Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Liberation Route Europe: themaroute Slag om de Schelde

Gebied / Regio
Vlissingen
Karakteristiek
Verhard
Afstand
453km
Soort wandeling
A naar B
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Op het Zeeuwse gedeelte van de Liberation Route Europe kun je stilstaan bij de Slag om de Schelde, een zware en beslissende veldslag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Neem een kijkje op deze themaroute in o.a. Vlissingen en Breskens.

Startpunt
Naam
P+R Vlissingen
Straat
Stationsplein 1
Postcode
4328 NN
Plaats
Vlissingen
afbeelding van een beeld aan de Schelde.
Uncle Beach Vlissingen.

Tekst & foto's: Eva Hopstaken

Een ‘vergeten’ veldslag? Een goed bekeken film op Netflix? Beiden! De Slag om de Schelde was een van de grootste en zwaarste militaire operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog die op Nederlandse bodem plaatsvond. Een slag die uiteindelijk beslissend zou zijn voor het verloop van een slepende oorlog. Een strijd waar geallieerden bombardementen uitvoerden, in de hoop Duitse troepen te verjagen. Een slag die we zeker niet mogen vergeten.

Vergeten veldslag

Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, het zijn momenten waarop de herinneringen aan degenen die ons land verdedigden en daarbij het leven lieten, opnieuw ophalen en daarnaast onze vrijheid vieren. Verhalen kunnen steeds minder vaak door overlevenden zelf verteld worden. Gelukkig is er de Liberation Route Europe, een organisatie die de geschiedenis optekent, verbeeldt en als route heeft uitgestippeld. We downloaden de app en gaan op pad in Vlissingen en Breskens.

afbeelding van poppen in het Bevrijdingsmuseum.
Bevrijdingsmuseum Zeeland.
afbeelding van een bordje dat wijst naar de ferry.
Ferry Breskens.

Breskens

Zodra we in Vlissingen arriveren, stappen we op de Westerschelde ferry, die ons in amper een half uur van het voormalige eiland Walcheren naar Zeeuws-Vlaanderen brengt. Een samenloop van diverse omstandigheden zorgt ervoor dat Breskens in de herfst van 1944 zwaar gebombardeerd wordt. De haven van het nabijgelegen Antwerpen speelt daarbij een cruciale rol. Britse troepen trachten terugtrekkende Duitsers de doorgang naar de Schelde te belemmeren. Een zwaar bombardement met 184 burgerslachtoffers als gevolg.

Herdenkingsmonument

Bij het verlaten van het veer, stappen we op het gemak richting het monument dat opgericht is ter nagedachtenis aan de gevallenen. De Verenigde Staten herdenken jaarlijks 9/11, voor Breskens is 11 september al vele decennia langer een zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken. De woorden in zwart graniet gebeiteld "… en voor altijd bleef het stil". Eenmaal op de terugweg naar Vlissingen, gonzen de woorden nog altijd na in ons hoofd.

afbeelding van een stenen monument.
Monument van het bombardement in Breskens.
afbeelding van een molen en vlaggen bij Uncle Beach Vlissingen.
Uncle Beach Vlissingen.

Codenaam ‘Uncle Beach’

Tijdens het eerste oorlogsjaar zijn het strand en de boulevard van Vlissingen – net als op de zonnige dag waarop wij in Zeeland wandelen – nog altijd bereikbaar. Vanaf 1941 verandert dat en wordt de sfeer voelbaar grimmiger. De rest is geschiedenis. Vanaf het station stappen we over de Groene Boulevard naar ‘Uncle Beach’. De plek waar in 1944 de geallieerden aan land kwamen. Een vrouw met een aangelijnde hond, knikt in het voorbijgaan even naar het beeld van de commando. Een ouder echtpaar leest aandachtig de informatiepanelen bij het monument. Wij stappen – om ons hoofd even leeg te maken – het strand op, wetende wat voetstappen voor ons teweeg hebben gebracht.

afbeelding van het strand en een blauwe lucht.
Strand Vlissingen.
afbeelding van een tank bij Bevrijdingsmuseum Zeeland.
Tank bij Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Om een goed beeld te krijgen van Zeeland in oorlogstijden, rijden we naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, waar de Slag om de Schelde als een rode draad door het museum heenloopt. Een plek waar persoonlijke verhalen en vergeten geschiedenis in een indrukwekkend museum en een groot bevrijdingspark samenkomen.

Meer informatie

  • Slag om de Schelde is een themaroute van de Liberation Route Europe. In totaal kun je in 453 kilometer wandelend stilstaan bij deze zware militaire operatie in de Tweede Wereldoorlog. De .gpx van de gehele route in Zeeland, West-Brabant en België is hier te vinden.

  • Mogelijk startpunt van je wandeling is de P+R Vlissingen, Stationsplein 1 te Vlissingen. Hier kun je gratis parkeren.

  • Wij stapten rond in Breskens (ong. 5,8 km.) en Vlissingen (ong. 4,2 km.). Gerekend van Veerhaven Breskens/station Vlissingen. Deze wandeling gaat voornamelijk over verharde ondergrond.

  • Het is aan te raden – zeker in vakantieperioden – om vooraf je ticket voor het veer te boeken.
afbeelding van een setting met 2 poppen in het Bevrijdingsmuseum Zeeland.
Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.
afbeelding van Uncle Beach Vlissingen, met een molen, voetpad, de zee.
Uncle Beach Vlissingen.
  • Download de app van Liberation Route Europe. Je vindt er veel routes en achtergronden. Niet alleen over de themaroute Slag om de Schelde, maar over talloze andere slagen en oorlog gerelateerde plaatsen.

  • Liberation Route Europe (LRE) is een gecertificeerde, Europese wandelroute van duizenden kilometers, die de Tweede Wereldoorlog herdenkt en de bevrijding van Europa viert. Met honderden plekken en verhalen in 9 verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste locaties langs de daadwerkelijke route van de geallieerden in 1943-1945. Onderweg staan meer dan 200 (meertalige) audiospots in Nederland en Duitsland. Op de onderstaande website vind je meer informatie.
Lees meer over de Liberation Route Europe