Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 3)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens (limes) van het oude Romeinse rijk. Etappe 3 gaat van Utrecht naar Lienden.

Contouren castellum Fectio
Contouren castellum Fectio, foto: Johan Vellinga

Het Romeinse Limespad (LAW 16) volgt de voormalige noordgrens (limes) van het Romeinse Rijk in Nederland. De derde etappe doet onder andere de voormalige Romeinse nederzettingen Utrecht en Wijk bij Duurstede aan.

Trajectum ad Rhenum

Leg je de bekroonde langeafstandsroute van het Limespad af, dan wandel je langs de grens van het oude Romeinse Rijk in Nederland. De historische route begint in Katwijk aan Zee en loopt langs de Rijn, via Utrecht en Berg en Dal bij Nijmegen, naar de Duitse grens. Over een afstand van 275 kilometer kom je langs (replica’s van) wachttorens, forten en archeologische overblijfselen. De derde etappe van het pad start in de Domstad. Utrecht is in de eerste eeuw na Chr. ontstaan uit het toenmalige Romeinse legerkamp Trajectum ad Rhenum. De Romeinen bouwden, ter hoogte van de plek waar nu het Domplein ligt, het gelijknamige fort.

Van fort naar fort

Ook buiten Utrecht voert het Limespad langs belangrijke plekken uit het oude Romeinse Rijk. Zo kom je langs een terrein met de contouren van de legerplaats die hoorde bij het voormalige Romeinse castellum (fort) Fectio. Dit castellum werd rond het begin van de jaartelling gebouwd en was na Nijmegen het tweede militaire steunpunt langs de limes.

Verderop ligt het Fort bij Vechten, gebouwd tussen 1867 en 1870, om Utrecht te beschermen. Tegenwoordig is in dit grote bolwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie het Waterliniemuseum gevestigd, waar je alles te weten komt over de Romeinse gebruiksvoorwerpen die tijdens de bouw zijn opgegraven.

Tot hier

Via de Kromme Rijn en onder lage bruggen door gaat het Limespad langs kastelen en fruitboomgaarden verder richting de tweede voormalige Romeinse nederzetting: Wijk bij Duurstede. Deze Nederlandse vestingstad staat bekend als de voormalige Romeinse handelsplaats Dorestad. In het lokale museum zijn nog veel objecten te zien die bij opgravingen zijn gevonden. Vervolgens staat bij het oversteken van de Lek met de veerpont een kunstwerk aan de oever van de rivier. De ruim drie meter hoge stalen letters vormen de woorden ‘Tot hier’, die de historische ligging van de limes, langs de rand van Rijswijk, markeren.

De Lek bij Rijswijk
Kunstwerk langs de Lek bij Rijswijk, foto: Johan Vellinga

Spoorzoeken

In het verre verleden lag in de buurt van Wijk bij Duurstede het Romeinse castellum Levefanum. In de uiterwaarden zijn daarom munten, aardewerk, fibula’s (mantelspelden) en delen van helmen gevonden. Bij Maurik, het eerste dorp op de route in de provincie Gelderland, zijn ook Romeinse sporen gevonden van een mogelijk castellum: Mannaricum. De derde etappe van het Limespad eindigt, na een mooie wandeling door de Betuwe, bekend als de fruittuin van Nederland, in Lienden (niet te verwarren met het dorp Lienden op de route van de Vierdaagse Nijmegen).