Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De hoogtepunten van Nationaal Park Schiermonnikoog

Woeste en brede stranden, kleurrijke duinen, uitgestrekte kwelders, honderden zeehonden op zandplaten en enorm veel vogels. Op Schiermonnikoog is de natuur nog puur. Dwaal door Nationaal Park Schiermonnikoog en geniet van de rust en de weidsheid. We zetten een paar hoogtepunten op een rij.

Schiermonnikoog
Zicht op Schiermonnikoog

Restaurant voor vogels

In het voor- en najaar strijken meer dan 300 vogelsoorten op Schiermonnikoog neer. Ze zijn op doortocht tussen Afrika en Siberië. Soorten die je dan kunt zien, zijn onder meer plevieren, grutto’s, tureluurs, koperwieken en slechtvalken. Als het hoogwater is, schuilen de trekvogels achter de dijk in de polder. Hier worden vaak bijzondere soorten door vogelaars gespot.

Lepelaars
Lepelaars

Einde van de wereld

Na strandpaal 10 houden alle paden en bewegwijzeringen op. Hier is alleen nog maar puur natuur. Rechts zie je de slenken die vanaf de Waddenzee de kwelder binnenstromen, vóór je de strandvlakten en jonge duinen van de Noordzee. Boven je hoofd zweven lepelaars en krijsende meeuwen. Uiteindelijk kom je bij de Balg, de uiterste oostkant van het eiland, een woestenij van zand. Je komt niemand meer tegen.

Het strand van Schiermonnikoog
Het strand van Schiermonnikoog

Strandjutten

Op het strand van Schiermonnikoog kun je prima strandjutten. Je kunt minstens tien kilometer langs de vloedlijn van het Noordzeestrand struinen en kijken wat er aangespoeld is. Veel eilandgasten komen daar speciaal voor. Als de wind een tijdje uit het noordoosten waait, spoelt er barnsteen aan. En schelpen en weekdieren, zoals de zeldzame noordkromp die soms wel honderden jaren oud kan zijn.

Lepelaarskolonie

Op Schiermonnikoog leven zo’n 260 broedparen van de lepelaar. Vanaf de vogelkijkhut bij de Westerplas zie je bijna het hele jaar door lepelaars; alleen tussen september en februari zitten ze in Afrika. Bij laagwater vliegen ze naar de jachthaven of naar strandpaal 2 op zoek naar voedsel.

Sierlijke pony’s

In de duinen van het eiland grazen Britse exmoorpony’s en Spaanse Sayaguesa’s. De dieren voorkomen dat de duinen dichtgroeien met hoge grassen en struiken. De open stuifduinen zijn een belangrijk leefgebied van de parelmoervlinder, de blauwe kiekendief, de tapuit en verschillende zeldzame plantensoorten.

Zeehonden
Zeehonden

Zeehonden spotten

Vanaf de Balg, het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog kun je veel zeehonden zien. Maar ook op andere plaatsen op het eiland zie je zeehonden, bijvoorbeeld langs de vloedlijn van het Noordzeestrand.

Wandelen op Schiermonnikoog

Goed startpunt van een wandeling op Schiermonnikoog is het Bezoekerscentrum aan de Torenstreek 20. Houd er rekening mee dat tijdens het broedseizoen (15 april-15 juni) niet alle gebieden op het eiland toegankelijk zijn.

Meer info over Nationaal Park Schiermonnikoog