Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Romantische routes

Maak met je geliefde een romantische wandeling op deze routes. Ook na Valentijnsdag kun je op deze romantische routes samen (maar ook alleen) een mooie wandeling maken.

Het Flevo-landschap
Foto: Het Flevo-landschap

Tekst: Nanda Raaphorst

Hoe verras je je lief met Valentijn? Rode rozen, zoete bonbons, een nacht buitenshuis tussen het satijn? Wandelaars doen het me deze routes, de meeste door de natuur waar spiegelende vennen of romantische beekdalen lonken. Er is ook een route tussen wilde dieren (die alleen oog hebben voor elkaar). Hand in hand van gedicht naar gedicht door de stad kan ook. Niet voor niets dichtte Fernando Pessão 'Leven is dromen aan de hand van een ander'.

 

Flevoland: langs wilde dieren in Natuurpark Lelystad (1,5 - 7 km)

Op Valentijnsdag (en alle andere dagen) kun je in Natuurpark Lelystad bijzondere wandelingen maken. Koop een plattegrond in het bezoekerscentrum en stippel zelf je route uit langs de wilde dieren die hier in een natuurlijke omgeving leven. Het fraaie, uitgestrekte park houdt het midden tussen savanne, oerwoud en rivierenlandschap. Niet schrikken als je oog in oog komt te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, eland, galopperende Przewalskipaarden of ravottende Pater Davidsherten. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moeflons, reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen. Februari is dé tijd waarop (ook) de dieren last krijgen van liefdesperikelen.

Tip: Het prachtig onderhouden park heeft kilometerslange (fiets- en) wandelpaden, nergens kom je versperringen tegen als hekken of prikkeldraad. Een rondje buitenom is al gauw zo'n 7 kilometer wandelen en volg je het in 2016 geopende 'Wisentpad' dan kun je er zeker van zijn dat je dwars door het gebied van wisenten en Przewalskipaarden wandelt.

In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse (inter)nationale fok- en herintroductieprogramma’s waaronder het Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland. Het park is gratis toegankelijk van 12 - 17 uur (van november t/m februari van 12 - 16 uur).

Meer info
Schapen
Foto: Nanda Raaphorst

Groningen: Westerwoldepad en haar vele mooie ommetjes (15,1 km)

Een van de mooiste wandelroutes in Groningen is misschien wel het Westerwoldepad, een rood-wit gemarkeerd langeafstandwandelpad van 80 km door Westerwolde, een gebied met heidevelden, oude eiken- en beukenbossen, knusse dorpjes en romantische beekdalen. Die beekdalen worden gevormd door de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. 'Een prachtig decor om van alles te zien, doen en beleven', vinden wandelaars op het net. Met je lief héél lang wandelen doe je misschien niet op Valentijnsdag, maar voor haast iedereen is het Westerwoldepad een aanrader. Want aan de doorgaande route zijn minstens 13 ommetjes gekoppeld, korte halvedagrondjes die ruimte laten voor ander leuks en liefs. 

Tip: Een van de mooiste trajecten is Sellingen - Ter Apel (traject 3, 15,1 km). Dat eindigt bij het romantisch gelegen Boschhuis. Het voormalige bier- en brouwhuis van een middeleeuws klooster ligt verstopt in de bossen van Ter Apel.

Meer info
Vlag van Friesland
Foto: Nanda Raaphorst

Friesland: Poëzieroute, Leeuwarden (5 - 10 km)

Neem je lief mee naar de Poëzieroute in Leeuwarden. Extra leuk wordt je bezoek aan Leeuwarden met deze stadswandeling langs gedichttegels. In 1993 werd de eerste serie van tien gedichten opgeleverd, elk jaar aangevuld met een aantal nieuwe en komende Valentijnsdag kun je maar liefst 61 stenen bewandelen en bewonderen. Misschien val jij ook wel voor de lachende handen uit gedicht 'Bus 54' van Albertina Soepboer.

Meer info

Overijssel: lieflijk wandelen bij Wilmersberg, De Lutte (16,8 km)

Heuvels en dalen, klimmen en meebewegen, zwoegen en ontspannen, het landschap rond het Twentse De Lutte en landgoed De Wilmersberg staat bijna metafoor voor een gezonde liefdesrelatie. Deze wandelroute voert langs lieflijke landgoederen, bomenlaantjes om te zoenen en boerderijen met hooibergen voor (nog maar eens) een heerlijke pauze. Kortom, prima route voor een Valentijntocht dit glooiende gebied rondom Oldenzaal en De Lutte. Vroeger was het nogal in trek bij rijke fabrikanten die er fraaie buitenplaatsen en dito stulpen aanlegden. Zoals Landgoed De Wilmersberg, waar deze wandelroute start en eindigt. Het landgoedhotel ligt op een ‘berg’ en heeft om af te koelen een buitenterras dat door sommige wandelaars het ‘mooiste terras van Overijssel’ wordt gevonden. Daar zit je dan met je lief.

Meer info over deze route
Het landgoedhotel
Foto: Nanda Raaphorst
Lieflijke landgoederen en bomenlaantjes om te zoenen
Bloemenveld
Foto: Nanda Raaphorst

Drenthe: de liefde stroomt op de Drentsche Aa (3,5 - 20 km)

Het is een oerromantisch dal, het brede glooiende bloemrijke stroomdal van de Drentsche Aa. Tientallen diepjes en stroompjes slingeren er door het landschap, dat er nog uitziet zoals een eeuw geleden. Bij ieder dorp krijgen de stroompjes een andere naam. En, raar maar waar, pas in de buurt van de stad Groningen heet de stroom de Drentsche Aa. Het stroomdal is een lappendeken van heidevelden, zandverstuivingen, esdorpen en hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren. Geel van de boterbloemen en rood van de zuring, een vlammende combi.

Tip: Staatsbosbeheer heeft 11 wandelroutes door het Nationaal Park Drentsche Aa uitgezet. Het netwerk bestaat uit zo’n honderd kilometer zandweg en tientallen kilometers wandelpad, asfalt is er nauwelijks te vinden. Dat wordt genieten van een lekker langzame liefdestocht. De routes variëren van 3,5 tot maar liefst 20 km waarbij je het Schipborger Diep volgt die door hooilanden kronkelt, bomvol dotters, orchideeën en blauwe knoop. Leuk (budget-)boeketje voor je lief?

Meer info
Kasteel Groeneveld
Kasteel Groeneveld, foto: Pixabay

Utrecht: In stijl over landgoed Groeneveld (8, 11, 15 km)

Deze tocht voert door dichte, intieme bossen en open heidevelden. Kloppend hart van de wandelroute is het sprookjesachtige Kasteel Groeneveld, een 18e-eeuws buitenhuis in Baarn dat werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, kind van Henegouwse Hugenoten. In het kasteel kun je steeds wisselende tentoonstellingen bewonderen, allemaal rondom de thema’s 'groen en groei' en er worden regelmatig kasteelconcerten opgevoerd. Maar wie Valentijn zoekt kan het beste meteen de tuinen in duiken. Het landgoed is aangelegd in Engelse stijl, met romantische laantjes, spiegelende vijvers, kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en nepheuvels.

Meer info

Noord-Brabant: Vennenwandeling bij Oisterwijk (9,4 km)

Deze wandeling bij Oisterwijk voert langs veertien verkoelende vennen die verstopt liggen tussen de bossen en heidevelden van Oisterwijk. Al meteen achter het nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten - met horeca 'Groot Speijck' - zie je door de bomen het eerste ven liggen. Elk ven heeft z'n eigen, vaak veelzeggende, naam. Uit het Brandven haalde men vroeger bluswater, het glasheldere Witven heeft een bodem bedekt met wit zand en in ven Brouwkuip maakten de Oisterwijkse bierbrouwers hun kuipen schoon. Dorstig? In het oerknusse Boshuis Venkraai, een voormalige boswachterswoning, kun je prima terecht om je lief te trakteren, bijvoorbeeld op een friszoete aardbeien-framboos smoothie.

Meer info
Oisterwijkse vennen
Oisterwijkse vennen, foto: Wikimedia - G. Lanting
Limburg
Fotograaf: Petra Lenssen - copyright: VVV Midden-Limburg

Limburg: Samen lummelen in het Leudal, (14,1 km)

Het Leudal is een hoog gelegen natuurreservaat aan de westoever van de Maas. Je wandelt hier langs de lopen van de Tungelroysebeek en de Zelsterbeek, soms dwars door malse weiden en af en toe wat klimmen en dalen. Onderweg passeer je de Leu- of St. Ursulamolen, een fraaie watermolen langs de Leubeek. Na een klim mét uitzicht volgt de St. Servaaskapel, gelegen op een heuvel en door acacia's omarmd. 

Via Kloosterhof St. Elisabeth kom je bij café Busjop, een sprookjesachtige plek, waar de spoken die het pand lang geleden bezochten zijn verdreven door dorstige wandelaars en fietsers die er aanleggen voor het zelfgebrouwen witbier. De wandelroute vervolgt via een indrukwekkend heidelandschap en langs landgoed De Bedelaar en het Langven. Het is een landschap om heerlijk door te lummelen. Wel af en toe je blik van opzij naar omhoog en omlaag richten, want er is hier meer dan je lief (is) te spotten: van boomklevers en boomkruipers tot spechten en bevers.

Meer info over deze route

Zeeland: tussen Zierikzee en Schuddebeurs (12,5 km)

Geen tocht over onverharde paadjes door ruige natuur, maar een fijne wandeling die twee fraaie Zeeuwse plaatsen verbindt. De ene, Schuddebeurs, is klein en vernoemd naar een herberg die hier in de 17e eeuw stond (nu een Hostellerie met een gastronomisch restaurant, en een bruidshuisje om te overnachten..), de ander veel groter en voornamer - al van verre is dat te zien. Zierikzee is een stad met maar liefst 568 monumenten, waaronder de poorten en de stevige middeleeuwse muren. In het mooie Stadhuismuseum wordt het verhaal over Zierikzee verteld dat z'n rijkdom vergaarde door visserij, handel en nijverheid. Even pauze? Strijk neer in De Zeeuwse Hemel (met prachtige stadstuin) of Grandcafé De Werf en je bent weer klaar voor de terugtocht naar Schuddebeurs. Het leuke aan het gehucht zit 'm ook in het natuurgebiedje rondom, waar je spechten, uilen, zangvogels, kikkers, salamanders en zelfs bunzingen, reeën en wezels kunt spotten en dat in het voorjaar barst van de sneeuwklokjes en bosanemonen. Niet voor niets kozen regenten uit Zierikzee in de zeventiende en achttiende eeuw de plek uit om er buitenplaatsen te bouwen.

Meer info
Het centrum van Zierikzee
Het centrum van Zierikzee, foto: Wikimedia

Noord-Holland: Hofjes in de Jordaan, Amsterdam (6+ km)

De intieme hofjes en Valentijn zijn een prima combinatie. Deze wandelroute voert in 6 kilometer langs twaalf schattige hofjes in de Jordaan. Deftige, charmante, knusse en bijna altijd goed verstopte hofjes waar nonnen en nederigheid steeds vaker hebben plaatsgemaakt voor hardstuderende studenten. Geen route waar je blaren van oploopt, wel een route om stil van te worden. En als je dat niet bent: stilte te betrachten, want dát is wat de hofjes - ondanks het nieuwe leven dat er is ingetrokken - zo bijzonder maakt, de rust, de orde, de eenvoud. Amsterdam Acht Keer Anders is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig, € 14,95. De verschillende wandelroutes zijn ook te downloaden op wandelzoekpagina.nl.

Meer info
Hofjes in de Jordaan
Foto: Gegarandeerd Onregelmatig, www.gegarandeerdonregelmatig.nl
Foto VV Startbijeenkomst

Heb je een hart voor wandelen? Dan zit je goed bij Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN)!

Ja, ik word lid