Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 8 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen, muur of via een app, het werk van diverse dichters. Je vindt routes in steden, maar ook in natuurgebieden. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Boek

Wandelen is op zichzelf al een goede manier om je gedachten op een rij te zetten. Op een aantal poëzieroutes kun je al wandelend de taalkunsten van dichters op je laten inwerken. Denk na over de woorden en zinsneden terwijl je naar het volgende gedicht wandelt. Wandel.nl zet 8 poëzieroutes voor je op een rij.

Henriette Roland Holst, Zundert
foto: Wikimedia - G.Lanting

Gedichtenroute Henriette Roland Holst, Zundert

Henriette Roland Holst was een dichteres die leefde van 1869 tot 1952. Op de Oude Bruisse Heide bij Zundert deed ze inspiratie op. Ze schreef er gedichten en politieke beschouwingen en maakte er dagelijks wandelingen. Behalve dichter was Henriette ook politiek actief en streed ze voor een betere positie van arbeiders en vrouwen.

In dit natuurgebied is een gedichtenroute aan Henriette Roland Holst gewijd. Op de route kom je gedichten van haar tegen. Je wandelt door een bos met allerlei soorten bomen: van grove den tot Amerikaanse eik. 'Soms valt een eikel niet ver van ons neder. Een kort geluidje; even kras en kauw. Of vliegt een vogel op, dan heerscht de stilte weder', schreef de dichteres ruim zeventig jaar geleden over het gebied.

Schrijf zelf je gedicht

Speciaal tijdens de Poëzieweek 2022 (van 27 januari tot en met 2 februari 2022) kun je op deze route ook zelf gedichten schrijven. Via deze site van Natuurmonumenten kun je je gratis aanmelden, waarna je per mail de schrijfopdrachten ontvangt. 

Meer info over deze route

Gedichten langs de Geul, Zuid-Limburg

Het kabbelende riviertje de Geul, dat zich een weg baant door het Zuid-Limburgse land, is het decor van een 35 kilometer lange gedichtenroute. Langs de route staan in totaal 41 zuilen met gedichten van verschillende dichters. Veel van deze gedichten laten je nadenken over het landschap waarin je wandelt en sporen je aan om de omgeving te observeren. De natuur, het licht, de stilte, de seizoenen. 'De zwarte bollen maretak, in de ontvelde bomen', schrijft dichter Paul Hermans over het landschap in de winter. En Herman Gorter beschrijft 'tintellichtluchten' in zijn gedicht over de maand mei. De wandelroute volgt de Geul en bestaat uit drie trajecten: Gulpen-Wittem, Valkenburg en Meerssen. De routebeschrijvingen kun je downloaden via onderstaande button.

Meer info over deze route

Poëzieroute Wijnjeterperschar, Wijnjewoude

Beekrivierdal het Koningsdiep, in de Friese Wouden, is met zeldzame blauwgraslanden en stromende beken sowieso al een mooie plek voor bezinning. Lees of beluister met op de achtergrond vogelgeluiden en de wind vijftien gedichten van bekende Friese dichters. Wees gerust: de gedichten zijn ook in het Nederlands te lezen. Of in het Stellingwarfs, mocht je dat beheersen. De poëzieroute is 3 kilometer lang en start op de parkeerplaats Wijnjeterperschar aan de Nije Weahei in Wijnjewoude. De route is te lopen met een plattegrond, die je op de site van de route kunt downloaden.

Meer info over deze route
Wijnjeterperschar
Wijnjeterperschar (Wikimedia: Agnes Monkelbaan)
Muurgedicht van Martinus Nijhoff in Leiden
Muurgedicht van Martinus Nijhoff in Leiden, foto: Wikimedia - Biccie

Wandelroutes langs Muurgedichten, Leiden

In het centrum van Leiden kun je langs diverse muurgedichten wandelen. Zes verschillende routes met ieder een eigen thema brengen je langs de gedichten. De route ‘Voor 1880’ neemt je op een route van ongeveer anderhalf uur mee naar eeuwenoude gedichten. Op de muur van een gevel van een studentenhuis, op de hoek van de Houtstraat en het Rapenburg, hangt bijvoorbeeld een sonnet van William Shakespeare. Je komt op deze route langs acht van deze oude gedichten. Op de route met het thema Natuur (ongeveer twee uur wandelen) zie je dat dieren en planten verschillende dichters hebben geïnspireerd. Het gedicht ‘De mus’ is misschien wel het opvallendst: het bestaat uit twintig keer het woord ‘tjielp’.

Meer info over deze route
Poëzieroute Leeuwarden

Poëzieroute Leeuwarden

In de binnenstad van Leeuwarden loop je letterlijk over de gedichten. Op de route liggen inmiddels 49 stenen met daarop een gedicht van zowel lokale als landelijke dichters. Gerrit Komrij, Martin Bril, Simon Vestdijk: een greep uit de vele dichters waarvan je het werk tijdens je wandeling tot je kunt nemen.

In de finishplaats van de Elfstedentocht mag een verwijzing naar de tocht der tochten niet ontbreken. ‘Ginds in de ruimte rijdt een klein figuur, door een wereld van sneeuw en koud azuur’, luidt een regel in het gedicht Schaatsenrijders van Bertus Aafjes. 

Meer info over deze route

Poëzieroute Gorinchem

De vestingstad Gorinchem is sowieso een mooie locatie voor een wandeling, maar de diverse gedichten die je er vindt, geven je wandeling nog een extra bijzonder tintje. Behalve door de stad gaat deze wandelroute door het buitengebied en langs het water. Je kijkt uit over de rivier de Merwede en de uiterwaarden. In de verte kun je zelfs Slot Loevestein zien liggen. Verschillende plekken langs de route herinneren aan de geschiedenis van de vestingstad, zoals de stadspoort en stadswal. Je kunt op de route bij 39 gedichten wegdromen. 'Lezen is dromen aan de hand van een ander', schreef de Portugese dichter Fernando Passoa treffend. Deze zinsnede staat op de gevel van een voormalig antiquariaat op de hoek van de Kriekenmarkt.

Meer info over deze route
De Kriekenmarkt in Gorinchem
De Kriekenmarkt in Gorinchem.

De Roosendaalse Gedichtenroute

Roosendaal bestaat 750 jaar en daarom schreven 25 lokale dichters een gedicht over een deel van de stad. De gedichtenroute gaat langs 41 locaties waar virtueel een gedicht wordt voorgedragen. Aan de hand van een plattegrond met daarop de locaties kun je zelf je wandelroute door Roosendaal uitstippelen. De meeste gedichten bevinden zich in het centrum, maar je vindt er ook een aantal buiten de stad, richting het dorp Nispen. Met je smartphone kun je onderweg de QR-codes scannen, waarna je het gedicht kunt lezen of beluisteren.

Meer info over deze route
Gans

Ken jij nog een mooie route?

Ken jij nog een poëzieroute om bij weg te dromen? Laat het ons dan weten door een mail te sturen naar redactie@wandel.nl of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram. Dan kunnen wij de route toevoegen aan het lijstje en inspireer jij andere wandelaars.

Wandeltip Esther

Poëzieroute Wijnandsrade-Hulsberg is een mooi initiatief. Je vind twee gedichtenwandelingen door het buitengebied van Wijnandsrade en Hulsberg. Beide rondwandelingen straten bij Kasteel van Wijnandsrade. De eerste wandeling is 3 kilomteren en de tweede wandeling 5,5 kilometer.

Wandeltip Wendy

Het Dichterspaad in Oudega (Smallingerland) mag niet ontbreken in dit lijstje. De route ligt tussen Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, dat nog onbekend is en een knusse kant van Friesland laat zien waar je in de luwte kunt wandelen door het kleinschalige coulisselandschap en Nationaal Park De Alde Feanen. Het landschap is nog volop in ontwikkeling. Op dit moment wordt de haven (de startplek van de route) opnieuw ingericht en in 2023 wordt er zelfs een nieuw meer aangelegd. Waardoor deze onbekende oostkant van Friesland een parel rijker is. Komt het zelf ontdekken!