Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hollandse luchten boven het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad van maar liefst 284 kilometer gaat langs water, molens, dorpjes, natuurgebieden en bollenvelden. Je kunt er genieten van typische Hollandse luchten boven een karakteristiek Hollands landschap.

Header |  Hollandse luchten boven het Noord-Hollandpad
Hollandse lucht boven Noord-Holland, foto: Pixabay - Joop Schouten

Startpunt van het Noord-Hollandpad is Texel. De route eindigt in Huizen, maar je kunt de route ook andersom lopen of in losse etappes (van 10 tot 25 kilometer) splitsen. We lichten hier een aantal bijzondere plaatsen op de route voor je uit.

Marinestad Den Helder

In Den Helder is de belangrijkste marinebasis van ons land. Niet voor niets is in Den Helder het Marinemuseum. Maar Den Helder heeft ook veel natuur te bieden, bijvoorbeeld de Helderse Duinen met bossen en meertjes. Hier vind je volop dieren en planten.

Voormalig Zuiderzeedorp Kolhorn

Kolhorn is een voormalig vissersdorpje dat ooit aan de Zuiderzee lag. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht. Je ziet er onder meer boeten: oude schuren die vroeger werden gebruikt voor de opslag van turf.

De West-Friese Omringdijk

Op het Noord-Hollandpad wandel je veel langs het water. De West-Friese Omringdijk is een sterk staaltje waterbeheersing. Deze maar liefst 126 kilometer lange dijk is ontstaan doordat verschillende dijken aan elkaar zijn gekoppeld. Deze moest het achterliggende land en de bewoners beschermen tegen het water.

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, die eind negentiende eeuw werd aangelegd om Amsterdam te kunnen beschermen tegen vijanden. Langs de linie werden forten, dijken en sluizen gebouwd. In geval van nood zou het gebied rond de stad onder water gezet kunnen worden. Een groot deel van de forten is tegenwoordig te bezoeken. De Stelling van Amsterdam is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Afbeelding 1 |  Hollandse luchten boven het Noord-Hollandpad
Molens in de Beemster, foto: Wikimedia - Henk Monster

Unesco Werelderfgoed de Beemster

Tot de de zeventiende eeuw was de Beemster een groot meer. In 1607 werd het meer door Amsterdamse kooplieden drooggelegd. Dit gebeurde met 43 molens, die het meer leeg pompten. Zo ontstond er nieuw land dat kon worden gebruikt voor landbouw. Je wandelt in de Beemster door een uitgestrekt poldergebied met molens en oude boerderijen. Je ziet er bovendien de typische Hollandse wolkenluchten.

Kasteel Loendersloot

Kasteel Loendersloot uit de dertiende eeuw bestond ooit alleen uit een toren, maar breidde zich in de loop der eeuwen uit tot een buitenplaats. Het kasteel in het dorp Loendersloot ligt in een park waar behalve heel veel plantensoorten ook vleermuizen, hazen en veel vogels leven. In 2012 is het kasteel gerestaureerd en sindsdien is het af en toe geopend voor publiek.

Heidevelden op de Tafelberg

Noord-Holland heeft veel meer dan alleen polders met weilanden. De laatste etappe van het Noord-Hollandpad gaat over twee heidevelden. De Tafelberg heeft een hoogte van 36,4 meter boven NAP. Het is daarmee het hoogste punt van de regio. In het gebied grazen een kudde runderen en een kudde Drentse heideschapen. Een mooie slotetappe dus.

Meer informatie over het Noord-Hollandpad