Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Elfstedentocht te voet: van Molkwerum naar Midlum

Sinds oktober 2017 is in Friesland het Elfstedenpad te vinden. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Dit keer een verslag van een wandeling over dit pad tussen Molkwerum en Midlum.

Workum
Workum

In plaats van af te wachten tot de Elfstedentocht dan eindelijk weer een keer kan plaatsvinden, kun je ook alvast de wandelschoenen aantrekken. Sinds oktober 2017 is er namelijk het Elfstedenpad in Friesland. 

Teen op sterk water

Het derde deel van de route start op de zeedijk bij Molkwerum met uitzicht over het IJsselmeer. Terwijl je richting het oude Badpaviljoen van Hindeloopen wandelt, kom je langs de Bocht van Molkwerum waar een paar kunstmatig aangelegde eilandjes als broedplaats dienen voor visdiefjes, kok- en zilvermeeuwen. Aangekomen in de voormalige handelsplaats Hindeloopen bevind je je in de zesde stad van de elf steden. Door de vele bruggetjes, mooie doorkijkjes en behoud van de Hindelooper kunst, klederdracht en de eigen taal heeft het stadje nog steeds zijn unieke karakter. De route voert onder andere langs het Eerste Friese Schaatsmuseum, waar een afgevroren teen van een Elfstedentocht-deelnemer op sterk water te zien is.

A024ace1 Ef47 4797 851A E0ded0b8880c Image2947268249060104309

Geel geverfd kerkje

Via de dijk met schapen en natuurgebied Stoenckherne waar je reeën kunt ontdekken, passeer je vervolgens de markante Vuurtoren van Workum. Sinds 1643 staat deze toren met de bijnaam 'Toarntsje' (torentje) in de zevende stad van het Elfstedenpad, waar de linnen- en lakenindustrie floreerde. De route brengt je langs het Waaggebouw uit 1650, de St. Gertrudiskerk, het oude stadhuis en het beroemde Jopie Huismanmuseum. Volg daarna het oude kerkpad Tillefonne en een smal schapenpaadje dat via de landerijen en zeedijk naar Ferwoude leidt, waar een geel geverfd kerkje uit 1767 staat.

Grondlegger van de Wandelbond

Na de museumroute van Ferwoude naar de dorpjes Allingawier, Exmorra en Piaam kom je aan in een van de oudste steden van het land: Bolsward. Deze op drie terpen gebouwde stad staat bekend om de zelfgestookte bieren, whiskey en likeuren. De route voert verder naar het Witmarsum van sportpionier Pim Mulier, grondlegger van de officiële Elfstedentocht en de Wandelbond. Na een wandeling over de historische zeedijk Pingjumer Gulden Halsband en de Waddenzeedijk, leefgebied van ongeveer achtduizend zeehonden, naar de negende stad Harlingen en de studio van weerman Piet Paulusma, eindigt dit derde deel van de route in het dorpje Midlum.