Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent. Op Wandel.nl laten we je kennismaken met een paar interessante beestjes.

Bruine winterjuffer op een groene stengel.
Bruine Winterjuffer. (Foto: © Frode, Flickr)

Buxusmot

Kale buxushagen, sinds een paar jaar is dat gemeengoed in de Nederlandse tuinen. De buxusmot is de schuldige, het dier dat steeds verder Nederland in komt, nog tot diep in de herfst. Waar vroeger een sierlijke groene afscheiding was van de tuin, daar is nu een armetierig lichtbruin stukje vegetatie overgebleven. De rupsen van deze mot vreten dag en nacht aan deze vegetatie, verpoppen en als mot gaan ze verder. Op zoek naar een nieuw leefgebied, verder naar het noorden. Inmiddels zijn er varianten van de buxus op de markt waar de rupsen hun neus voor ophalen.

Zandbij

Niet alleen in het bos, maar ook gewoon in de achtertuin zijn tot halverwege de herfst de sporen van de zandbij te zien. Als kleine vulkaantjes liggen de bultjes zand gedrapeerd, vaak tussen de tegels van het pad of het terras. Vaak op meer beschutte stukken, zo zijn ze goed beschermd tegen vorst. Het dier is niet inheems. Ze komen met name voor in de noordelijke werelddelen, maar kunnen buiten Oceaniƫ en Zuid-Amerika overal ter wereld worden gevonden. In Nederland en Belgiƫ komen meer dan 70 soorten zandbijen voor.

grijze zandbij in het zand.
Grijze zandbij. (Foto: © Kees Guequierre, Flickr)
Amerikaanse rivierkreeft in het gras.
Amerikaanse rivierkreeft. (Foto: © Herman Dam, Flickr)

Rivierkreeft

Hij is voor de liefhebber fantastisch lekker, maar toch is de rivierkreeft een ongewenste gast in Nederland. Amerikaanse rivierkreeften eten veel waterplanten op en woelen in de bodem. Hierdoor wordt het water troebel, waardoor er geen licht meer op de bodem schijnt. Het ecologisch evenwicht wordt verstoord, omdat er geen waterplanten meer zijn om de vele voedingstoffen in het water op te nemen. Zo gaat de kwaliteit van het water sterk achteruit. Het zijn mobiele dieren. Ze kunnen over land lopen en nieuwe wateren opzoeken, waardoor waterrijk Nederland al snel werd veroverd. Je ziet het beestje vooral vanaf het eind van de zomer en in de herfst, als de watertemperatuur daalt.

Sneeuwmug

Dacht je van de mug af te zijn na de zomer? Hij is er zeker nog. Het hele jaar door zijn in ons land muggen te vinden. De sneeuwmug is met zijn lengte van slechts vier tot vijf millimeter niet eenvoudig te vinden. Al rusten ze soms op sneeuw. De sneeuwmug heeft geen vleugels. Gezoem rond je oren is er dus niet bij. Deze insecten zijn in december het actiefst, maar in Nederland erg zeldzaam. De mug is enkel een aantal keren levenloos in Zuid-Limburg gevonden.

De winterjuffer
De winterjuffer

Winterjuffer

Winterjuffers zijn de enige juffers die in de winter te vinden zijn. Ze zitten meestal op struiken of gras, veelal in bos- of heidegebied. In Nederland bestaan twee soorten winterjuffers, de bruine winterjuffer en de noordse winterjuffer, waarvan de eerste de meest voorkomende is. Het beestje wordt drie tot vier centimeter lang en kan verbazingwekkend goed tegen kou: zelfs met besneeuwd lijfje blijft dit diertje prima in leven. Goed uitkijken in natuurgebieden naar deze bijzondere insecten dus, zelfs wanneer het hartje winter is.

Kleine wintervlinder

Kleine wintervlinders vliegen rond in november en december, want dan paren deze nachtvlinders. Hij komt voor in heel Nederland, met name in bosrijke gebieden. Een aardige kans dus dat je deze gevleugelde insecten tegenkomt. Vooral tijdens avond- of nachtwandelingen zijn ze te zien, kruipend op een boom of fladderend bij licht. De vliegende vlinders zijn mannetjes, de vrouwtjes komen met hun kleine vleugelstompjes niet van de grond. Je vindt ze door goed uit te kijken naar hun bruinachtig gekleurde vleugels van ongeveer vijftien millimeter lang.

De kleine wintervlinder
De kleine wintervlinder