walcheren veel ziet. De route brengt je behalve over duinen door bossen en zelfs langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie
Zoutelande
De duinen bij Zoutelande.
afbeelding van vlaggen en een paar op het Drielandenpunt.
Drielandenpunt. (Foto: © Frans Berkelaar via Flickr)

9. Rondwandeling Vijlen-Vaals (16 km)

Hoge heuvels, steile hellingen, pittoreske dorpjes: dit is Zuid-Limburg op zijn mooist. Deze grensoverschrijdende rondwandeling door de Limburgse heuvels kun je op diverse plekken beginnen, bijvoorbeeld in Vaals of midden in de Vijlenerbossen. Op deze wandelroute steek je de Duitse grens over en ga je omhoog op de Vaalserberg (322 m.). Pauzeren kan bij het Drielandenpunt, de ideale plek om te genieten van het uitzicht over het Belgische land. Geen wonder dat de Limburgers trots zijn op dit zuidelijkste puntje van Nederland. Vergeet niet een lekker stukje Limburgse vlaai te nemen, als je je wandeling in het heuvelland erop hebt zitten.

Bekijk de route

10. Rondwandeling Loonse en Drunense Duinen (17 km)

Ploegen en zwoegen door mul zand, omhoog en omlaag. Het zweet staat soms op je voorhoofd, op deze wandelroute. Op de hoge stuifzandheuvels geniet je van prachtige vergezichten op de uitgestrekte zandvlakte, een unieke ervaring in Nederland, want het lijkt net een woestijn. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd, maar het natuurgebied bestaat niet alleen uit zand. Je wandelt er ook door bossen met grove dennen, heidevelden en weilanden. En je doet ook nog even het idyllische dorp Giersbergen aan.

Bekijk de route
afbeelding van een boom en veel zand op de Loonse en Drunense Duinen.
Loonse en Drunense duinen (Foto: © Frans de Wit via Flickr)

De hoogste bergtop per provincie

Uiteraard heeft iedere provincie zijn eigen hoogste punt. In onderstaand lijstje hebben we kunstmatige 'bergen' zoals de voormalige stortplaatsen Gulbergen in Noord-Brabant (75 meter) en de VAM-berg in het Drentse Wijster (56 meter) buiten beschouwing gelaten:

afbeelding van iemand die de ander de berg op helpt.
(Foto: © Shutterstock)
  • Limburg: Vaalserberg, 323 meter, Vaals
  • Gelderland: Signaal Imbosch, 110 meter, Rheden
  • Overijssel: Tankenberg, 85 meter, Losser
  • Utrecht: Amerongse Berg 69 meter, Amerongen
  • Noord-Holland: Schoorlse Nok, 57 meter, Bergen
  • Zeeland: Groot-Valkenisse, 49 meter, Zoutelande
  • Noord-Brabant: Venakkerbos, 44 meter, Bergeijk
  • Friesland: Vuurboetsduin 45 meter, Vlieland
  • Zuid-Holland: Vlaggeduin, 37 meter, Katwijk
  • Drenthe: Haantjeduin, 26.5 meter, Emmen
  • Groningen: Hasseberg, 14meter, Vlagtwedde
  • Flevoland: Urk, 8 meter, Urk

Oproep

Ken jij nog meer routes in ons land waarop je veel heuvels moet beklimmen? Stuur jouw tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.